0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 tipů, jak vyrobit vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření

5 tipů, jak vyrobit vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření
sdílet:

Jak se při pečení vyhnout syntetickým příchutím a aromatům? Připravte si své vlastní esence. Je to snadné, rychlé, levné a navíc velká zábava. Mnohé z nich využijete také jako voňavé vánoční dárky.

 

1. Extrakty

Vanilka, jedině vanilka... ano, to je ta pravá vůně cukroví. Sladká a omamná. Věděli jste, že čerstvě utržený vanilkový lusk vůbec nevoní? Své jedinečné aroma získává až následnou fermentací.

  • Domácí vanilkový extrakt připravíte snadno. 2 vanilkové lusky podélně nařízněte, vložte do uzavíratelné lahve a zalijte 100 ml vodky.
  • Nádobu uzavřete a uložte na chladné a tmavé místo. První týden obsah každý den protřepejte, později stačí dvakrát týdně. Ideální doba odležení před prvním použitím jsou dva měsíce, ale použít extrakt můžete samozřejmě i dříve.
  • Další variantou vanilkového extraktu je naložení voňavých lusků do olejové lázně. Suroviny se nejprve společně prohřejí, poté jsou připraveny k použití. Vanilkový olej patří k vděčným jedlým dárkům. 

2. Ochucené cukry

Vanilka, zase ta vanilka. A domácí vanilkový cukr, který připravíte opravdu snadno.

  • Do uzavíratelné dózy vložte 1 vanilkový lusk, zasypte moučkovým cukrem a počkejte týden. Cukr absorbuje aroma vanilky a vy se můžete pustit do pečení.
  • Ještě intenzivnější chuť i vůni získáte, když vanilkový lusk s cukrem rozmixujete (1 lusk na cca 1 kg krystalového cukru). Mixujte, až z cukru bude jen prášek a z lusku drobné tečky. 

Stejně jako vanilkový cukr v první variantě (ovoněním v dóze) připravíte také cukr citronový (proužky kůry z chemicky neošetřených citronů nebo pomerančů vložte k cukru) nebo levandulový (fialové květy levandule zabalte do gázy a přidejte k moučkovému cukru do dózy). Úplně nejsnazší je cukr skořicový: s cukrem promíchejte mletou skořici v požadované intenzitě.

3. Sirupy

Kořeněné sirupy vřele doporučujeme k ochucení svařeného vína, punče i jiných horkých nápojů, kterými se v zimě zahříváte. Ušetříte si práci se zdlouhavým svařováním koření. Polít jimi můžete také ovesnou kaši k snídani. Nebo si udělejte jednoduchou nealko limonádu.

  • Jak uvařit kořeněný sirup? Zkaramelizovaný cukr zalijte vodou, přidejte koření, které máte rádi (skořice, badyán, hřebíček, kardamom...), povařte, sceďte, přelijte do čistých lahví a máte hotovo. 
  • Dalším hvězdným pomocníkem je zázvorový sirup, který vznikne jako meziprodukt při výrobě kandovaného zázvoru. Obojí upotřebíte při vánočním pečení. V anglosaských zemích zázvorovým sirupem polévají zmrzliny i moučníky. Vy si ho dejte třeba do čaje a drobnými proužky zázvoru ozdobte vánoční cukroví. 

4. Kořenicí směsi

Koření do perníku prý dříve obsahovalo až 90 druhů koření. To se nám skoro nechce věřit.

  • Na vlastní směs, která kupované perníkové koření hravě strčí do kapsy, potřebujete 12 hřebíčků4 kuličky nového koření1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu. Koření umelte nebo utlučte v hmoždíři. Ke směsi přidejte 4 lžičky mleté skořice.
  • Své perníkové koření můžete obohatit také muškátovým oříškem, kardamomem a pepřem. Uchovávejte v dobře uzavřené, temné nádobě.
  • V anglosaských zemích k Vánocům tradičně patří směs koření zvaná mixed spice. Smíchejte toto mleté koření: 1 lžíci skořice, 1 lžičku koriandru, půl lžičky muškátového zázvoru, půl lžičky zázvoru, čtvrt lžičky nového koření a čtvrt lžičky hřebíčku. V kupované směsi někdy najdete také kajenský pepř či kmín.  

5. Esenciální oleje

Pokud se chcete zcela vyhnout syntetickým esencím a aromatům, můžete si při ochucování vánočního cukroví vypomoci přírodními esenciálními oleji. Při nákupu zvolte ten nejkvalitnější, ideálně bio. 

  • Ve vaší spižírně se určitě neztratí olej mátový, skořicový ani citronový. Zvýrazní chuť cukroví a příjemně osvěží sladké polevy. Esenciální oleje jsou velmi koncentrované. Přidávejte tedy velmi opatrně, jen po kapkách. 

Jak voní vaše Vánoce? Pomeranči a skořicí, vanilkou a karamelem, vínem i zázvorem? Vánoční pečení bude letos zvlášť voňavé. Inspirujte se následujícími recepty.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč