Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Vaříme a pečeme v remosce

Vaříme a pečeme v remosce
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

S remoskou ušetříte spoustu času, spotřebujete méně elektrické energie než při klasickém vaření a pečení. Připravíte v ní sladké i slané pokrmy. Objevte kouzlo remosky, kterou si oblíbily hospodyňky už před více než sedmdesáti lety.

První remoska vznikla v padesátých letech minulého století. Od té doby nachází využití v mnoha domácnostech především díky univerzálnosti použití a jednoduché údržbě.

Jméno přístroj získal díky značce Remos, pod kterou se kdysi začal vyrábět. Dnes se však označení "remoska" používá pro typ pečícího hrnce či trouby se šňůrou do zásuvky, přestože výrobců je daleko víc.

Proč si koupit remosku?

  • Připravíte v ní jakékoliv jídlo, například ryby, maso, zeleninu, pizzu i koláč.
  • Můžete si ji s sebou vzít kamkoliv, na dovolenou i na chatu.
  • Ušetříte s ní až 80 % elektrické energie.
  • Její pořizovací cena je mnohem nižší než u klasické trouby.
  • Můžete péct kdekoli, kde se nachází zásuvka. Tedy ne nutně v kuchyni.

4 tipy, které usnadní pečení v remosce

  • Při používání remosky se hodí vyložit ji pečicím papírem, zejména pečete-li ryby nebo jiné aromatické potraviny, které se rády přichytávají. Pečicí papír se lépe přizpůsobí tvaru dna, když ho předem zmačkáte do kuličky.
  • Vkládejte suroviny do remosky postupně podle toho, jak dlouho jejich příprava trvá. Dáte-li do remosky všechny suroviny naráz, může se stát, že některé budou rozvařené, jiné budou ještě chvíli potřebovat.
  • Do remosky se naopak svěle hodí pokrmy, u kterých je  žádoucí, aby chutě surovin dokonale prolnuly jako například ragú se zeleninou, kari, dušená zelenina nebo kuřecí pečínka.
  • Pokud suroviny před pečením naporcujete nebo nakrájíte na menší kousky, výrazně zkrátíte dobu přípravy pokrmu.

Pizza z remosky

Italskou pizzu známe a máme rádi snad všichni, ne každý ji však peče v troubě doma. Pro mnohé je to složité, pro jiné zase zbytečné, když si mohou skvělou pizzu snadno a rychle objednat. Pizza z remosky představuje ještě větší výzvu.

Sice nebude vypadat ani chutnat jako z italské pece, ale slušnou večeři nebo oběd pořídíte. Navíc ušetříte spoustu peněz, a ještě pizzu můžete poklást ingrediencemi, které máte nejraději.

Co budete potřebovat na těsto?

  • 250 g hladké mouky
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 5 g droždí
  • půl lžičky soli

Dál se bude hodit...

  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 10 plátků sušené nebo dušené šunky 
  • 150 g mozzarelly (či jiného sýra například gorgonzoly)
  • 1 hrst oliv, případně kapary nebo artyčoky
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Jak na pizzu:

  1. Do menší misky si rozdrobte droždí a přidejte vlažnou vodu. Pořádně rozmíchejte.
  2. Do větší mísy nasypejte mouku a přidejte špetku soli. Do mouky vytvořte důlek a přidejte do ní dvě lžíce olivového oleje. Promíchejte a poté do mouky postupně nalévejte vodu s droždím.
  3. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte čtyřicet minut kynout.
  4. Z vykynutého těsta vytvořte tři stejně velké koule, přikryjte je utěrkou a nechte kynout dalších třicet minut. Pokud chcete vytvořit jen jednu velkou pizzu (a vejde se do remosky), těsto na tři díly dělit nemusíte, přesto nechte těsto ještě půl hodiny kynout.
  5. Nakonec z jednotlivých dílů vyválejte tři placky, které postupně v remosce hezky jednu podruhé upečete. Těsto pokaždé potřete rajčatovým protlakem, obložte šunkou, sýrem, olivami, bazalkou a nechte péct po dobu třicet pěti minut. 

Vaření v papiňáku nemusí být výbuch

Vaření v papiňáku nemusí být výbuch

Více

Meruňkový koláč v remosce

Pokud si nevíte rady, jak zpracovat ovoce na chatě či chalupě, zkuste upéct v remosce koláč. Místo Použít můžete meruňky, švestky, rybíz, angrešt, třešně nebo jakékoli jiné zahradní či lesní ovoce. 

Co budete potřebovat?

  • 1 kg meruněk
  • 200 g hladké mouky + 150 g polohrubé mouky na žmolenku
  • 150 g cukru krupice + 80 g cukru na žmolenku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
  • 3 ks vejce
  • 100 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání remosky
  • 50 g másla na žmolenku
  • 200 ml plnotučného mléka
  • drobenka
  • špejle

Jak na koláč:

  1. Meruňky opláchněte a vypeckujte.
  2. Cukr s vejcem vyšlehejte do pěny. Přilijte rozpuštěné máslo smíchané s mlékem a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém.
  3. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem a přidejte k vaječné směsi.
  4. Do těsta vmíchejte citrónovou kůru. Vypracujte hladké těsto.
  5. Remosku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, případaně vyložte pečicím papírem. 
  6. Vlijte těsto do remosky, vyskládejte na něj meruňky rozkrájené na měsíčky a bohatě posypejte drobenkou, kterou vytvoříte z rozehřátého másla, mouky a cukru.
  7. Remosku přiklopte a pečte třicet pět až čtyřicet minut. Po uplynutí doby pomocí špejle vyzkoušejte, zdali těsto nelepí.

Související články

Vaření v papiňáku nemusí být výbuch
  • Poradna

Vaření v papiňáku nemusí být výbuch

Papinův hrnec fungující na bázi vaření pod vysokým tlakem se znovu stavá běžnou součástí domácností. Mnozí se však práce s tlakovým hrncem obávají. Podívejte se s námi, jak tlakový hrnec funguje a vyzkoušejte lahodné recepty, které...
Jak se vyhýbat tuku?
  • Tipy a triky

Jak se vyhýbat tuku?

Na úvod je třeba zmínit, že tuk je v jídle nositelem chuti a proto není zcela žádoucí ho vypustit úplně. Na druhou stranu existují lidé, kteří potřebují ve svém jídelníčku tuk omezovat. Vyzkoušejte ...
Houby aneb co dělat s plným košíkem hub
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit