0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5466 kcal
Bílkoviny 224 g
Sacharidy 588 g
Tuky 220 g
Vláknina 143 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozvěte přátele a připravte jim mezze, hotovou hostinu sestávající z mnoha menších předkrmů. Ale raději si připravte recepty, bude o ně totiž velký zájem! 

Suroviny

Hummus
cizrna 800 g
suchá, namočená přes noc
česnek 3 stroužek
oloupané
sůl
tahini 4 PL
citronová šťáva 5 PL
olivový olej
na zdobení
piniové oříšky 50 g
opražené
Marinované olivy
pomeranč 1 ks
olivy černé 500 g
s peckou
rozmarýn snítka
bobkový list
chilli paprička 1 ks
nadrobno
nové koření 3 kulička
½ ks
konfitovaný česnek (pomalu pečený v olivovém oleji)
Salát s bulgurem
bulgur 100 g
petrželka 100 g
najemno
koriandr čerstvý 40 g
najemno
máta 20 g
najemno
cibule červená 1 ks
nadrobno
rajče 300 g
narobno
sůl
citron 2 ks
šťáva
olivový olej 3 PL
granátové jablko 1 ks
jadérka

Postup

1

HUMMUS

Cizrnu dejte do hrnce, zalijte čistou studenou vodou a na mírném ohni vařte doměkka (měla by se začít rozpadat). Slijte ji a vodu uschovejte. Cizrnu vsypte do mixéru, přidejte česnek, sůl, trochu vody z vaření, tahini a citronovou šťávu a rozmixujte vše dohladka. Rozetřete pastu na talířek, zakápněte olivovým olejem a ozdobte oříšky.

VARIACE HUMMUSU

  • DÝŇOVÝ Upečte 1 menší dýni hokkaido, v celku, doměkka. Nechte vychladnout a dužinu (bez semínek) promixujte spolu s hotovým hummusem v poměru 2:1. Posypte uzenou paprikou.
  • PIKANTNÍ Rozmixujte 100g zelených chilli papriček2 stroužky česneku100g koriandru dohladka, přidejte po 1 lžičce mletého kardamomu a mletého římského kmínu a promíchejte. Zřeďte olivovým olejem a rozmíchejte na pastu. Vmíchejte do hummusu.
  • S ŘEPOU Promixujte 300g vařené červené řepy 2 jablky a dochuťte solí citronovou šťávou. Smíchejte s hotovým hummusem v poměru 2:1.
2

MARINOVANÉ OLIVY

Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj filátka. Olivy vsypte do misky, přidejte pomeranč, rozmarýn, bobkový list, chilli papričku, nové koření a česnek a nechte odležet.

3

SALÁT S BULGUREM

Bulgur zalijte vroucí vodou v poměru 1:1 a nechte jej nabobtnat. Nasekané bylinky a nakrájenou cibuli i rajčata dejte do mísy a přisypte vychladlý bulgur. Dochuťte solí a citronovou šťávou a vlijte olej. Pak vmíchejte granátové jablko. Dejte vychladit.

4

ZAHRA BI TAHINA 

Květák opláchněte a rozeberte na růžičky, nať nakrájejte nadrobno. Spolu s cibulí, česnekem a kořením jej zvolna opékejte na olivovém oleji. Když je květák opečený a křupavý, přesypte ho do mísy a hned zahorka vmíchejte tahini. Posypte koriandrem.

5

IMAM BALADI

Lilky podélně rozpulte, dužinu vydlabejte a nakrájejte nahrubo. Chilli papričku, cibuli a česnek opečte spolu s kořením a dužinou lilku na oleji. Podlijte vodou, přidejte loupaná rajčata, petrželku, rozinky a duste do zhoustnutí. Směsí plňte vydlabané půlky lilků a krátce je zapečte v troubě pod grilem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč