Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutá bábovka s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 108
Více než dvě hodiny Snadné 1 bábovka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4320 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 522 g
Tuky 206 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutá bábovka s makovou náplní je výzva! Odměnou za komplikovanější přípravu vám bude přímo ukázkově nadýchaný, nepřeslazený a efektní moučník. Pokud máte rádi makovou bábovku, vyzkoušejte tuto její kynutou verzi– tady je náš recept!

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
sůl 1 ČL
rozpuštěné + na potření a vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
na poprášení
Na makovou nádivku
mák mletý 150 g
mléko 250 ml
vanilka
mletá
mandle 1 hrst
mleté nebo vlašské ořechy
nebo perník, na drobečky, na zahuštění

Postup

1

Nejdřív si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s mlékem. Po vychladnutí přidejte cukr, koření a ořechy. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustěte ji drobečky piškotů či perníku.

2

Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka.

3

Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout.

4

Mezitím vymažte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.

5

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

14.02.2010 12:30
Příprava není vůbec složitá a i rolování bylo snadné.Vyzkoušela jsem ji i s tvarohovou a jablečnou náplní a všechny byly skvělé.Příprava je sice díky kynutí delší než u klasické bábovky,ale fakt nemá chybu!!Sláva kynutému těstu :-))
25.06.2009 14:40
oba s přítelem jsme spíše povidloví, tak jsem se rozhodla vyměnit povidla za uvedený mák... akorát kyne těsto, tak uvidíme. Když jsem byla malá, dělávala jí babička s čokoládou...taky moc dobré...
22.05.2009 09:50
tahle bábovka je orpavu moc dobrá, není suchá a dlouho vydrží vláčná

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...