Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč tloustneme? Máme tři tipy, jak jíst lépe a nehladovět

Grilování
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Naše těla touží po výživné stravě. Místo toho jim často dopřáváme průmyslově upravená jídla, která jsou plná výrazných chutí, ale chudá na živiny. Co jíst, abyste tělu dodali, co potřebuje, a zbytečně jste nepřibírali?

„Z mnoha zdravotních problémů, se kterými se dnes lidský druh potýká, se obezita stala největším – jak doslova, tak obrazně. Byť obezita sama o sobě není nemoc, vzniká z přebytku dříve vzácného stimulu: energie. Příliš mnoho energie, a tedy i příliš mnoho tělesného tuku (zejména v břiše) způsobuje mnohá onemocnění z nesouladu,“ píše ve své knize Příběh lidského těla Daniel E. Lieberman, profesor lidské evoluční biologie na Harvardu.

Co myslí nemocemi z nesouladu? Naše těla se nestihla přizpůsobit tomu, že jim neustále dodáváme nadbytečnou energii. To se projevuje civilizačními chorobami, kterým lze ve většině případů předcházet. Jsou to cukrovka 2. typu, kornatění tepen a některých druh rakoviny.

Příčinou těchto chorob z blahobytu je zjednodušeně nesoulad mezi tím, co jíme, kolik energie přijmeme a kolik jí reálně spotřebujeme

Dříve bylo pro naše tělo normální mít hlad, zatímco dnes se naše společnost vyrovnává s tím, že jí jídlo téměř nikdy neschází. Potraviny jsou na dosah, snadno dostupné, prakticky v kteroukoliv denní dobu.

  • Kromě nadbytku je problémem také to, že hodně z podávaného (a snědeného) jídla je výrazně upravené, obohacené o cukry a tuky, zato s minimem vlákniny.
  • Tělo tak chce jíst víc a víc, protože ho strava chudá na opravdové živiny nezasytí. Paradoxně tak můžete být podvyživení, i když máte nadváhu.

Co jíst, pokud nechcete tloustnout?

1. Vybírejte si plnohodnotné potraviny, které prošli co nejjednodušším výrobním procesem 

Čím kratší je seznam ingrediencí, tím lépe. Průmyslově upravené potraviny často obsahují zbytečná aditiva, která vylepšují jejich chuť, a náhražky. V důsledku toho neobsahují tolik živin, které by uspokojily tělo. Jen chcete jíst víc a víc a víc, protože tělo není nasycené kvalitním, výživným jídlem.

2. Chuť na sladké, tučné i slané jídlo je přirozená 

Důležité však je, čím je uspokojíte. Je rozdíl mezi sladkým pudinkem z kelímku a sušeným ovocem s ořechy nebo balíčkem chipsůžitným chlebem s vyzrálým sýrem.

Pokud chcete ovládnout své chutě, myslete při výběru jídla na to, jak vás nasytí. Obsahuje pokrm dost bílkovin, kvalitní tuky a vlákninu? Jsou v něm také vitaminy, minerály a enzymy? Najdete ve svém jídle i optimální množství sacharidů z obilovin a ovoce a zeleniny?

3. Rozpalte plotny, vytáhněte rendlíky a vařte domácí jídlo

Jíst zdravě a vyváženě se daří nejlépe, když máte přípravu jídla pod kontrolou. Když znáte vstupní potraviny i proces, kterým prošly, než se dostaly na talíř váš a vašich blízkých.

Zdroje informací: Health, Healthline, Příběh lidského těla Daniel E. Lieberman

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Comments

19.01.2021 11:26

A súťažná otázka je kde?

20.01.2021 07:39

Dobrý den, paní Kendrová,
děkujeme za upozornění na chybu, článek pochopitelně patří do jiné rubriky.

Děkujeme a přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření
  • Tipy redakce

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření

Blíží se svátek všech zamilovaných, a ať už jste jeho nadšeným příznivcem, nebo vás moc nebere, je to skvělá příležitost oslavit lásku. A to nejen tím, že si navzájem připomenete, co jeden pro druhého znamenáte, ale třeba i milou drobností....