0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

máta-sklo-drink-léto-kapalina
ZDROJ: Unijewels
sdílet:

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové meduňky, aromatické bazalky či exotické skořice.

Kde vzít ty správné bylinky

Pro výrobu zdravých bylinných nápojů je nejlépe trhat bylinky čerstvé. Sáhněte proto do truhlíku, květináče, či se poohlédněte v zahrádce, které byliny můžete využít. Zkoušejte a experimentujte.

Využít můžete byliny, které rostou kolem vás:

  • máta peprná
  • meduňka lékařská
  • tymián
  • šalvěj
  • zázvor lékařský
  • mateřídouška
  • kopřiva dvoudomá
  • levandule lékařská
  • stévie sladká

Kdy mají bylinky největší sílu

Bylinky sbírejte do nápojů vždy čerstvé, abyste využili jejich šťávy plné vonných silic. Lístky vybírejte jen ty svěží zelené, ideálně mladé výhonky.

Bylinky je vhodné sbírat za sucha, květy a listy jsou nejlepší, když je sluníčko v pravé poledne na vrcholu svých sil. Kořeny bylinek se zase doporučují sbírat ráno nebo večer.

Pokud se rozhodnete bylinky pěstovat doma na zahrádce, vyberte jim vždy slunné a suché stanoviště, bylinky nepřemokřujte nadměrnou zálivkou.

Varianty letních bylinných nápojů

Bylinkové nápoje lze vyrobit povařením bylin. Mohou mít podobu ledového čaje, svěží sodovky či chlazeného smoothie. Záleží jen na vás, na co máte právě chuť a jaké suroviny jsou pro vás nejdostupnější.

 

Nebojte se experimentovat

  • Pokud letní nápoj ozvláštníte třeba mraženým ovocem, děti vás za to budou milovat. Pro doladění chutí není potřeba cukr.
  • Udělejte si méně kalorickou verzi a bílý cukr nahraďte jiným sladidlem. Sáhnout lze po medu, stévii, erythritolu, čekankovém či javorovém sirupu a mnoha dalších.
  • Tato sladidla užijete stejně dobře v létě do vychlazených drinků, jako v zimě do nápojů, které vás zahřejí.
  • Zdravé bylinné osvěžení lze stejně tak dobře přislazovat ovocem, ať už mixovaným či krájeným. Poohlédněte se po zahrádce, co můžete v dané sezóně právě využít. Pro večerní příležitosti, oslavy či gril párty lze přidat kapku alkoholu a vykouzlit tak ostřejší drink.

Díky pěstování nových bylinkových kultivarů se nemusíte omezovat při výrobě letních drinků pouze na osvědčené a známé odrůdy. V případě jedněch z nejznámějších bylin, máty a šalvěje, můžete vybírat hned z několika variet:

  • máta peprná
  • máta ananasová
  • máta čokoládová
  • máta grepová
  • máta jahodová
  • máta mandarinková
  • máta koktejlová
  • máta marocká
  • máta Glacial
  • máta klasnatá
  • máta Mojito
  • šalvěj ananasová
  • šalvěj lékařská
  • šalvěj marcipánová
  • šalvěj ovocná

Jak servírovat letní bylinkové nápoje

Správné naservírování je korunou každého kulinářského umění. Stává se pomyslnou tečkou, kterou ,,prodáte“ svou práci. Vysokou sklenicí s brčkem, ozdobenou kouskem ovoce, zeleniny či lístky bylinek vyšperkujete i obyčejný sirup s vodou.

  • Nezapomeňte, že plátek citrusu a pár kostek ledu či ledové tříště dodají každému nápoji tu správnou osvěžující jiskru.
  • Každou sklenici ozdobte plátkem citronu, zeleniny či ovoce a nakrájené kousky ovoce a zeleniny můžete vhodit přímo do nápoje. Větší množství nápoje nalijte do skleněných džbánů či karaf, odkud se budou rozlévat do sklenic.

Vyzkoušejte řadu inspirativních receptů nebo vymyslete vlastní. Letními bylinkovými drinky můžete potěšit návštěvu, rodinu, děti i sebe. Stanou se vítaným společníkem na každé párty či při večerním posezení.

Související články

Založte si bylinkovou zahrádku
  • Tipy a triky

Založte si bylinkovou zahrádku

Aromatické byliny můžete pěstovat, i když máte po ruce jen pár květináčů či truhlíků a okenní parapet. Má to dokonce řadu výhod – je to šikovné, nenáročné, estetické... a navíc neuvěřitelně praktické (tedy pokud nemáte zahradu a neudělali...
Podzimní bylinky: šalvěj
  • Tipy a triky

Podzimní bylinky: šalvěj

Voňavé zelené lístky šalvěje se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle doplní vepřové maso, připravíte z ní i skvělý čaj proti nachlazení.   ...
Co sklízet v srpnu? Bylinky!
  • Tipy a triky

Co sklízet v srpnu? Bylinky!

Rozmarýn, tymián, bazalka nebo oregano – všechno úžasné a voňavé bylinky, které v receptech využíváme skoro při každém vaření. Taková bylinka jídlo hned posune na vyšší úroveň. Dodávají lahodnou chuť, vůni, osvěží a navíc moc pěkně...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit