0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8 / 5. Počet hodnocení: 62
Více než hodinu Pro zkušené 1 bábovka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4193 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 521 g
Tuky 195 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutá bábovka s náplní je výzva! Odměnou za komplikovanější přípravu vám bude přímo ukázkově nadýchaný, nepřeslazený a efektní moučník.

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
sůl 1 ČL
vanilkový cukr 1 bal
máslo 4 PL
rozpuštěné + na potření a vymazání formy
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
na poprášení
Na makovou nádivku
mák mletý 150 g
mléko 250 ml
krupicový cukr 2 PL
vanilka
skořice špetka
mletá
hřebíček špetka
mletý
mandle hrst
mleté
piškotové nebo perníkové drobečky na zahuštění

Postup

1

Nejdřív si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s mlékem. Po vychladnutí přidejte cukr, koření a ořechy. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustěte ji drobečky piškotů či perníku.

2

Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka.

3

Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout.

4

Mezitím vymazejte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.

5

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Jana Ziobrová

tahle bábovka je orpavu moc dobrá, není suchá a dlouho vydrží vláčná

Magdaléna Zemanová

oba s přítelem jsme spíše povidloví, tak jsem se rozhodla vyměnit povidla za uvedený mák... akorát kyne těsto, tak uvidíme. Když jsem byla malá, dělávala jí babička s čokoládou...taky moc dobré...

Kamila Hrbáčková

Příprava není vůbec složitá a i rolování bylo snadné.Vyzkoušela jsem ji i s tvarohovou a jablečnou náplní a všechny byly skvělé.Příprava je sice díky kynutí delší než u klasické bábovky,ale fakt nemá chybu!!Sláva kynutému těstu :-))

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč