Kynutá bábovka s mákem

Kynutá bábovka s mákem

3.8 / 5. Počet hodnocení: 59
Více než hodinu Pro zkušené 1 bábovka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4193 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 521 g
Tuky 195 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutá bábovka s náplní je výzva! Odměnou za komplikovanější přípravu vám bude přímo ukázkově nadýchaný, nepřeslazený a efektní moučník.

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
sůl 1 ČL
vanilkový cukr 1 bal
máslo 4 PL
rozpuštěné + na potření a vymazání formy
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
na poprášení
Na makovou nádivku
mák mletý 150 g
mléko 250 ml
krupicový cukr 2 PL
vanilka
skořice špetka
mletá
hřebíček špetka
mletý
mandle hrst
mleté
piškotové nebo perníkové drobečky na zahuštění

1 Nejdřív si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s mlékem. Po vychladnutí přidejte cukr, koření a ořechy. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustěte ji drobečky piškotů či perníku.
 

2 Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka. Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte,
přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout. Mezitím vymazejte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.
 

3 Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Jana Ziobrová

tahle bábovka je orpavu moc dobrá, není suchá a dlouho vydrží vláčná

Magdaléna Zemanová

oba s přítelem jsme spíše povidloví, tak jsem se rozhodla vyměnit povidla za uvedený mák... akorát kyne těsto, tak uvidíme. Když jsem byla malá, dělávala jí babička s čokoládou...taky moc dobré...

Kamila Hrbáčková

Příprava není vůbec složitá a i rolování bylo snadné.Vyzkoušela jsem ji i s tvarohovou a jablečnou náplní a všechny byly skvělé.Příprava je sice díky kynutí delší než u klasické bábovky,ale fakt nemá chybu!!Sláva kynutému těstu :-))

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit