Původně řeznický odřezek má mezi kuchaři spoustu příznivců. Za výbornou cenu totiž nabízí dobré maso vhodné především k pečení.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Ocásky očistěte a dejte do pekáče. Osolte, opepřete, posypte kmínem, přidejte nasekaný česnek a cibuli a podlijte trochou vody.
Dejte do trouby péct asi na 1,5 hodiny doměkka a dozlatova, podle potřeby podlévejte. Na konci pečení byste měli mít přiměřené množství šťávy – asi 250 ml.
Mezitím si připravte zelí a strapačky. Strouhané brambory ještě lehce rozmixujte. Dejte do mísy, přidejte vejce a polohrubou mouku, osolte a vypracujte vláčné těsto. Nesmí být ani řídké, ani husté. Přes síto na halušky s velkými otvory protlačujte těsto do vroucí osolené vody a vařte, dokud strapačky nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte a nechte okapat.
Na rozehřátém sádle zpěňte cibuli, přidejte pokrájené zelí, osolte, opepřete a lehce oslaďte, podlijte vodou a duste asi 20 minut doměkka. Přidejte strapačky, promíchejte a podávejte s ocásky a vypečenou šťávou.
NĚCO NAVÍC
Příště zkuste stejný recept s uzeným, maso oberte a zamíchejte přímo do strapaček.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů )
- Halušky a strapačky: Patří do nich vejce a brambory? (9 receptů )
- Česnek v tradiční kuchyni: 60 ověřených receptů od nejlepší pomazánky po omáčku(60 receptů )
- Slavnostní vepřové hody: 12 receptů pro milovníky masa(15 receptů )
- Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun(8 receptů )