0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečné linecké řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné Na 1 hlubší plech 30 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4631 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 602 g
Tuky 198 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předpis na linecké těsto si krasopisně napsala na zadní stranu kuchařky od Sandtnerové prababička manžela naší redaktory Katky. Jde o úplnou klasiku, možná přesně takhle jablečné řezy (třeba pod názvem jablečné pité) dělala i vaše babička…

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na podsypání
moučkový cukr 100 g
+ na poprášení
sůl 1 špetka
máslo 200 g
studené
vejce 1 ks
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
Na náplň
jablko 1 kg
krupicový cukr
pár lžic podle chuti a kyselosti jablek
vanilkový cukr 1 bal
skořice
mletá, podle chuti
rozinky 1 hrst
propláchnuté
strouhanka
trocha
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané

Postup

1

Suché přísady prosejte na pracovní plochu. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty rychle zapracujte do mouky. Do středu udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a těsto nejdřív zpracujte nožem, pak rukama. Pracujte rychle, jinak těsto nebude křehké.

2

Bochánek rozdělte na dva stejné díly, zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice.

3

Troubu vyhřejte na 180 °C.

4

Vychlazené těsto vyndejte z lednice, vybalte z potravinářské folie a na mírně podsypané pracovní desce vyválejte z prvního dílu plát.

5

Přeneste jej na menší hlubší plech či pekáček a prsty upravte rovnoměrně do krajů. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s oběma cukry, skořicí a rozinkami.

6

Strouhanku opečte nasucho na pánvi a smíchejte ji s nasekanými ořechy. Směsí rovnoměrně posypte spodní díl těsta a na ni rozprostřete ochucená strouhaná jablka. 

7

Druhý díl těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na jablečnou náplň.

8

Přiložte na jablka, zarovnejte ke krajům a povrch propíchejte sem tam vidličkou nebo špejlí, aby měla při pečení kudy unikat pára.

9

Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není těsto zlatavé. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a poprašte moučkovým cukrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit