Mezze s ožehnutými baby lilky

Mezze s ožehnutými baby lilky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2536 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 112 g
Tuky 177 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zasněte se a přeneste se do té nejlahodnější pohádky Tísíce a jedné noci!

Suroviny

baby lilek 700 g
podélně rozpůlené
olivový olej 2 PL
+ na opékání
sůl
pepř
čerstvě mletý
500 g
obří kuskus tarhoni / fregola
vývar zeleninový 1 l
citron 2 ks
kůra a šťáva
máta 1 svazek
malý, nasekaný
kopr 1 svazek
malý, nasekaný
hummus 400 g
hotový
150 ml
bílý jogurt
4 ks
nakládané pečené červené papriky velké (kupované), nahrubo
4 PL
melasa z granátových jablek
feta 200 g
rozdrobený
piniové oříšky 4 PL
opražené
pita
(mini), prohřáté, k podávání

1 Lilky promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Opékejte na grilu na nepřímém teple, dokud zcela nezměknou a nezezlátnou, při tom je obracejte. Hotové lilky zakryjte alobalem, aby zůstaly teplé a ještě trochu změkly.

2 Do hluboké pánve nalijte trochu olivového oleje, vsypte kuskus a opékejte 2–3 minuty dozlatova. Vlijte vývar a vařte 10–15 minut, aby taktak změkl. Vmíchejte 1/2 citronové kůry i šťávy, nechte vychladnout, pak vmíchejte většinu bylinek.

3 Hummus promíchejte s jogurtem a zbývající citronovou kůrou a šťávou, pak ho rozdělte na 8 talířů a rozetřete. Posypte kuskusem a pečenými paprikami. Navrch naaranžujte lilky a pokapejte trochou granátové melasy. Posypte fetou a piniovými oříšky, pak ještě pokapejte melasou a posypte zbylými bylinkami. Podávejte s chleby pita.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • LILKY Troubu předehřejte na 200/180°C. Lilky promíchejte s olivovým olejem a spoustou soli a pepře. Rozprostřete je na plech potřený olejem a pečte 20–30 minut, aby zcela změkly a zezlátly a nebylo ani stopy po houbovitosti.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit