0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krysák Rémy je šéfkuchař Loiseau. Lidé za jeho smrt vinili Michelin

Bernard Loiseau
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších šéfkuchařů všech dob Francouz Bernard Loiseau si kdysi vydobyl status mezinárodní hvězdy. Byl to také právě on, kdo inspiroval autora filmu Ratatouille při tvoření jedné z hlavních postav, krysáka Rémyho.

Bernard Loiseau vedl tříhvězdičkovou burgundskou restauraci La Cote d’Or, která se pravidelně umisťovala na prvních příčkách všech kulinářských průvodců.

Když se ale doslechl o tom, že mu průvodce Michelin chce odebrat status tříhvězdičkové michelinské restaurace, prožíval obrovský tlak, který se mu nepodařilo ustát.

Dostal šanci být nejlepší

Loiseu už v mládí věděl, že se chce stát kuchařem. Proto se učil od slavných bratrů Jeana a Pierra Troisgrosů, kteří vedli uznávanou restauraci La Maison Troisgros.

Od roku 1972 pracoval v La Barriére de Clichy, vlastněnou restauratérem Claudem Vergerem, kde se konečně zapsal do povědomí veřejnosti. Když nakonec Verger koupil La Cote d’Or, umožnil svému nejlepšímu kuchaři, aby ukázal, co v něm je. A Loiseau se svého úkolu chopil s velkou chutí.

Prosadil nový gastronomický směr

  • Patřil k těm šéfkuchařům, kteří se snažili ubírat směrem takzvané nové kuchyně, zabýval se zejména uměleckou prezentací jídla, čerstvostí ingrediencí, a také lehkými a zdravými pokrmy.
  • Jednou z jeho přelomových inovací například bylo, že odmítl podávat smažená žabí stehýnka s použitím obrovského množství másla, a místo toho je jen lehce osmažil společně s česnekovým a petrželkovým pyré.
  • Jeho kuchyň si oblíbili i hvězdy světového formátu, jako byl například Robert De Niro.
  • Šéfkuchař také napsal několik kuchařských knih a vytvářel vlastní varianty mražených potravin.
  • Vystupoval i v mnoha televizních pořadech, díky nimž si ho zamilovali i obyčejní lidé, kteří se do jeho restaurace nikdy z finančních důvodů nedostali.
  • Tříchodové menu restaurace obvykle nabízela za cenu mezi 240 a 340 dolary (5 150–7 300 Kč), samozřejmě bez vinného párování.

Hon na šéfkuchaře

Sláva ovšem Loiseauemu stoupla do hlavy a byl naprosto posedlý tím, aby si restaurace udržela svůj tříhvězdičkový status. Kdykoliv měla dorazit michelinská inspekce, byl nervózní několik dní dopředu.

Několikrát ochutnával každé jídlo, do detailu propracovával servírování pokrmu a kdykoliv se mu něco nezdálo, pokrm vyhodil do koše a začal zase od začátku. Věděl, že kdyby o michelinské hvězdy přišel, přišel by i o část svých hostů. Kritici však čím dál častěji přicházeli s názorem, že Loiseauovy pokrmy začínají být fádní.

Už tehdy šéfkuchař bojoval s maniodepresivní poruchou a čím dál hůře zvládal tlak, který se na něj valil ze všech stran, od zákazníků, kritiků i gastronomických průvodců. V únoru 2003 odešel, jako by se nic nedělo, z restaurace domů a loveckou puškou se zastřelil.

Michelin vinu odmítal

Když se veřejnost o jeho smrti dozvěděla, okamžitě označila průvodce Michelin za příčinu Loiseauovy sebevraždy. Michelin ovšem všechna obvinění odmítl. Kritici dokonce popřeli i fakt, že chtěli restauraci La Cote d’Or odebrat michelinské hvězdy.

O celých deset let později se francouzskému magazínu L’Express podařilo vypátrat, že se Michelin skutečně chystal odebrat Loiseauovi jednu ze tří hvězd, ovšem prý zcela neoprávněně.

Animovaný Rémy jako pocta Loiseauovi

V roce 2007 se režisér a scenárista Brad Bird nechal šéfkuchařem Bernardem Loiseau inspirovat a natočil divácky úspěšný a oceňovaný animovaný film o krysákovi Rémym, který se chce stát vyhlášeným francouzským šéfkuchařem jedné z pařížských restaurací.

Zdroje informací: BBC, The Guardian, NY Times

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč