Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím se britská kuchyně obohatila díky koloniím? Kořením z Indie

Indická kuchyně
ZDROJ: Azmaan Baluch/Unsplash
sdílet:

Britské impérium v době největšího rozkvětu zabíralo čtvrtinu celosvětové souše. Ovládlo vzdálená místa, a tak došlo k protnutí různých kultur i geografických podmínek. Nově objevené suroviny ovlivnily i britskou tradiční kuchyni a vdechly jí novou vůni. Největší inspiraci Britská říše nalezla v Indii, pojďme se společně podívat, kdy k tomu došlo a jaké indické jídlo našlo na britské tabuli své místo. 

Britské impérium

Britské impérium bylo ve své době největší koloniální říší v dějinách. Jeho rozloha zabírala neuvěřitelných 33 milionů km², což je přibližně čtvrtina veškeré zemské souše. Údaje jsou z roku 1921, v této době v Britské říši žilo cirka 450 milionů lidí. Anglické kultuře se tak podařilo rozšířit na obrovském prostranství, koloniální země také přejímaly anglický právní systém, měrnou soustavu, formu vzdělávání, a v neposlední řadě samotný anglický jazyk.

Označení Commonwealth neslo Britské impérium od roku 1931. Rozpad říše zapříčinila druhá světová válka, dodnes je však většina zemí ve Společenství národů. Seznam všech území pod britskou vlajkou by byl zahlcující, vybereme tedy jen některé z nich: Hongkong, Indie, Gibraltar, Kapsko, Zimbabwe, Jáva či Keňa.

Indický vliv na britskou kuchyni

Konec 16. století znamenal pro Portugalsko, které do té doby zastávalo výsostnou pozici v obchodu s kořením nové ohrožení. Britové a Nizozemci projevili snahy o nabourání portugalského monopolu. Roku 1600 vzniká britská Východoindická společnost, a tak se dostává k britským kuchařům kmín, pepř, kurkuma, skořice i koriandr.

V 17. století se Východoindická společnost soustředila především na obchodní záležitosti, změna nastala v roce 1757, kdy se Britům podařilo převzít kontrolu nad Bengálskem. Jejich území se začalo rozrůstat, a to natolik, že se v roce 1876 královna Viktorie prohlásila také za císařovnu Indie.

Do začátku 19. století byla indická kuchyně pro Brity spíše záhadou. První indická restaurace byla v Londýně otevřena v roce 1809, ale brzy na to zkrachovala. Až podpora královny Viktorie udělala ze zájmu o indickou kuchyni módní a kulturní trend. V této době Britové objevují nejzásadnější indickou směs koření – kari. A tak vzniká nová vášeň, která doposud neuhasla. Kuřecí tikka masala je jedním z nejpopulárnějších jídel ve velké Británii, jejím hlavním konkurentem je ryze anglické fish & chips (ryba a hranolky). Takto připravené kuře spojuje jemnou omáčku, měkké maso a voňavé indické koření spolu s rýží.

V 19. století byla také velice oblíbená polévka mulligatawny, kde se snoubí výrazné kořeněné kari s rýží, směsí zeleniny, jablkem, mangem a krémovým jogurtem.

V moderní britské kuchyni se těší oblibě také máslové kuře (butter chicken) nebo malai kofta, tedy kořeněná rajčatová omáčka s vegetariánskými koulemi. Své místo si velice snadno našla perská úprava jehněčího masa rogan josh, které je vařeno v silné rajčatové omáčce, recept pochází z dalekého Kašmíru. Mezi bezmasé pokrmy těšící se britské náklonosti je palak paneer, indický měkký sýr připravovaný se špenátem v husté kari omáčce. Pouliční prodejci v Londýně nabízejí indické chaat, tedy smažené těsto smíchané s dalšími surovinami. V Indii, Bengálsku, Nepálu i Pákistánu je chaat oblíbenou svačinkou ze stánků u železničních tratí.

Tradiční pokrmy jako je hovězí pečeně či ryby se od této doby připravují s indickým kořením, díky kterému získávají na výraznější chuti. Stejně tak se začal používat kokos, mandle či jogurt. Boom indických restaurací v Británii nastal v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy jejich počet rostl jako houby po dešti. Popularita indických restaurací stále trvá, a tak bychom při návštěvě Londýna měli zavítat také do některého z indických podniků. V Británii najdeme více indických podniků než restaurací s rychlým občerstvením.

Důvodem, proč se indická kuchyně stala inspirací pro tu britskou je především nově objevené koření dávající i tradičním anglickým pokrmům výrazný nádech a podmanivější chuť. Britská národní kuchyně není považována za gastronomicky tolik zajímavou jako je například francouzská či italská. Nové druhy koření tak vdechly i nové přístupy, jak k domácí kuchyni přistupovat. Britští strávníci se díky indickým koloniím obohatili o řadu surovin, které si nebyli schopni ve svých geografických podmínkách vypěstovat sami. Voňavé novinky si však rychle našli v kořenkách anglických kuchařek své nezastupitelné místo.

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč