Kynutá bábovka s mákem

Kynutá bábovka s mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (51)
Více než hodinu Pro zkušené 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4193 kcal
Bílkoviny 153 g
Cukr 521 g
Tuky 195 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kynutá bábovka s náplní je výzva! Odměnou za komplikovanější přípravu vám bude přímo ukázkově nadýchaný, nepřeslazený a efektní moučník.

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
sůl 1 ČL
vanilkový cukr 1 bal
máslo 4 PL
rozpuštěné + na potření a vymazání formy
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
na poprášení
Na makovou nádivku
mák mletý 150 g
mléko 250 ml
krupicový cukr 2 PL
vanilka
skořice špetka
mletá
hřebíček špetka
mletý
mandle hrst
mleté
piškotové nebo perníkové drobečky na zahuštění

1 Nejdřív si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s mlékem. Po vychladnutí přidejte cukr, koření a ořechy. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustěte ji drobečky piškotů či perníku.
 

2 Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka. Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte,
přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout. Mezitím vymazejte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.
 

3 Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit