0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč tloustneme? Tři tipy, jak jíst lépe

Grilování
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Naše těla touží po výživné stravě. Místo toho jim často dopřáváme průmyslově upravená jídla, která jsou plná výrazných chutí, ale chudá na živiny. Co jíst, abyste tělu dodali, co potřebuje, a zbytečně jste nepřibírali?

Z mnoha zdravotních problémů, se kterými se dnes lidský druh potýká, se obezita stala největším – jak doslova, tak obrazně. Byť obezita sama o sobě není nemoc, vzniká z přebytku dříve vzácného stimulu: energie. Příliš mnoho energie, a tedy i příliš mnoho tělesného tuku (zejména v břiše) způsobuje mnohá onemocnění z nesouladu,“ píše ve své knize Příběh lidského těla Daniel E. Lieberman, profesor lidské evoluční biologie na Harvardu.

Co myslí nemocemi z nesouladu? Naše těla se nestihla přizpůsobit tomu, že jim neustále dodáváme nadbytečnou energii. To se projevuje vznikem civilizační chorob, kterým lze ve většině případů předcházet, jako jsou cukrovka 2. typu, kornatění tepen a některých druh rakoviny. Příčinou těchto chorob z blahobytu je zjednodušeně nesoulad mezi tím, co jíme, kolik energie přijmeme a kolik jí reálně spotřebujeme

Dříve bylo pro naše tělo normální mít hlad, zatímco dnes se naše společnost vyrovnává s tím, že jí jídlo téměř nikdy neschází. Potraviny jsou na dosah, snadno dostupné, prakticky v kteroukoliv denní dobu.

  • Kromě nadbytku je problémem také to, že hodně z podávaného (a snědeného) jídla je výrazně upravené, obohacené o cukry a tuky, zato s minimem vlákniny.
  • Tělo tak chce jíst víc a víc, protože ho strava chudá na opravdové živiny nezasytí. Paradoxně tak můžete být podvyživení, i když máte nadváhu.

Co jíst, pokud nechcete tloustnout?

1 Vybírejte si plnohodnotné potraviny, které prošli co nejjednodušším výrobním procesem 

Čím kratší je seznam ingrediencí, tím lépe. Průmyslově upravené potraviny často obsahují zbytečná aditiva, která vylepšují jejich chuť, neobsahují ale živiny, které by uspokojily tělo. V důsledku pak jen chcete jíst víc a víc a víc, protože tělo není nasycené kvalitním, výživným jídlem.

2 Chuť na sladké, tučné i slané jídlo je přirozená 

Důležité však je, čím je uspokojíte. Je rozdíl mezi sladkým pudinkem z kelímku a sušeným ovocem s ořechy nebo balíčkem chipsů a žitným chlebem s vyzrálým sýrem. Pokud chcete ovládnout své chutě, myslete při výběru jídla na to, jak vás nasytí. Obsahuje pokrm dost bílkovin, kvalitní tuky a vlákninu? Jsou v něm také vitaminy, minerály a enzymy? Najdete ve svém jídle i optimální množství sacharidů z obilovin a ovoce a zeleniny?

3 Rozpalte plotny, vytáhněte rendlíky a vařte domácí jídlo

Jíst zdravě a vyváženě se daří nejlépe, když máte přípravu jídla pod kontrolou. Když znáte vstupní potraviny i proces, kterým prošly, než se dostaly na talíř váš a vašich blízkých.

Zdroje informací: Health, Healthline, Příběh lidského těla Daniel E. Lieberman

Související články

Comments

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Kendrová,
děkujeme za upozornění na chybu, článek pochopitelně patří do jiné rubriky.

Děkujeme a přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit