0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší ovocný salát?

fruit salad
ZDROJ: Brenda Godinez/Unsplash
sdílet:

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodného ovoce, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc prospěšných látek se ukrývá v čerstvém ovoci. Proto neváhejte a připravte si ovocný salát s lahodnou zálivkou. My vám poradíme, jak na to.

Ovocnému salátu by neměla chybět rozmanitost. Ideálními druhy ovoce do salátu jsou jahody, hroznové víno, banány, jablka, hrušky a pomeranče. V závislosti na ročním období pak můžete přidávat další plody například ananas, všechny druhy melounu, kiwi, borůvky nebo maliny.

Na co si dát při přípravě pozor?

Ovoce bývá choulostivé a po rozkrájení má tendenci uvadat, případně hnědnout. Proto se do přípravy ovocné pochoutky pusťte vždy až těsně před podáváním a kousky ponechte klidně větší. Čím drobnější kousky, tím větší ztráty vody a tím víc oxidace (hnědnutí).

Nejprve nakrájejte každý druh zvlášť a teprve pak je opatrně smíchejte dohromady. 

  • Pamatujte, že meloun pouští hodně vody, proto ho nechte chvíli odstát a šťávu slijte (případně vypijte).
  • Banány a jablka přidejte jako poslední nebo je pokapejte a promíchejte s citronovou šťávou, aby z nich dlouhým pobytem na vzduchu nevznikly nevzhledné hnědé kousky.
  • Meruňky, broskve a nektarinky rychle mění barvu a v největší zralosti nedrží tvar, což ubírá pokrmu na vizuální přitažlivosti (nikoli na chuti).

Zálivka – třešnička na salátu

Samozřejmě, že směs ovoce chutná výborně i sama o sobě. Se zálivkou je ovšem božská, i když přibližuje salát dezertu. Správný dresink dodá ovocnému salátu „šťávu“, která krásně propojí všechny chutě.

Jaké suroviny na zálivku zvolit?

Zálivka na ovocný salát by měla obsahovat kyselou a sladkou složku v poměru, který se odvíjí od použitého ovoce. Pokud je v salátu hodně kyselejších druhů, zálivku více oslaďte. Jestliže ho z většiny tvoří banány a jablka, nešetřete s citronovou šťávou. Máte rádi sametovější krémovější dezerty? Nebojte se přidat jogurt nebo kysanou smetanu.

Základní suroviny na zálivku:

  • Citronová šťáva. Okyseluje a zároveň brání oxidaci, tedy hnědnutí ovoce. Pro jemnější chuť můžete použít šťávu z limetky.
  • Krupicový cukr, med, datlový nebo javorový sirup. S tekutými sladidly se v zálivce pracuje lépe.
  • Jogurt. Pokud si přejete krémovější a výživnější salát, sáhněte po jogurtu. Smetanový nebo řecký jogurt či zakysaná smetana dodají salátu plnou chuť a ještě zasytí. Pokud vsadíte na vanilkový jogurt, nemusíte už pzálivku sladit.

Extra suroviny, které dodají salátu výjimečnost:

  • Lístky máty. Dodají osvěžující chuť. Máta navíc zlepšuje trávení.
  • Semínka vanilkového lusku. Postarají se o výjimečnou vůni.
  • Plátky kokosu. Obohatí salát o příjemnou křupavost.
  • Maracuja (mučenka, passion fruit) - semínka exotického ovoce dodají zálivce dokonalý švih. Podobně zkrášlí ovocný salát semínka granátového jablka. 

Ovocný salát se skvěle hodí na zahradní party, piknik, grilovačku nebo dětskou oslavu. 

Související články

Pitahaya - šťavnaté ovoce s dračí kůží
  • Zajímavosti

Pitahaya - šťavnaté ovoce s dračí kůží

Když se řekne exotické ovoce, většina z nás si představí ananas, kiwi, mango, kaki nebo papáju. Ale znáte pitahayu? Tohle ovoce se na český trh dostalo docela nedávno a už si získalo spoustu příznivců. Nejen že vás ohromí jeho vzhled, ale...
Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit