Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5466 kcal
Bílkoviny 224 g
Sacharidy 588 g
Tuky 220 g
Vláknina 143 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozvěte přátele a připravte jim mezze, hotovou hostinu sestávající z mnoha menších předkrmů. Ale raději si připravte recepty, bude o ně totiž velký zájem! 

Suroviny

Hummus
cizrna 800 g
suchá, namočená přes noc
česnek 3 stroužek
oloupané
sůl
tahini 4 PL
citronová štáva 5 PL
olivový olej
na zdobení
piniové oříšky 50 g
opražené
Marinované olivy
pomeranč 1 ks
olivy černé 500 g
s peckou
rozmarýn snítka
bobkový list
chilli paprička 1 ks
nadrobno
nové koření 3 kulička
0.5 ks
konfitovaný česnek (pomalu pečený v olivovém oleji)
Salát s bulgurem
bulgur 100 g
petrželka 100 g
najemno
koriandr 40 g
najemno
máta 20 g
najemno
cibule červená 1 ks
nadrobno
rajčata 300 g
narobno
sůl
citron 2 ks
šťáva
olivový olej 3 PL
granátové jablko 1 ks
jadérka

HUMMUS

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 2 HODINY ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Cizrnu dejte do hrnce, zalijte čistou studenou vodou a na mírném ohni vařte doměkka (měla by se začít rozpadat). Slijte ji a vodu uschovejte. Cizrnu vsypte do mixéru, přidejte česnek, sůl, trochu vody z vaření, tahini a citronovou šťávu a rozmixujte vše dohladka. Rozetřete pastu na talířek, zakápněte olivovým olejem a ozdobte oříšky.

VARIACE HUMMUSU

DÝŇOVÝ Upečte 1 menší dýni hokkaido, v celku, doměkka. Nechte vychladnout a dužinu (bez semínek) promixujte spolu s hotovým hummusem v poměru 2:1. Posypte uzenou paprikou.

PIKANTNÍ Rozmixujte 100g zelených chilli papriček2 stroužky česneku100g koriandru dohladka, přidejte po 1 lžičce mletého kardamomu a mletého římského kmínu a promíchejte. Zřeďte olivovým olejem a rozmíchejte na pastu. Vmíchejte do hummusu.

S ŘEPOU Promixujte 300g vařené červené řepy 2 jablky a dochuťte solí citronovou šťávou. Smíchejte s hotovým hummusem v poměru 2:1.

MARINOVANÉ OLIVY

PŘÍPRAVA 10 MINUT + ODLEŽENÍ ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj filátka. Olivy vsypte do misky, přidejte pomeranč, rozmarýn, bobkový list, chilli papričku, nové koření a česnek a nechte odležet.

SALÁT S BULGUREM

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 15–20 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ

1 Bulgur zalijte vroucí vodou v poměru 1:1 a nechte jej nabobtnat. Nasekané bylinky a nakrájenou cibuli i rajčata dejte do mísy a přisypte vychladlý bulgur. Dochuťte solí a citronovou šťávou a vlijte olej. Pak vmíchejte granátové jablko. Dejte vychladit.

 

ZAHRA BI TAHINA 

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 20 MINUT ■ PRO 4 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Květák opláchněte a rozeberte na růžičky, nať nakrájejte nadrobno. Spolu s cibulí, česnekem a kořením jej zvolna opékejte na olivovém oleji. Když je květák opečený a křupavý, přesypte ho do mísy a hned zahorka vmíchejte tahini. Posypte koriandrem.

IMAM BALADI

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 20 MINUT ■ PRO 6–8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Lilky podélně rozpulte, dužinu vydlabejte a nakrájejte nahrubo. Chilli papričku, cibuli a česnek opečte spolu s kořením a dužinou lilku na oleji. Podlijte vodou, přidejte loupaná rajčata, petrželku, rozinky a duste do zhoustnutí. Směsí plňte vydlabané půlky lilků a krátce je zapečte v troubě pod grilem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit