Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku.
Suroviny
hruška
1
kg
třtinový cukr
500
g
skořice
2
svitky
zázvor (čerstvý)
1
PL
strouhaný
badyán
2
hvězdičky
citronová šťáva
z 1 citronu
Postup
1
Hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a nechte v chladu přes noc odstát tak, aby pustily šťávu.
2
Hrušky rozmixujte, přidejte zázvor, skořici, badyán a citronovou šťávu a promíchejte. Směs vlijte do širokého hrnce se silným dnem a zvolna vařte, dokud nezhoustne; podle šířky dna to trvá okolo půl hodiny. Kápněte trochu džemu na talíř a dejte ho do lednice.
3
Po pár minutách uvidíte konzistenci, kterou bude mít zavařenina po zchladnutí. Podle potřeby ještě chvilku povařte. Vyjměte skořici a badyán.
4
Hotovou zavařeninu rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; případně sterilujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vše, co potřebujete vědět o zavařování plus 26 receptů(26 receptů)
- Hrušky nasladko aneb 49 ovocných receptů(48 receptů)
Komentáře
Leona Sodomková
05.09.2014 16:45
Tak jsem neodolala a
Tak jsem neodolala a vyzkoušela. Je vynikající, používáme na dochucení bílého jogurtu ke svačině :-)
Antonín Provazník
14.09.2014 23:22
Zkusil jsem, bohužel podle
Zkusil jsem, bohužel podle návodu je výsledek hodně sladký. Jako přesnídávku to rozhodně jíst nemohu.