Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mezze s ožehnutými baby lilky

Zasněte se a přeneste se do té nejlahodnější pohádky Tísíce a jedné noci!

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Zelenina Ostatní

Ingredience

    • 700 g baby lilků, podélně rozpůlených
    • 2 lžíce olivového oleje + navíc na opékání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 500 g obřího kuskusu, tarhoni či fregoly
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 2 citrony, kůra nastrouhaná najemno a šťáva vymačkaná
    • po 1 malém svazku máty a kopru, nasekaných
    • 400 g hotového hummusu 
    • 150 ml bílého jogurtu
    • 4 velké nakládané pečené červené papriky (kupované), nakrájené nahrubo
    • 4 lžíce melasy z granátových jablek
    • 200 g sýra feta, rozdrobeného
    • 4 lžíce piniových oříšků, opražených
    • prohřáté (mini)pity k podávání

Příprava jídla

1 Lilky promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Opékejte na grilu na nepřímém teple, dokud zcela nezměknou a nezezlátnou, při tom je obracejte. Hotové lilky zakryjte alobalem, aby zůstaly teplé a ještě trochu změkly.

2 Do hluboké pánve nalijte trochu olivového oleje, vsypte kuskus a opékejte 2–3 minuty dozlatova. Vlijte vývar a vařte 10–15 minut, aby taktak změkl. Vmíchejte 1/2 citronové kůry i šťávy, nechte vychladnout, pak vmíchejte většinu bylinek.

3 Hummus promíchejte s jogurtem a zbývající citronovou kůrou a šťávou, pak ho rozdělte na 8 talířů a rozetřete. Posypte kuskusem a pečenými paprikami. Navrch naaranžujte lilky a pokapejte trochou granátové melasy. Posypte fetou a piniovými oříšky, pak ještě pokapejte melasou a posypte zbylými bylinkami. Podávejte s chleby pita.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • LILKY Troubu předehřejte na 200/180°C. Lilky promíchejte s olivovým olejem a spoustou soli a pepře. Rozprostřete je na plech potřený olejem a pečte 20–30 minut, aby zcela změkly a zezlátly a nebylo ani stopy po houbovitosti.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

Tandoori květák s rýžovým salátem

Kuře v buffalo omáčce s klínkovým salátem

REKLAMA

Přidat komentář