Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kefírová buchta s kokosem a čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 102
Do hodiny Snadné Na formu 18 x 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4312 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 490 g
Tuky 235 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kefírová buchta s kokosem a čokoládou je jako stvořená k odpolední kávě po nedělním obědu nebo pondělní snídani. Není to klasická kefírovka, tato voní kokosem a navíc je polita čokoládovou polevou. I přesto je tento hrníčkový recept velmi jednoduchý a troufáme si tvrdit, že ho zvládnou i naprostí začátečníci. Vláčná kefírová buchta je navíc bez vajec.

Suroviny

+ na vysypání formy
rostlinný olej ½ hrnku
kefír 1 hrnek
lze nahradit podmáslím
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
likér ¼ hrnku
kokosový

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte čtvercovou formu s okrajem trochou oleje nebo másla a vysypte ji moukou nebo vyložte papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, cukr, kokos, sodu, olej a kefír.

2

Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte asi 40 minut, dokud není povrch zlatý a špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

3

Vyjměte z trouby, nechte 5 minut chladnout ve formě a pak korpus několikrát propíchejte špejlí a zakapejte likérem. Nechte ho vsáknout. Potom buchtu přesuňte na mřížku, aby úplně vychladla.

4

Čokoládu na polevu nalámejte do ohnivzdorné mísy, misku postavte na hrnec s vroucí vodou, přilijte smetanu a míchejte do rozpuštění. Stáhněte z hrnce a nechte zchladnout. Občas promíchejte, aby poleva zůstala hladká.

5

Polevu rozetřete na buchtu včetně boků a posypte nahoře i po stranách strouhaným kokosem. Nechte v chladu ztuhnout a pak krájejte na řezy.

NĚCO NAVÍC
O kategorii výš vyšvihne tuhle buchtu kopeček šlehačky!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

29.01.2018 20:52

Perfektní a rychlá buchta bez vajec. Díky podmáslí je uzasne nadýchaná! Po upečení a vychladnutí jsem ji pomazala domácí rybízovou marmeládou, polila čokoládou a posypala kokosem. Nebe v hubě ;)!

10.09.2014 20:19

Výborne, len na velký plech treba všetko x3. :)

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...