Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pitahaya je šťavnaté ovoce s dračí kůží: Naučte se ho jíst a dopřejte svému tělu antioxidanty

Pitahaya
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Když se řekne exotické ovoce, většina z nás si představí ananas, kiwi, mango, kaki nebo papáju. Ale znáte pitahayu? Tohle ovoce se na český trh dostalo docela nedávno a už si získalo spoustu příznivců. Nejen že vás ohromí jeho vzhled, ale když se do něj zakousnete, pak teprve pochopíte, v čem tkví jeho kouzlo. Chcete se o pitahaye dozvědět víc? Pak neváhejte číst dál. Máme pro vás spoustu zajímavostí.

Ovoce z liány

Pitahaya, zkráceně pitaya, ve světě dragon fruit, v Česku dračí ovoce, v Číně ohnivý drak a ve Vietnamu zelený drak, to všechno jsou označení pro exotické plody kaktusu pocházejícího ze Střední Ameriky, které se dnes pěstují také v Indonésii, Číně, Jižní Americe, Mexiku či Izraeli.

  • Rostliny, na kterých dračí ovoce roste, jsou zvláštním druhem pralesního kaktusu. Rostlina se šplhá jako liána do korun stromů. Další zajímavostí je, že květy kaktusu, které mají bílou nebo žlutou barvu, se rozvíjejí jen v noci a opylovat je tak mohou pouze noční motýli můry.

Proč dračí?

Ovoce, které vyroste z květů na liánách, má vejcovitý tvar. Ale proč to přízvisko dračí? Za to vděčí slupce, která je charakteristická třírohými špičatými šupinami připomínajícími ostny na dračí kůži.

  • Slupka je tuhá, takže se nedá jíst, ale uvnitř plodu se skrývá lahodná šťavnatá dužina plná malých černých semínek, která chutí připomíná směs vodního melounu a angreštu.
  • Barva slupky i dužiny se liší podle druhu. Nejznámější, nejdostupnější a nejpopulárnější je pitahaya blanca, která má sytě růžovou slupku a bílou dužinu. Po rozříznutí tak uvidíte nádherný barevný kontrast růžové a bílé, proto bývá tento druh pitahayi používán jako jedlá ozdoba a někteří ho také považují za nejvíce fotogenické ovoce vůbec.
  • Dalším druhem je pitahaya roja, která má nejen sytě růžovou slupku, ale i dužinu uvnitř. Chuť dužiny je připomíná kombinaci kiwi a melounu a silně barví, proto je dobré použít rukavice. Poslední druh se nazývá pitahaya amarilla a má žlutou slupku a bílou dužinu, jejíž chuť je podobná směsi kiwi a angreštu.

Je dračí ovoce zdravé?

Ano a dokonce velmi. Někdy je dračí ovoce dokonce označováno jako superpotravina. Zdraví prospěšné látky najdeme zejména v dužině, která obsahuje hodně vlákninyvitaminy C, B a E, a je bohatá na železo, vápník a fosfor. Plody s růžovou dužinou obsahují antioxidanty.

K zahození nejsou ani černá semínka obsažená v dužině. Ty jsou totiž zdrojem omega–3 a omega–6 mastných kyselin. Dužina obsahuje až 90 % vody, je tedy nízkokalorická a vhodná ke konzumaci při redukční dietě.

Jak dračí ovoce konzumovat?

Jak jsme si řekli, slupka se nekonzumuje, lze ji však snadno odstranit. To uděláte jednoduše tak, že plod nakrájíte na měsíčky a slupku stáhnete.

  • Dužinu si nejlépe vychutnáte vychlazenou a pokapanou limetkovou šťávou.
  • Hodí se ale i na přípravu smoothie, džusu, svěžího letního salátu nebo jako ozdoba do různých pokrmů.
  • Často můžeme dračí ovoce vidět v tzv. smoothie bowl

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín