0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mezze s ožehnutými baby lilky

Mezze s ožehnutými baby lilky

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2536 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 112 g
Tuky 177 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zasněte se a přeneste se do té nejlahodnější pohádky Tísíce a jedné noci!

Suroviny

baby lilek 700 g
podélně rozpůlené
olivový olej 2 PL
+ na opékání
sůl
pepř
čerstvě mletý
500 g
obří kuskus tarhoni / fregola
vývar zeleninový 1 l
citron 2 ks
kůra a šťáva
máta 1 svazek
malý, nasekaný
kopr 1 svazek
malý, nasekaný
hummus 400 g
hotový
150 ml
bílý jogurt
4 ks
nakládané pečené červené papriky velké (kupované), nahrubo
4 PL
melasa z granátových jablek
sýr feta 200 g
rozdrobený
piniové oříšky 4 PL
opražené
pita
(mini), prohřáté, k podávání

1 Lilky promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Opékejte na grilu na nepřímém teple, dokud zcela nezměknou a nezezlátnou, při tom je obracejte. Hotové lilky zakryjte alobalem, aby zůstaly teplé a ještě trochu změkly.

2 Do hluboké pánve nalijte trochu olivového oleje, vsypte kuskus a opékejte 2–3 minuty dozlatova. Vlijte vývar a vařte 10–15 minut, aby taktak změkl. Vmíchejte 1/2 citronové kůry i šťávy, nechte vychladnout, pak vmíchejte většinu bylinek.

3 Hummus promíchejte s jogurtem a zbývající citronovou kůrou a šťávou, pak ho rozdělte na 8 talířů a rozetřete. Posypte kuskusem a pečenými paprikami. Navrch naaranžujte lilky a pokapejte trochou granátové melasy. Posypte fetou a piniovými oříšky, pak ještě pokapejte melasou a posypte zbylými bylinkami. Podávejte s chleby pita.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • LILKY Troubu předehřejte na 200/180°C. Lilky promíchejte s olivovým olejem a spoustou soli a pepře. Rozprostřete je na plech potřený olejem a pečte 20–30 minut, aby zcela změkly a zezlátly a nebylo ani stopy po houbovitosti.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit