Čatní: všestranná indická pochoutka

Čatní: všestranná indická pochoutka
sdílet:
Oblíbená indická omáčka, která obsahuje zeleninu, koření a čerstvé i sušené ovoce. Čatní má nekonečně podob a promítne se v něm nespočet chutí. Připravuje se k masu, perfektně obohatí prkénko s uzeninou a sýry nebo posune obyčejný sendvič na úplně jinou úroveň.

Co je čatní?

Čatní nebo čatný (oba tvary jsou gramaticky správně) je tradiční indická studená omáčka, která nesmí chybět snad u žádného jídla. Dalo by se říci, že je takovým univerzálním dochucovadlem – jako je u nás hořčice nebo kečup. Narozdíl od těchto dvou nemá ovšem přesně danou podobu nebo příchuť.

  • Doplňuje jídlo i dezerty, nebo se podává samotná s klasickým chlebem naan, plackou čapátí a palačinkou dosa.
  • Podle potřeby dodává svěžest, sladkost nebo ostrost tak, aby měl celek tu nejlepší komplexní chuť. 

Populární po celém světě je mangové čatní, které je krásně sladké, zároveň pořádně ostré. S oblibou se připravuje i v domácnostech, kde se lahvička čatní uschovává právě vedle kečupu a BBQ omáčky v lednici. 

Tortilly se sýrem a čatní

Tortilly se sýrem a čatní

Více

Co do čatní patří?

Velmi často se můžeme setkat s cibulovým čatní, které si perfektně rozumí se sýry a masem. Skvělé je i z paprik a rajčat, trochu připomínající oblíbený chorvatský ajvar.

  • U nás je populární čatní ze švestek, protože chutná jako povidla s nádechem orientu. Kouzlo čatní je ukryto v jednoduchosti, dá se udělat prakticky z jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny.
  • Obecně platí, že by mělo být jemně sladké, trochu nakyslé a tak akorát pálivé. V každém čatní máte pomyslné tři části, podle kterých se řídíte v kombinování. 
  1. Nejprve volíme základ. Mělo by se jednat o surovinu nebo kombinaci surovin, které se pěkně rozvaří a budou udávat hlavní charakter čatní. Vhodnými kandidáty jsou například rajčata, dýně, karotka, lilek, cibule, broskve, meruňky, třešně, ananas, jablka, hrušky, rebarbora, fíky a podobně. 
  2. Druhým důležitým komponentem jsou koření a bylinky. Kdokoli se někdy věnoval indické kuchyni alespoň trochu, tak ví, že koření je velmi douležitou častí každého pokrmu. Právě tato složka vytváří jedinečnou explozi chutí. Nejčastěji se používá chilli, zázvor, česnek, kardamom, kůra z citrusů, koriandr, máta, kafírové listy, citronová tráva, skořice, rozinky, hřebíček, skořice, hořčičné semínko a římský kmín
  3. Třetí část se týká finálního dochucení, tak aby vše ladilo. Jedná se o doslazování či dokyselení. K dokyselování se nejčasteji využívá ocet (klasický, vinný, jablečný) nebo štáva z citrusů. 
Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

Více

Jak si čatní přípravit doma?

Když už si zvolíte svoji vysněnou kombinaci všech tří složek, tak je to jednoduché. Postačí vám jeden rendlík a trocha trpělivosti. Charakteristická konzistence se pohybuje od tuhého rosolu po tekutější džem. Té se docílí pomalým a dlouhým probublávání na plotně.

  • Takže se vším do jednoho hrnce, nižší plamen a nechat být. Ingredience se pěkně rozvaří a všechno se dokonale propojí.
  • Pamatujte ovšem na to, že celý výtvor se bude po dobu přípravy poměrně silně redukovat. Chutě budou postupně nabírat na intenzitě.
  • Běžně stáčí jen pár lžiček čatní k podávání. Na záčátku se vyplatí opatrnější ruka především s kořením a chilli. Ve finále můžete vždy papřičku nebo trochu octa přidat. 
Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní

Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní

Více

K čemu se dá servírovat?

Perfektně se hodí k pečenému a grilovanému masu, najde si místo na každém masovém nebo sýrovém prkénku a doladí domácí paštiku.

Velmi často se přidává k zálivkám do salátů nebo obohatí běžný sedvič.

Díky sladkosti se používá také k dezertům. Výborně se kombinuje například s cheesecakem nebo panna cottou

Když ho nespotřebujete hned, zavařte ho. Ve spíži pak vydrží i několik měsíců. Vyzkoušejte nektarinkovo-fenyklové čatní, které zazáří na každém grilování, můžete si připravit kotlety s jablečným čatní nebo křehké bramborové koláčky s hruškovým.

V případě čatní se rozhodně vyplatí experimentovat, protože neexistuje správný nebo špatný přístup. Vyzkoušejte ho doma a nebudete litovat. 

Související recepty

Čatní

Pikantní příloha nejen k pečenému masu a uzeninám...

Související články

Domácí je nejlepší: rajské čatní
  • Tipy a triky

Domácí je nejlepší: rajské čatní

Pikantně sladkokyselá dobrota šmrncnutá indickou kuchyní se připraví téměř sama. Skvělá ke grilované rybě nebo jako součást chuťovek a obložených chlebů. ...
Indický dhal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?
  • Novinky a zajímavosti

Indický dhal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?

Tradiční indická kuchyně, to jsou záhadná koření, pálivé omáčky, omamné vůně… a čočka. Právě ta se v Indii řadí mezi nejčastější potraviny, které vám rodilí obyvatelé připraví na tisíc způsobů. Místní specialitou je také proslulý indický...

Obchod Apetit