Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Středomořský cizrnový salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 39
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2783 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 251 g
Tuky 135 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O šíření slávy cizrny se stará i Jamie Oliver, který ji často používá – zřejmě inspirován svou oblíbenou italskou kuchyní. V Itálii se cizrně říká ‚ceci‘, vaří se na mnoho způsobů, a jak je vidět, zářivou roli dokáže sehrát i v báječném salátu.

Související recepty

Suroviny

1–2 čerstvé chilli papričky, podle chuti
zralá
cizrna 300 g
vařená nebo konzervovaná
máta 1 hrst
lístky
bazalka 1 hrst
lístky
nebo balkánský sýr, rozdrobený
Na zálivku
cizrna 100 g
vařená nebo konzervovaná
citron 1,5 ks
vymačkaná šťáva
olivový olej extra panenský 5 PL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Sto gramů vařené cizrny rozmixujte s citronovou šťávou a olivovým olejem, jemně osolte a opepřete. Získáte tak pikantní, hladkou, krémovou zálivku.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky nebo klínky, chilli papričky podélně rozkrojte a odstraňte semínka, rajčata také drobně nakrájejte.

3

V míse smíchejte zbytek zcezené cizrny s ostatními surovinami, posypte rozdrobenou fetou a lístky bylinek. Podávejte buď zakapané zálivkou, nebo ji servírujte zvlášť, aby si každý posloužil podle chuti.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

08.10.2009 09:36
Tenhle salát prezentovala v jednom ze svých TV pořadů Nigella Lawson. Velmi jsme si ho oblíbili, důvtipná cizrnová zálivka jej ozvláštňuje a je opravdu vynikající.
04.09.2007 18:25
Recept se nachází v č.3/06, str.87
15.07.2006 08:31
Pro milovniky cizrny posilam recept na salat, ktery delaji ve Spanelsku. Tam je cizrna take velmi oblibena, ostatne typicke madridske jidlo Cocido je z cizrny. Suroviny potrebne na salat jsou, krome cizrny, rajcata, vejce, tunak, cibule. Nakrajime vse na kousky, smichame, pridame olivovy olej, ocet, sul a cerstve namlety pepr. Aprovecha !