Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Napůl kuchař, napůl komik. Přidáte se na stranu Mattyho Mathesona nebo ho budete nenávidět?

Matty Matheson
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Pokud jste zvyklí jen na distingované kuchařské show, Matty Matheson vás pravděpodobně zvedne ze židle. Potetovaný Kanaďan se rozhodně nebere vážně, nešetří sprostými slovy a když se mu něco při vaření nepovede, tak to rád přizná.

Matty Matheson se proslavil moderováním pořadu o vaření a cestování Dead Set on Life (2016) z produkce televizního kanálu Viceland. V epizodách navštěvoval třeba chovatele bizonů v kanadské Albertě, francouzské kuchaře v Hanoji nebo lovce tuleňů v Nunavutu.

Lidé mu ukazovali kulturní a kulinářské tradice, které se dodnes promítají v jeho dalších projektech. Fanouškům se zalíbil tím, že za jeden díl vystřídal zhruba sto různých grimas a jeho spontánní chování neznalo mezí.

  • Dead Set on Life předcházel ještě jiný pořad, Keep it Kanada (2014) na kanálu Munchies od Vice Media.
  • V něm procestoval křížem krážem celou Kanadu, rybařil s newfoundlandskými rybáři, jezdil na koni s kovboji v Calgary a učil se, jak se připravují nejvyhlášenější humří rolky (lobster rolls).

Humr s bylinkovým máslem

Humr s bylinkovým máslem

Více

Mattyho už z paměti nevymažete

Díky těmto pořadům ho znají lidé po celém světě. Aby ne, tenhle velký potetovaný chlapík s obrovským apetitem a nekonečným smyslem pro humor se všem lehce zapíše do paměti.

Dnes má svůj kanál na YouTube, manželku, tři děti a dvě pop-up restaurace. Prošel však i obdobím, kdy mu nebylo do smíchu.

Jídlo, drogy a alkohol

Kdo Mattyho zná, ví, že se nikdy netajil tím, že má vřelý vztah k návykovým látkám. První kokain vyzkoušel už na střední škole. Jeho blízcí přátelé vzpomínají, jak po pracovní době trávil volné chvíle v klubech, whisky pil jako vodu a na silvestrovském večírku strhl ze stropu světla.

Pravidelné užívání drog, alkoholu a zvyšující se obezita mělo za následek zhoršení jeho zdravotního stavu. Ve 29 letech prodělal infarkt, který naštěstí přežil. Od roku 2013 abstinuje.

Život Mattyho Mathesona ve zkratce

  • Matty Matheson vyrůstal jako člen Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, rodina však po odchodu z Nového Skotska církev opustila. 
  • Jeho dědeček vlastnil a provozoval restauraci The Blue Goose na Prince Edward Island, kde Matty trávil prázdniny. 
  • V roce 2000 se přestěhoval do Toronta a navštěvoval kuchařskou školu.  
  • Zjistil, že má talent na řezničinu a po krátkém působení na turné jako bedňák metalové kapely pokračoval v kuchařské kariéře.
  • Později začal pracovat v dnes již uzavřeném torontském bistru Le Sélect pod vedením šéfkuchaře Ranga Nguyena, který ho naučil francouzským kulinářským technikám
  • V roce 2010 se stal šéfkuchařem v torontské restauraci Parts & Labour. Díky své společenské a divoké povaze se dostal až do veleúspěšného projektu Munchies od společnosti Vice Media. 
  • V roce 2018 vydal svou první kuchařku Matty Matheson: A Cookbook a v roce 2020 mu vyšla druhá s názvem Matty Matheson: Home Style Cookery. 
  • Během pandemie otevřel ve Fort Erie v Ontariu pop-up restauraci nazvanou Matty Matheson's Meat + Three, která se specializuje na americké barbecue.
  • V říjnu 2020 otevřel v Torontu další pop-up restauraci Matty's Patty's, která se původně nacházela na Havaji a krátce také v Japonsku.
  • Na Instagramu má 1 milion sledujících,  jeho videa na YouTube mají v průměrů 700 tisíc shlédnutí. Jedno z jeho nejpopulárnějších videí je to, kde vaří polévku Pho (2,3 mil. zhlédnutí)
  • Inspirací pro jeho šatník jsou mu prý wrestleři z 80. let a Eddie Murphy ve filmu Trading Places

Matty Matheson je ukázkovým příkladem toho, jak se kdysi skromné povolání kuchaře stalo odrazovým můstkem ke slávě. Zlí jazykové tvrdí, že neumí vařit nebo že má cit jen pro nezdravou americkou kuchyni.

Je pravda, že k burgerům, cibulovým kroužkům a steakům chová vřelý vztah. Stejně dobře ale umí vařit i francouzskou nebo thajskou kuchyni. Jen jde o to, že jeho kuchařský talent byl vždycky až na druhém místě za jeho talentem být sám sebou.

Související články

Autor: Karolína Waberová

Obchod Apetit