
Chuť vietnamské kávy je plná, silná a díky kondenzovanému mléku také sladká. Když ji ale ještě zpestříte směsí vaječných žloutků a slazeného mléka, vznikne nevídaná kombinace spojující kávu s dezertem. Podívejte se, jak vznikla káva, která se podává napříč jihovýchodní Asií.
Vietnamská káva s vejcem (Vietnamese Egg Coffee) svou chutí připomíná něco mezi tiramisu a pusinkami. Vždy se připravuje z vietnamské kávy, která je specifická svou výraznou a silnou chutí. Ta je ještě podpořena dávkou slazeného kondenzovaného mléka.
- V případě Vietnamese Egg Coffee zůstává kondenzované mléko na povrchu (neklesne klasicky ke dnu), neboť se předem vyšlehá do pěny spolu s vaječnými žloutky.
Za zroden stojí nedostatek
Indočínská válka, která vypukla v roce 1946, způsobila nedostatek základních potravin. Jak ale nahradit chybějící mléko do kávy? Skvěle si s tím poradil vynalézavý barman Nguyen Van Giang v hotelu Sofitel Legend Metropole, který místo mléka použil rozšlehané vejce.
Svůj nápad pak díky slazenému kondenzovanému mléku dotáhl k dokonalosti a dnes se vietnamská káva s vejcem podává nejen v jeho proslulé kavárně Café Giang, ale i po celé zemi.
Jak na pravou vietnamskou kávu?
Vše začíná u nákupu vietnamské kávy, kterou seženete například speciální filtr.
Jakmile máte vše potřebné, můžete se pustit do přípravy. Na jeden šálek vietnamské kávy je postup následující:
- Do speciálního cedníku (phin) s pokličkou umístěného na šálku dejte 3 lžíce mleté vietnamské kávy a stlačte ji dolů.
- Kávu přelijte 1 PL vroucí vody a nechte cca 1 minutu stát.
- Postupně dolévejte vroucí vodu po lžících (celkem použijete 4–6 PL vroucí vody) a mezi jednotlivými lžícemi vody vždy nějaký čas vyčkejte.
- Na filtr umístěte víko a nechte kávu 3–5 minut odkapávat.
Vietnamská káva se podává se slazeným kondenzovaným mlékem, které Vietnamese Egg Coffee skrývá ve směsi žloutků.
Vyšlehané žloutky na závěr
Chcete-li si dopřát pravé Vietnamese Egg Coffee, budete k jeho přípravě potřebovat ještě 2 vejce od šťastných slepic, slazené kondenzované mléko a vanilkový extrakt. Postup přípravy je následující:
- 2 bio žloutky vyšlehejte do pěny a světle žluté barvy. Ručním šlehačem to trvá okolo 30 sekund.
- Přidejte 1 PL slazeného kondenzovaného mléka a ½ lžičky vanilkového extraktu. Promíchejte.
- Vaječnou směs opatrně přelijte uvařenou kávou. Tekutá káva prostoupí vyšlehané žloutky, které zůstanou hezky na povrchu.
- Hotový kávodezert jemně poprašte neslazeným kakaem a ihned podávejte.
Zbylé kondenzované mléko přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. Takto vydrží až 2 týdny.
Zdroje informací: BonAppetit, VybornaKava