0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní pizza

pizza
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Základní pizza

4.5 / 5. Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné Na 4 pizzy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3424 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 452 g
Tuky 92 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pizza je ideální jídlo na léto – dobře se jí venku, příprava vám nezabere moc času, a navíc si ji můžete obložit podle chuti. Nabízíme vám pět inspirativních možností.

Suroviny

droždí sušené 2 ČL
krupicový cukr 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 650 g
+ na posypání válu
olivový olej 3 PL
+ na potírání
sůl mořská 1 ČL
mozzarella 150 g
na kousky
parmazán 30 g
nastrouhaný najemno
oregano 2 hrsti
pořádné hrsti čerstvých lístků
Na omáčku
rajčatová passata - pyré 250 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný nebo utřený
sůl mořská
pepř mletý
drcený

Postup

1

Droždí a cukr zalijte v míse 375 ml vlažné vody a řádně promíchejte. V teple nechte 5 minut vzcházet. Do mísy dejte mouku, olej a sůl, doprostřed udělejte důlek a vlijte kvásek. Míchejte nejdřív příborovým nožem, pak rukama na lehce pomoučněném válu 4–5 minut zpracovávejte na hladké a pružné těsto.

ingredience na pizzu

2

Těsto vložte do velké mísy, zakryjte čistou, vlhkou utěrkou a dejte na 45 minut do tepla kynout na dvojnásobný objem. Zahřejte troubu na 220 °C a strčte do ní dva plechy.

těsto na pizzu

 

3

Na omáčku smíchejte pyré, česnek, sůl a pepř. Těsto rozdělte na čtyři koule a ty rozválejte na lehce pomoučněné podložce na kruhy o průměru 25 cm. Přesuňte je na pečicí papír a vytvořte okraj: po obvodu přeložte těsto směrem do středu. Na pizzy rozdělte omáčku a posypte je oběma sýry a oreganem; okraje potřete olejem. Pizzy vložte i s pečicím papírem na plechy. Pečte 10–15 minut dozlatova a dokřupava.

Skvělá obloha

  • RAJČATA Dodají pizze barvu, šťávu a nasládlou chuť. Skvěle se hodí třešňová rajčátka nebo italská soudkovitá.

    Tip: Upečte jen samotnou placku z těsta potřenou olivovým olejem a pak ji poklaďte nakrájenými rajčaty, bazalkovým pestem a trochou čerstvé bazalky a osolte.
     
  • SÝRY Obzvlášť se hodí jemná nastrouhaná či natrhaná mozzarella (napřed ji pořádně osušte!) a ricotta, slaná feta nebo čerstvý kozí sýr či intenzivní tvrdé sýry jako parmazán, pecorino, čedar, gruyère nebo ementál.
  • MASO  Pikantní salám pepperoni či klobása chorizo, jemná šunka, slané a výrazné prosciutto nebo pancetta, ale i uzené kuře nebo rostbíf – to všechno si můžete na pizze vychutnat.
  • BYLINKY & SPOL.  Pizzu můžete posypat bylinkami, jaké máte rádi – i hladkolistou petrželkou. Upečenou pizzu lze také obložit čerstvými salátovými listy (rukolou nebo mladými špenátovými lístky). Pikantní příchuť dodají kapary, ančovičky, polosušená rajčata či grilovaná zelenina.

Na čem péct

Na domácí pečení pizzy se díky své tepelné vodivosti výborně hodí hliníkové plechy. (Vzhledem k tomu, že použijete pečicí papír, není se čeho bát.) Poohlédněte se po nich v bazarech, na půdě či u babičky v kůlně. Občas na ně natrefíte i ve specializovaných internetových obchodech.

Obdobně fungují také lehké plechy s nepřilnavým povrchem – pod ním se často skrývá právě hliník. Samozřejmě ale můžete péct i na jakémkoli jiném plechu. Každý plech nechte alespoň 30 minut nahřívat, než na něj dáte pizzu. Hladký transport zajistí pečicí papír.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit