Předpis na linecké těsto si krasopisně napsala na zadní stranu kuchařky od Sandtnerové prababička manžela naší redaktory Katky. Jde o úplnou klasiku, možná přesně takhle jablečné řezy (třeba pod názvem jablečné pité) dělala i vaše babička…
Suroviny
Postup
Suché přísady prosejte na pracovní plochu. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty rychle zapracujte do mouky. Do středu udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a těsto nejdřív zpracujte nožem, pak rukama. Pracujte rychle, jinak těsto nebude křehké.
Bochánek rozdělte na dva stejné díly, zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice.
Troubu vyhřejte na 180 °C.
Vychlazené těsto vyndejte z lednice, vybalte z potravinářské folie a na mírně podsypané pracovní desce vyválejte z prvního dílu plát.
Přeneste jej na menší hlubší plech či pekáček a prsty upravte rovnoměrně do krajů. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s oběma cukry, skořicí a rozinkami.
Strouhanku opečte nasucho na pánvi a smíchejte ji s nasekanými ořechy. Směsí rovnoměrně posypte spodní díl těsta a na ni rozprostřete ochucená strouhaná jablka.
Druhý díl těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na jablečnou náplň.
Přiložte na jablka, zarovnejte ke krajům a povrch propíchejte sem tam vidličkou nebo špejlí, aby měla při pečení kudy unikat pára.
Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není těsto zlatavé. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a poprašte moučkovým cukrem.