Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máte chuť na dezert a kávu? Vyzkoušejte all-in-one vietnamskou kávu s vejcem!

Vietnamská káva s vejcem
ZDROJ: Razane Adra/Pexels
sdílet:

Chuť vietnamské kávy je plná, silná a díky kondenzovanému mléku také sladká. Když ji ale ještě zpestříte směsí vaječných žloutků a slazeného mléka, vznikne nevídaná kombinace spojující kávu s dezertem. Podívejte se, jak vznikla káva, která se podává napříč jihovýchodní Asií.

Vietnamská káva s vejcem (Vietnamese Egg Coffee) svou chutí připomíná něco mezi tiramisu a pusinkami. Vždy se připravuje z vietnamské kávy, která je specifická svou výraznou a silnou chutí. Ta je ještě podpořena dávkou slazeného kondenzovaného mléka.

  • V případě Vietnamese Egg Coffee zůstává kondenzované mléko na povrchu (neklesne klasicky ke dnu), neboť se předem vyšlehá do pěny spolu s vaječnými žloutky. 

Za zroden stojí nedostatek

Indočínská válka, která vypukla v roce 1946, způsobila nedostatek základních potravin. Jak ale nahradit chybějící mléko do kávy? Skvěle si s tím poradil vynalézavý barman Nguyen Van Giang v hotelu Sofitel Legend Metropole, který místo mléka použil rozšlehané vejce.

Svůj nápad pak díky slazenému kondenzovanému mléku dotáhl k dokonalosti a dnes se vietnamská káva s vejcem podává nejen v jeho proslulé kavárně Café Giang, ale i po celé zemi. 

Jak na pravou vietnamskou kávu?

Vše začíná u nákupu vietnamské kávy, kterou seženete například speciální filtr.

Jakmile máte vše potřebné, můžete se pustit do přípravy. Na jeden šálek vietnamské kávy je postup následující:

  1. Do speciálního cedníku (phin) s pokličkou umístěného na šálku dejte 3 lžíce mleté vietnamské kávy a stlačte ji dolů.
  2. Kávu přelijte 1 PL vroucí vody a nechte cca 1 minutu stát.
  3. Postupně dolévejte vroucí vodu po lžících (celkem použijete 4–6 PL vroucí vody) a mezi jednotlivými lžícemi vody vždy nějaký čas vyčkejte.
  4. Na filtr umístěte víko a nechte kávu 3–5 minut odkapávat.

Vietnamská káva se podává se slazeným kondenzovaným mlékem, které Vietnamese Egg Coffee skrývá ve směsi žloutků.

Vyšlehané žloutky na závěr

Chcete-li si dopřát pravé Vietnamese Egg Coffee, budete k jeho přípravě potřebovat ještě 2 vejce od šťastných slepic, slazené kondenzované mléko a vanilkový extrakt. Postup přípravy je následující:

  1. 2 bio žloutky vyšlehejte do pěny a světle žluté barvy. Ručním šlehačem to trvá okolo 30 sekund.
  2. Přidejte 1 PL slazeného kondenzovaného mléka a ½ lžičky vanilkového extraktu. Promíchejte.
  3. Vaječnou směs opatrně přelijte uvařenou kávou. Tekutá káva prostoupí vyšlehané žloutky, které zůstanou hezky na povrchu.
  4. Hotový kávodezert jemně poprašte neslazeným kakaem a ihned podávejte. 

Zbylé kondenzované mléko přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. Takto vydrží až 2 týdny.

Zdroje informací: BonAppetit, VybornaKava

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín