Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečné linecké řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 260
Více než hodinu Snadné Na 1 hlubší plech 30 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4631 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 602 g
Tuky 198 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předpis na linecké těsto si krasopisně napsala na zadní stranu kuchařky od Sandtnerové prababička manžela naší redaktory Katky. Jablečné řezy jsou úplná klasika, možná je přesně takhle (třeba pod názvem jablečné pité) dělala i vaše babička. Šťavnatá jablečná náplň mezi dvěma dozlatova upečenými pláty lineckého těsta, lehký poprašek moučkového cukru. Vzpomínáte?

Suroviny

Na těsto
+ na podsypání
+ na poprášení
sůl 1 špetka
máslo 200 g
studené
vejce 1 ks
nastrouhaná z 1/2 citronu
Na náplň
pár lžic – podle chuti a kyselosti jablek
mletá, podle chuti
rozinky 1 hrst
propláchnuté
strouhanka
trocha
nasekané

Postup

1

Suché přísady prosejte na pracovní plochu. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty rychle zapracujte do mouky. Do středu udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a těsto nejdřív zpracujte nožem, pak rukama. Pracujte rychle, jinak těsto nebude křehké.

2

Bochánek rozdělte na dva stejné díly, zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice.

3

Troubu vyhřejte na 180 °C.

4

Vychlazené těsto vyndejte z lednice, vybalte z potravinářské folie a na mírně podsypané pracovní desce vyválejte z prvního dílu plát.

5

Přeneste jej na menší hlubší plech či pekáček a prsty upravte rovnoměrně do krajů. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s oběma cukry, skořicí a rozinkami.

6

Strouhanku opečte nasucho na pánvi a smíchejte ji s nasekanými ořechy. Směsí rovnoměrně posypte spodní díl těsta a na ni rozprostřete ochucená strouhaná jablka. 

7

Druhý díl těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na jablečnou náplň.

8

Přiložte na jablka, zarovnejte ke krajům a povrch propíchejte sem tam vidličkou nebo špejlí, aby měla při pečení kudy unikat pára.

9

Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není těsto zlatavé. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a poprašte moučkovým cukrem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...