0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček slavných: Jak zůstat krásná a fit jako Sophia Loren? Vsaďte na středomořskou dietu!

Sophia Loren
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Italská herečka, rodným jménem Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone, která v září oslaví osmaosmdesáté narozeniny, je stále nádherná a vitální žena. Svou fantastickou kondici přičítá klasické středomořské dietě, které je celý život věrná. Chcete zůstat stejně svěží jako slavná hollywoodská legenda? Inspirujte se jejími tipy.

„Za všechno, co vidíte, vděčím špagetám.“

Tenhle hereččin výrok vešel do dějin, protože perfektně ilustruje její rozumný přístup ke stravě i k postavě, kterou má ráda i se všemi nedokonalostmi. Místo, aby usilovala o velikost „nula“, s radostí si celý život dopřává těstoviny a skleničku vína. A nejen to.

  • Její způsob stravování nejvíce připomíná typ diety, která se dnes označuje jako tzv. středomořská.
  • Bylo prokázáno, že středomořský způsob stravování pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, napomáhá zdravému stárnutí a dlouhověkosti. Sophia Loren je toho jasným důkazem.
  • Dieta je založená na tradiční řecké a italské kuchyni a dalších států ve Středozemním moři.
  • Jde o konzumaci co nejjednodušších a nejčerstvějších potravin, především ovoce, zeleniny, luštěnin, ryb a mořských plodů, libového masa, nízkotučných mléčných výrobků, kvalitních těstovin, celozrnných výrobků a bylinek jako je bazalka, oregano a petržel.
  • Důraz se klade na používání zdravých tuků, přičemž hlavní roli má olivový olej.

Všeho s mírou a pozor na krémové omáčky

Herečka, které se někdy přezdívá italská Marilyn Monroe, rozhodně nezastává nízkosacharidovou nebo keto dietu. Má za to, že sacharidy, v jejím případě hlavně těstoviny, můžete jíst klidně každý den.

  • Stačí si jen hlídat velikost porcí, nepřejídat se a nejíst těstoviny společně s hustými krémovými omáčkami, které jsou plné smetany nebo velkého množství tučných sýrů.
  • Místo hutných doporučuje volit lehké omáčky, například z rajčat nebo těstoviny upravit na způsob aglio e olio.

Tři jídla denně, pivovarské kvasnice a stop kouření

„Když říkám, že je mi 86, nemůžu tomu věřit. Cítím se na 20.“ To řekla italská ikona americkému magazínu AARP na přelomu roku 2020 a 2021. Pravděpodobně se tak cítí díky zásadám, které celý život dodržuje:

  • Snaží se obejít bez svačin, nezobat a jíst pouze tři hlavní jídla denně.
  • Obvykle jí malou snídani v podobě anglického muffinu. Oběd považuje za největší jídlo dne a dává si kuřecí maso, salát, těstoviny a ovoce. Den pak končí menší lehkou večeří.
  • Přemíru alkoholu a kouření považuje za nepřátele mladí. Takže i milované víno pije v rozumném množství.
  • Každé ráno věnuje 45 minut strečinku a posilování břišních svalů, poté jde na hodinovou procházku.
  • Podle Sophie je dobré denně užívat polévkovou lžíci pivovarských kvasnic, které zlepšují trávení.
  • Jednou za čas, přibližně každé tři měsíce, si dává detox, během kterého konzumuje čerstvý ananas. 
  • Klíčem ke zdraví a kráse je podle ní také vydatný spánek, takže je v posteli už okolo osmé nebo deváté hodiny večer.

Z lásky k vaření vytvořila dvě kuchařky

Ta první z roku 1971 se jmenovala In Cucina con Amore (v českém překladu Vařím s láskou vyšla v roce 2015). Loren v ní představuje tři sta svých oblíbených receptů z Itálie a celého světa.

  • Další kuchařku, která v českém překladu dodnes nevyšla, vydala až v roce 1998. Jmenuje se Sophia Loren's Recipes and Memories (Recepty a vzpomínky Sophie Loren).
  • Herečka v ní odkrývá sto rodinných receptů. Například recept na minestrone podle babičky Luisy, které knihu věnovala.
  • Mezi jednotlivými návody Loren vypráví historky z dětství v Neapoli i ze zákulisí své filmové kariéry.
  • V jejích kuchařkách najdete spoustu božských receptů – citronové špagety, toskánská fazolová polévka, neapolská pizza, benátské rizoto, ryba na sicilský způsob, jablečný dort bez mouky nebo neodolatelný koláč z ricotty.

Zdroje informací: Eat This, Life in Italy, Express UK, Heated, Health Fitness Revolution

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit