Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máte chuť na dezert a kávu? Vyzkoušejte all-in-one vietnamskou kávu s vejcem!

Vietnamská káva s vejcem
ZDROJ: Razane Adra/Pexels
sdílet:

Chuť vietnamské kávy je plná, silná a díky kondenzovanému mléku také sladká. Když ji ale ještě zpestříte směsí vaječných žloutků a slazeného mléka, vznikne nevídaná kombinace spojující kávu s dezertem. Podívejte se, jak vznikla káva, která se podává napříč jihovýchodní Asií.

Vietnamská káva s vejcem (Vietnamese Egg Coffee) svou chutí připomíná něco mezi tiramisu a pusinkami. Vždy se připravuje z vietnamské kávy, která je specifická svou výraznou a silnou chutí. Ta je ještě podpořena dávkou slazeného kondenzovaného mléka.

  • V případě Vietnamese Egg Coffee zůstává kondenzované mléko na povrchu (neklesne klasicky ke dnu), neboť se předem vyšlehá do pěny spolu s vaječnými žloutky. 

Za zroden stojí nedostatek

Indočínská válka, která vypukla v roce 1946, způsobila nedostatek základních potravin. Jak ale nahradit chybějící mléko do kávy? Skvěle si s tím poradil vynalézavý barman Nguyen Van Giang v hotelu Sofitel Legend Metropole, který místo mléka použil rozšlehané vejce.

Svůj nápad pak díky slazenému kondenzovanému mléku dotáhl k dokonalosti a dnes se vietnamská káva s vejcem podává nejen v jeho proslulé kavárně Café Giang, ale i po celé zemi. 

Jak na pravou vietnamskou kávu?

Vše začíná u nákupu vietnamské kávy, kterou seženete například speciální filtr.

Jakmile máte vše potřebné, můžete se pustit do přípravy. Na jeden šálek vietnamské kávy je postup následující:

  1. Do speciálního cedníku (phin) s pokličkou umístěného na šálku dejte 3 lžíce mleté vietnamské kávy a stlačte ji dolů.
  2. Kávu přelijte 1 PL vroucí vody a nechte cca 1 minutu stát.
  3. Postupně dolévejte vroucí vodu po lžících (celkem použijete 4–6 PL vroucí vody) a mezi jednotlivými lžícemi vody vždy nějaký čas vyčkejte.
  4. Na filtr umístěte víko a nechte kávu 3–5 minut odkapávat.

Vietnamská káva se podává se slazeným kondenzovaným mlékem, které Vietnamese Egg Coffee skrývá ve směsi žloutků.

Vyšlehané žloutky na závěr

Chcete-li si dopřát pravé Vietnamese Egg Coffee, budete k jeho přípravě potřebovat ještě 2 vejce od šťastných slepic, slazené kondenzované mléko a vanilkový extrakt. Postup přípravy je následující:

  1. 2 bio žloutky vyšlehejte do pěny a světle žluté barvy. Ručním šlehačem to trvá okolo 30 sekund.
  2. Přidejte 1 PL slazeného kondenzovaného mléka a ½ lžičky vanilkového extraktu. Promíchejte.
  3. Vaječnou směs opatrně přelijte uvařenou kávou. Tekutá káva prostoupí vyšlehané žloutky, které zůstanou hezky na povrchu.
  4. Hotový kávodezert jemně poprašte neslazeným kakaem a ihned podávejte. 

Zbylé kondenzované mléko přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. Takto vydrží až 2 týdny.

Zdroje informací: BonAppetit, VybornaKava

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč