Jablečné linecké řezy

Jablečné linecké řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečné linecké řezy

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 hlubší plech 30 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4631 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 602 g
Tuky 198 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předpis na linecké těsto si krasopisně napsala na zadní stranu kuchařky od Sandtnerové prababička manžela naší redaktory Katky. Jde o úplnou klasiku, možná přesně takhle jablečné řezy (třeba pod názvem jablečné pité) dělala i vaše babička…

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na podsypání
moučkový cukr 100 g
+ na poprášení
sůl 1 špetka
máslo 200 g
studené
vejce 1 ks
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
Na náplň
jablka 1 kg
krupicový cukr
pár lžic podle chuti a kyselosti jablek
vanilkový cukr 1 bal
skořice
mletá, podle chuti
rozinky 1 hrst
propláchnuté
strouhanka
trocha
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané

Postup

1

Suché přísady prosejte na pracovní plochu. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty rychle zapracujte do mouky. Do středu udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a těsto nejdřív zpracujte nožem, pak rukama. Pracujte rychle, jinak těsto nebude křehké. Bochánek rozdělte na dva stejné díly, zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice.

2

Troubu vyhřejte na 180 °C. Vychlazené těsto vyndejte z lednice, vybalte z potravinářské folie a na mírně podsypané pracovní desce vyválejte z prvního dílu plát. Přeneste jej na menší hlubší plech či pekáček a prsty upravte rovnoměrně do krajů. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s oběma cukry, skořicí a rozinkami. Strouhanku opečte nasucho na pánvi a smíchejte ji s nasekanými ořechy. Směsí rovnoměrně posypte spodní díl těsta a na ni rozprostřete ochucená strouhaná jablka. 

3

Druhý díl těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na jablečnou náplň. Přiložte na jablka, zarovnejte ke krajům a povrch propíchejte sem tam vidličkou nebo špejlí, aby měla při pečení kudy unikat pára. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není těsto zlatavé. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a poprašte moučkovým cukrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit