Kynutá bábovka s makovou náplní je výzva! Odměnou za komplikovanější přípravu vám bude přímo ukázkově nadýchaný, nepřeslazený a efektní moučník. Pokud máte rádi makovou bábovku, vyzkoušejte tuto její kynutou verzi– tady je náš recept!
Suroviny
Postup
Nejdřív si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s mlékem. Po vychladnutí přidejte cukr, koření a ořechy. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustěte ji drobečky piškotů či perníku.
Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka.
Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout.
Mezitím vymažte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.
Komentáře