Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (51)
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4104 kcal
Bílkoviny 192 g
Cukr 457 g
Tuky 149 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytou zeleninovou polévku můžete libovolně obměňovat podle sezony a své chuti. Pokud nejíte maso, vynechte z receptu slaninu a polévku podávejte třeba s mozzarellou.

Suroviny

olivový olej 2 PL
tyrolský špek 250 g
(uzeného masitého špeku), na kostičky
česnek 4
jemně nasekaný
mrkev 1 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
fenykl 1 ks
menší bulva, nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
oloupané a nakrájené nadrobno
bobkový list 1 ks
tymián 2
rajčatový protlak 2 PL
koncentrovaný
vývar kuřecí 1.5 l
400 g
konzerva rajčat sekané
těstoviny 150 g
orecchiette (ouška)
kapusta 0.25 ks
malé nebo svazek listů kadeřávku, na proužky
400 g
konzerva bílé fazole cannellini, slitých a propláchnutých
bazalkové pesto 90 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek. Přidejte česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, dokud zelenina nezačne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut. Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.

2 Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8–10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus. Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1–2 minuty. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s rozpečenými plátky bagety s mozzarellou nebo se strouhaným sýrem fontina či jiným tučným tvrdým sýrem, který se dobře roztéká. Sýrem můžete také polévku jen posypat a čerstvou bagetu k ní přikusovat.

Komentáře

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit