Minestrone
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (52)
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3540 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 325 g
Tuky 140 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytou zeleninovou polévku můžete libovolně obměňovat podle sezony a své chuti. Pokud nejíte maso, vynechte z receptu slaninu a polévku podávejte třeba s mozzarellou.

Suroviny

olivový olej 2 PL
tyrolský špek 250 g
uzený masitý špek, na kostičky
česnek 4 stroužky
jemně nasekané
mrkev 1 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
fenykl 1 ks
menší bulva, nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
oloupané a nakrájené nadrobno
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
rajčatový protlak 2 PL
koncentrovaný
vývar kuřecí 1.5 l
konzervovaná rajčata drcená 400 g
1 konzerva
těstoviny 150 g
orecchiette (ouška)
kapusta 0.25 ks
1/4 malé kapusty nebo svazek listů kadeřávku, na proužky
fazole cannellini 400 g
1 konzerva bílých fazolí cannellini, slitých a propláchnutých
bazalkové pesto 90 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek. Přidejte česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, dokud zelenina nezačne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut. Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.

2 Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8–10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus. Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1–2 minuty. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s rozpečenými plátky bagety s mozzarellou nebo se strouhaným sýrem fontina či jiným tučným tvrdým sýrem, který se dobře roztéká. Sýrem můžete také polévku jen posypat a čerstvou bagetu k ní přikusovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Komentáře

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit