O šíření slávy cizrny se stará i Jamie Oliver, který ji často používá – zřejmě inspirován svou oblíbenou italskou kuchyní. V Itálii se cizrně říká ‚ceci‘, vaří se na mnoho způsobů, a jak je vidět, zářivou roli dokáže sehrát i v báječném salátu.
Suroviny
cibule červená
1
ks
chilli paprička
1
ks
1–2 čerstvé chilli papričky, podle chuti
rajče
3
ks
zralá
cizrna
300
g
vařená nebo konzervovaná
máta
1
hrst
lístky
bazalka
1
hrst
lístky
sýr feta
200
g
nebo balkánský sýr, rozdrobený
Na zálivku
cizrna
100
g
vařená nebo konzervovaná
citron
1,5
ks
vymačkaná šťáva
olivový olej extra panenský
5
PL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Postup
1
Sto gramů vařené cizrny rozmixujte s citronovou šťávou a olivovým olejem, jemně osolte a opepřete. Získáte tak pikantní, hladkou, krémovou zálivku.
2
Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky nebo klínky, chilli papričky podélně rozkrojte a odstraňte semínka, rajčata také drobně nakrájejte.
3
V míse smíchejte zbytek zcezené cizrny s ostatními surovinami, posypte rozdrobenou fetou a lístky bylinek. Podávejte buď zakapané zálivkou, nebo ji servírujte zvlášť, aby si každý posloužil podle chuti.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Měsíční flexitariánský jídelníček(31 receptů )
Komentáře