Falafel: zlatavé kuličky z cizrny

Falafel: zlatavé kuličky z cizrny
sdílet:
Tento oblíbený pokrm přináší do našich jídelníčků kouzlo orientu. Malé kuličky s nejasným původem v sobě totiž skrývají mnoho chuti z bylinek a koření. Navíc jsou plné zdravé cizrny, která je považována za královnu luštěnin. Jejich přípravu můžete zkusit i doma, není to nic složitého. Výsledkem vám bude provoněná kuchyň a talíř plný výtečného jídla.

Co je falafel? 

V základu se jedná o smažené kuličky z cizrny. Luštěnina je hrubě rozmixována nebo rozdrcena. Vzniklá cizrnová hmota se dochucuje nasekanými bylinkami, nejčastěji koriandrem, česnekem, cibulí, římským kmínem a dalším kořením. Každý kuchař má svůj poměr ingrediencí a vychytaný postup. Pokud tedy půjdete na ochutnávku stánek po stánku, tak nikdy nenarazíte na stejnou vhuť.

Zázračné luštěniny

Zázračné luštěniny

Více

Odkud chutné kuličky pochází?

Samotný původ falafelu je opředen záhodou. Jeho objev si totiž nárokuje hned několik států. Často se setkáme s názorem, že jako první si jej vychutnávali v Egyptě. Zde se připravuje tradičně již několik tisíciletí, protože se zde údajně konzumoval již za doby faraónů. Velké nádoby s olejem, ve kterém se falafel smaží, najdete v Egyptě na každém rohu, je to zkrátka populární pouliční jídlo.

Mezi milovníky smažených kuliček patří i obyvatelé Izraele a Palestiny. V obou případech je falafel považován za národní pokrm a velmi často je doplněn oblíbeným hummusem. Jeho tradici ovšem najdeme i v Libanonu, kde je vždy součástí klasického výběru předkrmů mezze. 

Jeho původ tedy není úplně jasný a stále je tématem až vášnivých debat. Nicméně jedna věc přeci jen jasná je, a to, že jeho kořeny najdeme právě v oblasti Středního východu

Falafel si lehce připravíte doma

Prvním krokem je namočení cizrny alespoň na 12 hodin a následné uvaření do měkka (přibližně hodinu). Stejně jako ostatní luštěniny má cizrna nadýmavé účinky, pokud se jim chcete vyhnout, tak ji po uvaření oloupejte. Jestli nemáte tolik času a chcete si falafel dopřát co nejrychleji, tak samozřejmě můžete použít i tu z plechovky. Jen ji před použitím pořádně opláchněte od nálevu. 

Uvařenou cizrnu pak můžete namlít v mlýnku na maso, nahrubo ji rozmixovat, nadrtit například v hmoždíři, šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. U přípravy v mixéru si dávejte pozor, aby nevznikla spíše pasta. U falalelu by měla být konzistence podobná jako u jemně nasekaných ořechů. 

Do takto připravené hmoty už stačí jen přidat libovolné nadrobno nasekané bylinky (nejčastěji se používá koriandr, ale dobrou volbou je i petržel, máta a jejich různé poměry). S česnekemcibulí a případně chilli papričkou vám pomůže opět mixér, ale samozřejmě vám postačí i nůž. Vše smíchejte dohromady, přidejte oblíbené koření a trochu klasické nebo cizrnové mouky, aby se hmota měla čím propojit. V některých případech se přidává i vajíčko. Pak už stačí jen vytvořit kuličky a ty osmažit dozlatova. Pro zdravější verzi je můžete péct v troubě. 

Cizrna: královna mezi luštěninami

Cizrna: královna mezi luštěninami

Více

Samotný, v pitě nebo s hummusem 

Na křupavých a zevnitř šťavnatých kuličkách si můžete pochutnat jen tak s jogurtovým dipem, ale skvělé jsou i s domácím tahini hummusem. Dále se z nich připravuje vegetariánská varianta kebabu, kde je jednoduše použijete místo masa. Společně se zeleninou a dresinkem je zabalíte do tortilly nebo vše vložíte do pita chleba. Výborně doplní nespočet salátů například do okurkového s kefírovou zálivkou nebo vegetariánské misky s falafelem a díky lehkému skladování pro přenos jsou ideální volbou do obědových krabiček

Nemusíte ovšem vždy tvarovat jen klasické kuličky. Pro některé pokrmy jsou lepší spíše malé placičky, které se hodí do baget nebo rovnou vytvarujte větší placku a udělejte si z ní lahodné vegetariánské burgery

Foto v textu: Brooke Lark (Unsplash)

Obchod Apetit