0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Borůvky a maliny na talíři
ZDROJ: Cecilia Par, Unsplash
sdílet:

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak. 

Přinesli jste si domů více ovoce, než jste stihli sníst? Pokud se bobule ve vaší lednici pomalu dostávají do bodu, kdy už moc parády nenadělají, nemusíte hned do odpadkového koše. Vyberte si některou z pěti možností, jak dát ovoci druhou šanci předtím, než se úplně zkazí.

1. Cukerná lázeň

Nejjednodušší způsob, jak zachránit bobule, které už mají to nejlepší za sebou. Prosypte je cukrem (klasický řepný, může být i třtinový) a nechte 30 minut stát. Ovoce změkne a pustí šťávu. Poté jej propasírujte přes cedník, abyste odstranili drobná semínka a slupky.

  • Hotovou šťávu můžete použít jako omáčku na zmrzlinové poháry nebo dezerty. Polévejte s ní palačinky a lívance. Ovoce macerované v cukru tvoří také skvělý základ pro letní limonády s ovocem a bylinkami.

2. Sirup

Ovoce se zpracovává podobně jako v první variantě. Nejprve ho ve velkém hrnci zasypete cukrem a za občasného promíchání necháte několik dní odležet. Ovoce pustí šťávu, kterou přecedíte přes plátýnko a v hrnci svaříte s další dávkou cukru.

  • Hotový sirup si vychutnejte v limonádách naředěný vodou nebo ho vylepšete alkoholem v letních koktejlech

3. Ovocný ocet

Ovoce nemusí zůstat jen sladké, dejte si ho pro změnu nakyselo. Ovocné octy báječně dochutí saláty, přidat ho můžete také do sněhových pusinek.

  • Bobule rozmixujte, nalijte do lahve a zalijte octem (nejméně 6% vinný nebo jablečný).
  • A teď přichází ta nejnáročnější část: Uzavřenou lahev nechte stát 3 měsíce v chladu a temnu.
  • Hotový ovocný ocet sceďte přes plátýnko a přelijte do čistých lahví.

4. Pečený čaj

Co si v létě připravíš, v zimě jako když najdeš. Ovoce společně s kořením vsypte na pekáč, zasypte cukrem a pečte, až změkne a pustí šťávu. Hotovou směs zavařte do skleniček.

  • Trvanlivost i chuť vylepší lžička rumu, kterou směs před uzavřením zakápnete. Dávkujte podle potřeby, směs stačí jen zalít horkou vodou a rozmíchat. 

5. Smoothie

Dokonalý způsob, jak ukrýt nepříliš hezké plody do něčeho lákavého a lahodného. K přísadám, které máte v koktejlu rádi, přidejte bobule a důkladně rozmixujte. Pokud bobule předem zamrazíte, získáte božsky ledový shake. Hotovou směs můžete také přelít do nanukových tvořítek a dát si zmrzku, až na ni přijde chuť.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit