Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Falafel: Zlatavé kuličky z cizrny znali už v Antice. Jak si je připravit?

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oblíbený smažený pokrm s sebou přináší závan Orientu. Malé kuličky skrývají mnoho chuti z bylinek a koření. Připravují se z cizrny, kterou stačí jen namočit. Jejich přípravu můžete zkusit i doma, není to nic složitého. Výsledkem bude talíř plný výtečného jídla.

Co je falafel? 

  • Jedná se o smažené kuličky z cizrny, která se pro přípravu kuliček namočí a rozmixuje.
  • Autentické recepty volají po syrové namočené a rozmixované cizrně, k nalezení jsou však i recepty s cizrnou konzervovanou.
  • Vzniklá cizrnová hmota se dochucuje nasekanými bylinkami, nejčastěji koriandrem,  a česnekem, cibulí spolu s římským kmínem.
  • Smaží se ve vrstvě oleje do zlatova.

Odkud se vzal falafel?

Objev falafelu si nárokuje hned několik zemí. Můžete se setkat s teorií, že v Egyptě se připravuje již několik tisíciletí, už od dob faraónů. Velké nádoby s olejem, ve kterém se falafel smaží, najdete v Egyptě na každém rohu, je to populární pouliční jídlo.

Mezi milovníky smažených kuliček patří i obyvatelé Izraele a Palestiny. V obou případech je falafel považován za národní pokrm a často se podává s oblíbeným hummusem a chlebovou plackou.

Tradici má ovšem najdeme i v Libanonu, kde je vždy součástí klasického výběru předkrmů mezze. 

Skryt pre seznam

Falafel podomácku 

Prvním krokem je namočení cizrny alespoň na 12 hodin, pak se postupy liší.

  • Některé recepty používají cizrnu z konzervy. Skutečností však je, že hrubší (a lepší) struktury dosáhnete rozmixováním syrové namočené cizrny.
  • Cizrnu můžete také namlít v mlýnku na maso nebo ji rozmixovat či nasekat elektrickým sekáčkem. U přípravy v mixéru (a u vařené cizrny obzvlášť) to nepřežeňte a dejte pozor na to, aby nevznikla příliš řídká a jemná pasta. Ideální konzistence by mela být podobná jako u jemně nasekaných ořechů. 
  • Do takto připravené hmoty přidejte bylinky (koriandr, petržel, mátu) a česnekcibuli a případně chilli papričku. Vše smíchejte dohromady, přidejte mletý římský kmín a v případě potřeby i trochu cizrnové mouky, aby se hmota dala dobře tvarovat.
  • Vytvořené kuličky smažte v hluboké vrstvě oleje dozlatova. Ve zdravější verzi je můžete péct v troubě. 
  • Pokud máte špatnou zkušenost se smažením kuliček, udělejte klidně malé placky.

Samotný, v pitě nebo s hummusem 

Na křupavých a šťavnatých kuličkách si můžete pochutnat s jogurtovým dipem, ale skvělé jsou i s domácím tahini hummusem.

Můžete je použít do vegetariánské varianty kebabu, kde poslouží namísto masa. Společně se zeleninou a dresinkem je zabalte do tortilly nebo vložte do pita chleba.

Zdroj: ZME Science, History Today

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín