5 tipů, jak vyrobit vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření

5 tipů, jak vyrobit vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření
sdílet:
Jak se při pečení vyhnout chemickým esencím a aromatům? Připravte si své vlastní esence. Je to snadné, rychlé, levné, a navíc velká zábava. Mnohé z nich využijete také jako voňavé vánoční dárky.

1 Extrakty

Vanilka, jedině vanilka... ano, to je ta pravá vůně cukroví. Sladká a omamná. Věděli jste, že čerstvě utržený vanilkový lusk vůbec nevoní? Své jedinečné aroma získává až následnou fermentací. Domácí vanilkový extrakt připravíte snadno. 2 vanilkové lusky podélně nařízněte, vložte do uzavíratelné lahve a zalijte 100 ml kvalitní vodky. Nádobu uzavřete a uložte na chladné a tmavé místo. První týden obsah každý den protřepejte, později stačí dvakrát týdně. Ideální doba odležení před prvním použitím jsou dva měsíce, ale použít extrakt můžete samozřejmě i dříve.

Další variantou vanilkového extraktu je naložení voňavých lusků do olejové lázně. Suroviny se nejprve společně prohřejí, poté jsou připraveny k použití. Vanilkový olej patří k vděčným jedlým dárkům. 

Vánoce s předstihem: 13 likérů do 30 minut

Vánoce s předstihem: 13 likérů do 30 minut

Více

2 Ochucené cukry

Vanilka, zase ta vanilka. A domácí vanilkový cukr, který připravíte opravdu snadno. Do uzavíratelné dózy vložte 1 vanilkový lusk, zasypte moučkovým cukrem a počkejte týden. Cukr absorbuje aroma vanilky a vy se můžete pustit do pečení. Ještě intenzivnější chuť i vůni získáte, když vanilkový lusk s cukrem rozmixujete (1 lusk na cca 1 kg krystalového cukru). Mixujte, až z cukru bude jen prášek a z lusku drobné tečky. 

Stejně jako vanilkový cukr v první variantě (ovoněním v dóze) připravíte také cukr citronový (proužky kůry z chemicky neošetřených citronů nebo pomerančů vložte k cukru) nebo levandulový (fialové květy levandule zabalte do gázy a přidejte k moučkovému cukru do dózy). A úplně nejsnazší je cukr skořicový: stačí jen s cukrem promíchat mletou skořici v požadované intenzitě.

3 Sirupy

Kořeněné sirupy vřele doporučujeme k ochucení svařeného vína, punče i jiných horkých nápojů, kterými se v zimě zahříváte. Ušetříte si práci se zdlouhavým svařováním koření. Polít jimi můžete také ovesnou kaši k snídani. Nebo si udělejte jednoduchou nealko limonádu. Jak uvařit kořeněný sirup? Zkaramelizovaný cukr zalijte vodou, přidejte koření, které máte rádi (skořice, badyán, hřebíček, kardamom...), povařte, sceďte, přelijte do čistých lahví a máte hotovo. 

Dalším hvězdným pomocníkem je zázvorový sirup, který vznikne jako meziprodukt při výrobě kandovaného zázvoru. Obojí upotřebíte při vánočním pečení. V anglosaských zemích zázvorovým sirupem polévají zmrzliny i moučníky. Vy si ho dejte třeba do čaje a drobnými proužky zázvoru ozdobte vánoční cukroví. 

4 Kořenicí směsi

Koření do perníku prý dříve obsahovalo až 90 druhů koření. To se nám skoro nechce věřit. Na vlastní směs, která kupované perníkové koření hravě strčí do kapsy, potřebujete 12 hřebíčků4 kuličky nového koření1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu. Koření umelte nebo utlučte v hmoždíři. Ke směsi přidejte 4 lžičky mleté skořice. Své perníkové koření můžete obohatit také muškátovým oříškem, kardamomem a pepřem. Uchovávejte v dobře uzavřené, temné nádobě.

V anglosaských zemích k Vánocům tradičně patří směs koření zvaná mixed spice. Smíchejte toto mleté koření: 1 lžíci skořice, 1 lžičku koriandru, půl lžičky muškátového zázvoru, půl lžičky zázvoru, čtvrt lžičky nového koření a čtvrt lžičky hřebíčku. V kupované směsi někdy najdete také kajenský pepř či kmín.  

5 Esenciální oleje

Pokud se chcete zcela vyhnout chemickým esencím a aromatům, můžete si při ochucování vánočního cukroví vypomoci přírodními esenciálními oleji. Při nákupu zvolte ten nejkvalitnější, ideálně bio. Ve vaší spižírně se určitě neztratí olej mátový, skořicový ani citronový. Zvýrazní chuť cukroví a příjemně osvěží sladké polevy. Esenciální oleje jsou velmi koncentrované. Přidávejte tedy velmi opatrně, jen po kapkách. 

Jak voní vaše Vánoce? Pomeranči a skořicí, vanilkou a karamelem, vínem i zázvorem? Vánoční pečení bude letos zvlášť voňavé. Inspirujte se následujícími recepty.

Související články

5 věcí, které jste nevěděli o koření
  • Tipy a triky

5 věcí, které jste nevěděli o koření

1 V celém arabském světě se jako koření používají sušená růžová poupata.Použít dekorativní květy k ochucování pokrmů by u nás napadlo asi málokoho. V Indii se však plátky růží běžně přidávají do masových marinád.2 Muškátový oříšek a...
Zahřejte se lahodným domácím punčem
  • Tipy a triky

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Zpříjemněte si s námi období nadcházející zimy a připravte si pravý horký domácí punč. Drink pocházející původně z daleké Indie, který putoval přes Anglii až k nám do Evropy, si v Čechách vychutnáváme zejména v období vánočních...
Pestrá domácí mikulášská nadílka
  • Novinky a zajímavosti

Pestrá domácí mikulášská nadílka

Mikulášská nadílka je každoročně spojena s velkým množstvím sladkostí a každý rodič ví, jak těžké je dětem vysvětlit, že zkrátka nemohou vše sníst na posezení. Ani strašák v podobě bolavého bříška a zkažených zoubků leckdy nefunguje, i když...
Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz
  • Tipy a triky

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje tolik, jako váš oblíbený hrníček plný voňavého nápoje s něčím ostřejším. Nejprve vám ohřeje zkřehlé prsty, pak vybarví...
Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma
  • Novinky a zajímavosti

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Koření na přípravu perníků si můžete koupit v obchodě, není však na domácí výrobu, kterou uzpůsobíte vlastním chutím a potřebám. Prozradíme vám, v jakém poměru koření namíchat a také co dalšího kromě perníku můžete provonět. ...
Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
5 nápadů, jak zdobit čokoládou
  • Tipy a triky

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.  ...
Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo
  • Tipy a triky

Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo

Jak začítNakupte ty nejkvalitnější suroviny – nejlepší mouku i poctivé máslo. V lineckém se nic neschová a jen skvělé základní ingredience vytvoří skvělé cukroví. Základní poučka praví, že křehké linecké těsto rovná se ...
Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé až do Vánoc a nejlépe až do Silvestra? Univerzální rada zní: vánoční cukroví skladujte v chladu a suchu. Pro každé druh to však znamená něco trochu jiného. Některým kouskům svědčí papírová...
Jak rozvonět koření
  • Tipy a triky

Jak rozvonět koření

Když koření opražíte na pánvi, nádherně se tím rozvine jeho aroma. Pokud to však přeženete a nevšimnete si toho, dodá koření připravovanému jídlu namísto vůně a chuti jen hořkou příchuť. A jak koření bezpečně opražit?[[nid:26533]]Koření...

Obchod Apetit