0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečné linecké řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 79
Více než hodinu Snadné Na 1 hlubší plech 30 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4631 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 602 g
Tuky 198 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předpis na linecké těsto si krasopisně napsala na zadní stranu kuchařky od Sandtnerové prababička manžela naší redaktory Katky. Jde o úplnou klasiku, možná přesně takhle jablečné řezy (třeba pod názvem jablečné pité) dělala i vaše babička…

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na podsypání
moučkový cukr 100 g
+ na poprášení
sůl 1 špetka
máslo 200 g
studené
vejce 1 ks
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
Na náplň
jablko 1 kg
krupicový cukr
pár lžic podle chuti a kyselosti jablek
vanilkový cukr 1 bal
skořice
mletá, podle chuti
rozinky 1 hrst
propláchnuté
strouhanka
trocha
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané

Postup

1

Suché přísady prosejte na pracovní plochu. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty rychle zapracujte do mouky. Do středu udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a těsto nejdřív zpracujte nožem, pak rukama. Pracujte rychle, jinak těsto nebude křehké.

2

Bochánek rozdělte na dva stejné díly, zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice.

3

Troubu vyhřejte na 180 °C.

4

Vychlazené těsto vyndejte z lednice, vybalte z potravinářské folie a na mírně podsypané pracovní desce vyválejte z prvního dílu plát.

5

Přeneste jej na menší hlubší plech či pekáček a prsty upravte rovnoměrně do krajů. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s oběma cukry, skořicí a rozinkami.

6

Strouhanku opečte nasucho na pánvi a smíchejte ji s nasekanými ořechy. Směsí rovnoměrně posypte spodní díl těsta a na ni rozprostřete ochucená strouhaná jablka. 

7

Druhý díl těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na jablečnou náplň.

8

Přiložte na jablka, zarovnejte ke krajům a povrch propíchejte sem tam vidličkou nebo špejlí, aby měla při pečení kudy unikat pára.

9

Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není těsto zlatavé. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a poprašte moučkovým cukrem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč