
Jak se při pečení vyhnout syntetickým příchutím a aromatům? Připravte si své vlastní esence. Je to snadné, rychlé, levné a navíc velká zábava. Mnohé z nich využijete také jako voňavé vánoční dárky.
1. Extrakty
Vanilka, jedině vanilka... ano, to je ta pravá vůně cukroví. Sladká a omamná. Věděli jste, že čerstvě utržený vanilkový lusk vůbec nevoní? Své jedinečné aroma získává až následnou fermentací.
- Domácí vanilkový extrakt připravíte snadno. 2 vanilkové lusky podélně nařízněte, vložte do uzavíratelné lahve a zalijte 100 ml vodky.
- Nádobu uzavřete a uložte na chladné a tmavé místo. První týden obsah každý den protřepejte, později stačí dvakrát týdně. Ideální doba odležení před prvním použitím jsou dva měsíce, ale použít extrakt můžete samozřejmě i dříve.
- Další variantou vanilkového extraktu je naložení voňavých lusků do olejové lázně. Suroviny se nejprve společně prohřejí, poté jsou připraveny k použití. Vanilkový olej patří k vděčným jedlým dárkům.
2. Ochucené cukry
Vanilka, zase ta vanilka. A domácí vanilkový cukr, který připravíte opravdu snadno.
- Do uzavíratelné dózy vložte 1 vanilkový lusk, zasypte moučkovým cukrem a počkejte týden. Cukr absorbuje aroma vanilky a vy se můžete pustit do pečení.
- Ještě intenzivnější chuť i vůni získáte, když vanilkový lusk s cukrem rozmixujete (1 lusk na cca 1 kg krystalového cukru). Mixujte, až z cukru bude jen prášek a z lusku drobné tečky.
Stejně jako vanilkový cukr v první variantě (ovoněním v dóze) připravíte také cukr citronový (proužky kůry z chemicky neošetřených citronů nebo pomerančů vložte k cukru) nebo levandulový (fialové květy levandule zabalte do gázy a přidejte k moučkovému cukru do dózy). Úplně nejsnazší je cukr skořicový: s cukrem promíchejte mletou skořici v požadované intenzitě.
3. Sirupy
Kořeněné sirupy vřele doporučujeme k ochucení svařeného vína, punče i jiných horkých nápojů, kterými se v zimě zahříváte. Ušetříte si práci se zdlouhavým svařováním koření. Polít jimi můžete také ovesnou kaši k snídani. Nebo si udělejte jednoduchou nealko limonádu.
- Jak uvařit kořeněný sirup? Zkaramelizovaný cukr zalijte vodou, přidejte koření, které máte rádi (skořice, badyán, hřebíček, kardamom...), povařte, sceďte, přelijte do čistých lahví a máte hotovo.
- Dalším hvězdným pomocníkem je zázvorový sirup, který vznikne jako meziprodukt při výrobě kandovaného zázvoru. Obojí upotřebíte při vánočním pečení. V anglosaských zemích zázvorovým sirupem polévají zmrzliny i moučníky. Vy si ho dejte třeba do čaje a drobnými proužky zázvoru ozdobte vánoční cukroví.
4. Kořenicí směsi
Koření do perníku prý dříve obsahovalo až 90 druhů koření. To se nám skoro nechce věřit.
- Na vlastní směs, která kupované perníkové koření hravě strčí do kapsy, potřebujete 12 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu. Koření umelte nebo utlučte v hmoždíři. Ke směsi přidejte 4 lžičky mleté skořice.
- Své perníkové koření můžete obohatit také muškátovým oříškem, kardamomem a pepřem. Uchovávejte v dobře uzavřené, temné nádobě.
- V anglosaských zemích k Vánocům tradičně patří směs koření zvaná mixed spice. Smíchejte toto mleté koření: 1 lžíci skořice, 1 lžičku koriandru, půl lžičky muškátového zázvoru, půl lžičky zázvoru, čtvrt lžičky nového koření a čtvrt lžičky hřebíčku. V kupované směsi někdy najdete také kajenský pepř či kmín.
5. Esenciální oleje
Pokud se chcete zcela vyhnout syntetickým esencím a aromatům, můžete si při ochucování vánočního cukroví vypomoci přírodními esenciálními oleji. Při nákupu zvolte ten nejkvalitnější, ideálně bio.
- Ve vaší spižírně se určitě neztratí olej mátový, skořicový ani citronový. Zvýrazní chuť cukroví a příjemně osvěží sladké polevy. Esenciální oleje jsou velmi koncentrované. Přidávejte tedy velmi opatrně, jen po kapkách.
Jak voní vaše Vánoce? Pomeranči a skořicí, vanilkou a karamelem, vínem i zázvorem? Vánoční pečení bude letos zvlášť voňavé. Inspirujte se následujícími recepty.