Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak skladovat koření, aby si zachovalo své aroma co nejdéle: Nesypte ho rovnou do pánve

Skladování koření
ZDROJ: monicore/Pexels
sdílet:

Milujete vůni koření a kořeněných jídel? O většinu čichového, ale i chuťového zážitku se můžete snadno připravit, pokud budete koření skladovat v nesprávných podmínkách. Podívejte se s námi, jak koření správně uchovávat, aby stále krásně vonělo.

Irský prozaik a básník James Joyce řekl: „Bůh učinil pokrm, ďábel koření“. Koření dává pokrmu zkrátka zcela nový rozměr. A to jak slaným, tak i sladkých jídlům. Vůně koření však snadno vyprchá vlivem okolních podmínek, jako je vzduch, teplota a sluneční světlo, proto je důležité jak ho budete skladovat.

Základní podmínky pro skladování koření

Správně skladované koření si dokáže uchovat své aroma i déle než rok. Pamatujte, že balení, ve kterém si koření koupíte, je zpravidla určeno pouze k přesunu koření k vám domů, nikoli ke skladování. Pokud chcete, aby vám koření dlouho vydrželo, ihned po otevření mu dopřejte správné skladovací podmínky. Jak na to?

  • Používejte vzduchotěsné nádoby. Pokud zvolíte průhledné skleněné nádoby, ujistěte se, že nejsou vystaveny přímému slunečnímu světlu.
  • Dbejte na to, aby koření bylo v suchu a temnu
  • Většině druhů koření svědčí teplota skladování mezi 15-25°C. Ideální je teplota okolo 20°C

Celé, nebo mleté koření?

Obecně platí, že déle vydrží koření celé. Mleté koření svou vůni a sílu rychleji ztrácí. Chcete-li dosáhnout maximálního účinku koření, namelte jej až těsně před použitím. Použít můžete mlýnek na koření nebo hmoždíř.

  • Celé koření zaručuje delší trvanlivost. Skladujte jej dle výše uvedených základních tipů.

Lednice a mrazák raději ne

Bylinky klidně v mrazáku uchovávejte, ale koření raději ne. Koření totiž nemá rádo teplotní změny. Proto také nádoby s kořením neumisťujte blízko topení, digestoře a zkrátka kamkoli, kde často dochází ke změně okolních podmínek.

Pozor si dejte také při přidávání koření do jídla. Pokud přidáváte koření rovnou ze sklenice do pánve, pak se vám ke koření může dostat teplo a vlhko. Raději si odsypte požadované množství na mističku a dobře uskladněné koření nechte od rozpálené pánve dál.

Zdroje informací: Lizela, Chatař chalupář

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč