Kefírová buchta s kokosem a čokoládou je jako stvořená k odpolední kávě po nedělním obědu nebo pondělní snídani. Není to klasická kefírovka, tato voní kokosem a navíc je polita čokoládovou polevou. I přesto je tento hrníčkový recept velmi jednoduchý a troufáme si tvrdit, že ho zvládnou i naprostí začátečníci. Vláčná kefírová buchta je navíc bez vajec.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte čtvercovou formu s okrajem trochou oleje nebo másla a vysypte ji moukou nebo vyložte papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, cukr, kokos, sodu, olej a kefír.
Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte asi 40 minut, dokud není povrch zlatý a špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
Vyjměte z trouby, nechte 5 minut chladnout ve formě a pak korpus několikrát propíchejte špejlí a zakapejte likérem. Nechte ho vsáknout. Potom buchtu přesuňte na mřížku, aby úplně vychladla.
Čokoládu na polevu nalámejte do ohnivzdorné mísy, misku postavte na hrnec s vroucí vodou, přilijte smetanu a míchejte do rozpuštění. Stáhněte z hrnce a nechte zchladnout. Občas promíchejte, aby poleva zůstala hladká.
Polevu rozetřete na buchtu včetně boků a posypte nahoře i po stranách strouhaným kokosem. Nechte v chladu ztuhnout a pak krájejte na řezy.
NĚCO NAVÍC
O kategorii výš vyšvihne tuhle buchtu kopeček šlehačky!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku(21 receptů )
- Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít(66 receptů )
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů )
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(25 receptů )
- Výživný kefír. 9 skvělých receptů jak s ním naložit v kuchyni?(9 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(19 receptů )
- Hrníčkové buchty: Jednoduché a chutné dezerty bez vážení 12x jinak(12 receptů )
Komentáře
Perfektní a rychlá buchta bez vajec. Díky podmáslí je uzasne nadýchaná! Po upečení a vychladnutí jsem ji pomazala domácí rybízovou marmeládou, polila čokoládou a posypala kokosem. Nebe v hubě ;)!
Výborne, len na velký plech treba všetko x3. :)