0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Falafel: Zlatavé kuličky z cizrny znali už v Antice. Jak si je připravit?

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oblíbený smažený pokrm s sebou přináší závan Orientu. Malé kuličky skrývají mnoho chuti z bylinek a koření. Připravují se z cizrny, kterou stačí jen namočit. Jejich přípravu můžete zkusit i doma, není to nic složitého. Výsledkem bude talíř plný výtečného jídla.

Co je falafel? 

  • Jedná se o smažené kuličky z cizrny, která se pro přípravu kuliček namočí a rozmixuje.
  • Autentické recepty volají po syrové namočené a rozmixované cizrně, k nalezení jsou však i recepty s cizrnou konzervovanou.
  • Vzniklá cizrnová hmota se dochucuje nasekanými bylinkami, nejčastěji koriandrem,  a česnekem, cibulí spolu s římským kmínem.
  • Smaží se ve vrstvě oleje do zlatova.

Odkud se vzal falafel?

Objev falafelu si nárokuje hned několik zemí. Můžete se setkat s teorií, že v Egyptě se připravuje již několik tisíciletí, už od dob faraónů. Velké nádoby s olejem, ve kterém se falafel smaží, najdete v Egyptě na každém rohu, je to populární pouliční jídlo.

Mezi milovníky smažených kuliček patří i obyvatelé Izraele a Palestiny. V obou případech je falafel považován za národní pokrm a často se podává s oblíbeným hummusem a chlebovou plackou.

Tradici má ovšem najdeme i v Libanonu, kde je vždy součástí klasického výběru předkrmů mezze. 

Falafel podomácku 

Prvním krokem je namočení cizrny alespoň na 12 hodin, pak se postupy liší.

  • Některé recepty používají cizrnu z konzervy. Skutečností však je, že hrubší (a lepší) struktury dosáhnete rozmixováním syrové namočení cizrny.
  • Cizrnu můžete také namlít v mlýnku na maso nebo ji rozmixovat či nasekat elektrickým sekáčkem. U přípravy v mixéru (a u vařené cizrny obzvlášť) to nepřežeňte a dejte pozor na to, aby nevznikla řídká a jemná pasta. Ideální konzistence by mela být podobná jako u jemně nasekaných ořechů. 
  • Do takto připravené hmoty přidejte bylinky (koriandr, petržel, mátu) a česnekcibuli a případně chilli papričku. Vše smíchejte dohromady, přidejte mletý římský kmín a v případě potřeby i trochu cizrnové mouky, aby se hmota dala dobře tvarovat.
  • Vytvořené kuličky smažte v hluboké vrstvě olej dozlatova. Ve zdravější verzi je můžete péct v troubě. 
  • Pokud máte špatnou zkušenost se smažením kuliček, udělejte klidně malé placky.

Samotný, v pitě nebo s hummusem 

Na křupavých a šťavnatých kuličkách si můžete pochutnat s jogurtovým dipem, ale skvělé jsou i s domácím tahini hummusem.

Můžete je použít do vegetariánské varianty kebabu, kde poslouží namísto masa. Společně se zeleninou a dresinkem je zabalte do tortilly nebo vložte do pita chleba.

Výborně doplní nespočet salátů například okurkový s kefírovou zálivkou nebo vegetariánskou misku s falafelem

Falafel je ideální volbou do obědových krabiček

Nemusíte ovšem vždy tvarovat jen klasické kuličky. Pro některé pokrmy jsou lepší malé placičky, které se hodí do baget nebo rovnou vytvarujte větší placku a udělejte si z ní lahodné vegetariánské burgery

Zdroj: ZME Science, History Today

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...