Minestrone
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 55
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3540 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 325 g
Tuky 140 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytou zeleninovou polévku můžete libovolně obměňovat podle sezony a své chuti. Pokud nejíte maso, vynechte z receptu slaninu a polévku podávejte třeba s mozzarellou.

Suroviny

olivový olej 2 PL
tyrolský špek 250 g
uzený masitý špek, na kostičky
česnek 4 stroužky
jemně nasekané
mrkev 1 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
fenykl 1 ks
menší bulva, nadrobno
Řapíkatý celer 2 ks
oloupané a nakrájené nadrobno
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
rajčatový protlak 2 PL
koncentrovaný
vývar kuřecí 1.5 l
konzervovaná rajčata drcená 400 g
1 konzerva
těstoviny 150 g
orecchiette (ouška)
kapusta 0.25 ks
1/4 malé kapusty nebo svazek listů kadeřávku, na proužky
fazole cannellini 400 g
1 konzerva bílých fazolí cannellini, slitých a propláchnutých
bazalkové pesto 90 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek.

2

Přidejte česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, dokud zelenina nezačne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut.

3

Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.

4

Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8–10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus.

5

Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1–2 minuty.

6

Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s rozpečenými plátky bagety s mozzarellou nebo se strouhaným sýrem fontina či jiným tučným tvrdým sýrem, který se dobře roztéká. Sýrem můžete také polévku jen posypat a čerstvou bagetu k ní přikusovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit