0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Poznáte české retro dezerty? Od ‚obližprstu‘ po ‚nebe v hubě‘

Punčák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

S jedním soustem se ihned ponoříme do příjemných vzpomínek. Ať už na nedělní odpoledne u babičky nebo na víkendové pečení s maminkou. Přesně takové jsou retro dezerty. Jsou tu s námi už dlouho, ale přesto stále neztratily na atraktivitě. Naopak! Dokonce jim dáme přednost před makronkami, crème brûlée či suflé...

Většina retro dezertů má neznámého autora a lidé se přou i o desetiletí jejich vzniku. Každý je má spojené s jinými lety. Někdo s horkým létem u babičky, kdy se podávala piškotová Šarlota, jiný s rodinnou oslavou, na níž nesměly chybět hraběnčiny řezy.

Retro dezerty v nás vyvolávají nostalgii, i když s tímto tvrzením nemusí souhlasit všichni. Je pravda, že záleží, jaký jste ročník. Všichni se ale shodneme na tom, že jde o dezerty, které u nás mají opravdu dlouhou tradici.  

  • S trendem zdravé stravy jednu dobu tak trochu vycházely z módy, dnes se s trendem ‚comfort food‘, tedy jídel, po kterých se cítíte psychicky i fyzicky v pohodě, jejich popularita opět roste. 
  • O žádnou dietu tedy rozhodně nejde, ale hodně másla, cukr, smetana a různé druhy polev tvoří dohromady opravdové nebe v hubě.
  • Víte, jakému dezertu se tak přezdívá? Právě takové otázky vás čekají. Nejprve si ale projdeme ty, které se nám do kvízu nevešly.  

Šalamounské řezy

Nejrychlejší buchta, která by rozhodně neměla chybět ve vašem repertoáru. Šalamounské řezy jsou krásně vláčné a kromě kokosu se dají posypat čímkoli si budete přát. Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou. Když zvlášť ušleháte bílky, budou i krásně nadýchané.

  • Do těsta můžete přidat rozinky naložené v rumu nebo nasekané ořechy. 

 

Piškotové rolády 

Rolády se v tuzemské cukrařině také těší velké oblibě. Není divu. Snadno je připravíte i v domácích podmínkách s minimem pomůcek a úsilí. Na zcela jednoduchý piškot vám stačí pouze mouka, cukr a vejce. 

 

Kremrole 

Ty nejlepší kremrole v Praze jsme ochutnali v rodinné restauraci Story. Když jsme si řekli o recept, zjistili jsme, že jsou z domácího listového těsta, a tak vám předkládáme o něco jednodušší, ale taky skvělou alternativu. Tady je ověřený rodinný recept naší bývalé šéfredaktorky. 

 

Ať už je to rakvička z cukrárny, či buchta na plech od babičky, retro dezertům zůstalo v našich srdcích vyhrazeno pevné místo. Pokud to máte stejně, náš test hravě zvládnete.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč