Pozvěte přátele a připravte jim mezze, hotovou hostinu sestávající z mnoha menších předkrmů. Ale raději si připravte recepty, bude o ně totiž velký zájem!
Suroviny
Postup
HUMMUS
Cizrnu dejte do hrnce, zalijte čistou studenou vodou a na mírném ohni vařte doměkka (měla by se začít rozpadat). Slijte ji a vodu uschovejte. Cizrnu vsypte do mixéru, přidejte česnek, sůl, trochu vody z vaření, tahini a citronovou šťávu a rozmixujte vše dohladka. Rozetřete pastu na talířek, zakápněte olivovým olejem a ozdobte oříšky.
VARIACE HUMMUSU
- DÝŇOVÝ Upečte 1 menší dýni hokkaido, v celku, doměkka. Nechte vychladnout a dužinu (bez semínek) promixujte spolu s hotovým hummusem v poměru 2:1. Posypte uzenou paprikou.
- PIKANTNÍ Rozmixujte 100g zelených chilli papriček, 2 stroužky česneku a 100g koriandru dohladka, přidejte po 1 lžičce mletého kardamomu a mletého římského kmínu a promíchejte. Zřeďte olivovým olejem a rozmíchejte na pastu. Vmíchejte do hummusu.
- S ŘEPOU Promixujte 300g vařené červené řepy s 2 jablky a dochuťte solí a citronovou šťávou. Smíchejte s hotovým hummusem v poměru 2:1.
MARINOVANÉ OLIVY
Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj filátka. Olivy vsypte do misky, přidejte pomeranč, rozmarýn, bobkový list, chilli papričku, nové koření a česnek a nechte odležet.
SALÁT S BULGUREM
Bulgur zalijte vroucí vodou v poměru 1:1 a nechte jej nabobtnat. Nasekané bylinky a nakrájenou cibuli i rajčata dejte do mísy a přisypte vychladlý bulgur. Dochuťte solí a citronovou šťávou a vlijte olej. Pak vmíchejte granátové jablko. Dejte vychladit.
ZAHRA BI TAHINA
Květák opláchněte a rozeberte na růžičky, nať nakrájejte nadrobno. Spolu s cibulí, česnekem a kořením jej zvolna opékejte na olivovém oleji. Když je květák opečený a křupavý, přesypte ho do mísy a hned zahorka vmíchejte tahini. Posypte koriandrem.
IMAM BALADI
Lilky podélně rozpulte, dužinu vydlabejte a nakrájejte nahrubo. Chilli papričku, cibuli a česnek opečte spolu s kořením a dužinou lilku na oleji. Podlijte vodou, přidejte loupaná rajčata, petrželku, rozinky a duste do zhoustnutí. Směsí plňte vydlabané půlky lilků a krátce je zapečte v troubě pod grilem.