Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Vietnamská polévka pho

Vietnamská polévka pho

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5627 kcal
Bílkoviny 372 g
Sacharidy 622 g
Tuky 171 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařte si doma barevnou a voňavou polévku pho! Do tajemství její přípravy a podávání vás zasvětí Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong.

Suroviny

hovězí morková kost 2 ks
velká
oháňka 500 g
hovězí
zázvor (čerstvý) 80 g
skořice 1 svitek
cibule 1 ks
větší, oloupaná, rozpůlená
badyán 5 hvězdiček
kardamom 3 tobolky
kližka 500 g
hovězí
Do polévky
kýta 500 g
hovězí, nebo falešná svíčková či hovězí plec
nudle rýžové 4 porce
koriandr 1 svazek
jarní cibulka 4 ks
cibule červená 2 ks
na plátky
bylinky 1 svazek
zelená perila (vietnamská máta)
koriandr 1 svazek
výhonky mungo 1 bal
chilli paprička 2 ks
nakrájená nadrobno
citron 1 ks
nakrájený na klínky

Vaření vývaru

1 Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slijte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte už i oháňku. Pokud se na hladině objeví stejná tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte; v opačném případě ztlumte trochu plamen a sbírejte světlou pěnu.

2 Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá.

3 Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj opražené koření,  2 lžíce soli, podle varianty pho i kližku, stáhněte plamen a vývar táhněte 5–6 hodin (pokud se bude voda příliš odpařovat, dolijte ji). Maso vařte podle velikosti 2–3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout. Vývar na závěr dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

Příprava surovin do polévky

Vše si připravte těsně před tím, než budete polévku servírovat! Pho se podáváv hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.

1 Bylinky propláchněte v míse s vodou (tu alespoň 2x vyměňte). Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část (jako u chřestu).

2 Vařenou kližku anebo syrovou  falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky.

3 Na talíř si připravte klíčky mungo, mexický koriandr a zelenou perilu. Na další talíř dejte citron a nakrájenou chilli papričku.

4 Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě a rovnou rozdělte do misek (nudle v misce ještě nabobtnají).

5 Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte.

Voňavé finále

Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, mladá (nebo jarní) cibulka a červená cibule. Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků, cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky. Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře – Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli. Více o přísadách do pho najdete tady.

Kde se vzal název jídla

„Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Slovo pho tak označuje jak samotné nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bo`). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...

Obchod Apetit