0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Neměl štěstí v lásce a vařil pro královnu i pro chudé. Kdo byl Alexis Soyer?

Alexis Soyer
ZDROJ: Wikimedia Commons
sdílet:

Jednou vařil pro královnu Viktorii, podruhé pro hladové Iry. Alexis Soyer byl nejslavnější kuchař Viktoriánské Anglie. Jak započala jeho kuchařská kariéra a čím vším se proslavil?

Etapa Viktoriánské Anglie (19. století) je charakteristická nejen vládou královny Viktorie, ekonomickou a průmyslovou prosperitou, krymskou válkou či rozšiřováním volebního práva. Z této doby pochází také kuchařským umem a dobročinností proslulý Alexis Soyer, francouzský kuchař, který stojí za konceptem vývařoven a vynálezem Soyerových cestovních kamen.

Z učně na princova kuchaře

Alexis Soyer měl vaření v genech. Zatímco otec se věnoval obchodu s potravinami, jeho syn se vrhl na jejich zpracování. Z kuchařského učně se Soyer brzy vypracoval na hlavního kuchaře restaurace na pařížské Boulevard des Italiens a v roce 1830 se stal druhým kuchařem tehdejšího francouzského prince Polignaca. Nakonec se však rozhodl odejít do Anglie, kde započal svou slavnou éru.

První vývařovna a kuchařka

Po příchodu do Anglie Soyer vařil v kuchyni vévody z Cambridge a poté se stal šéfkuchařem Reformního klubu v Londýně (soukromý mužský klub), kde také pomohl s modernizací kuchyně (zavedl například plynovou troubu). V den korunovace královny Viktorie měl tu čest připravovat snídani pro dva tísice hostů včetně královny.

Soyer je však nejvíce ceněn za jeho dobročinnost:

  • Vývařovna pro chudé: V roce 1847 napsal veřejný dopis tisku o hladomoru v Irsku. Na to konto ho vláda vyslala do Dublinu, kde Soyer postavil kuchyně, ve kterých vařil a prodával polévku (známou také jako hladomorová polévka) a maso chudým za polovinu běžné ceny. Tak vznikl koncept vývařoven.
  • Peníze pro charitu: Další Soyerovou dobročinnou akcí bylo darování části výtěžku z prodeje své první kuchařky –⁠ Soyerovo charitiativní kuchařské umění na charitu.

Soyerova cestovní kamna

V Irsku se kuchaři povedla ještě jedna významná věc. V roce 1849 vynalezl cestovní (přenosná) kamna, která byla navržena tak, aby bylo možné vařit nebo ohřívat jídlo na odlehlých místech.

Soyerova kamna byla hojně využívána například v britské polní kuchyni v období krymské války (1853-1856). Do Krymu se ostatně vydal sám Soyer na vlastní náklady, aby pomohl vylepšit stravování britských vojáků a ti tak netrpěli hlady nebo otravou z jídla. Kamna sklidila takový úspěch, že je britská armáda nakonec používala až do roku 1982.

Neštěstí v lásce

Alexis Soyer se oženil s umělkyní Elizabeth Emmou Jonesovou, se kterou čekal dítě. Ještě než stihla přivést potomka na svět, zemřela strachem při bouřce. Jeho druhou láskou byla baletka Fanny Cerito. Její otec vztah neschvaloval, a tak se provdala za jiného muže. S Alexisem však udržovala tajný vztah až do jeho smrti (5. srpna 1858).

Soyerovy nejslavnější kuchařky:

  • A Shilling Cookery Book for the People. Kniha obsahuje recepty pro obyčejné lidi, kteří si nemohli dovolit kuchyňské náčiní nebo exotické ingredience.
  • Soyer’s Culinary Campaign. V kuchařce Soyer zaznamenává svou činnost na Krymu.
  • Soyer's Paper-bag Cookery. V kuchařce Soyer vysvětluje systém vaření pomocí papírových sáčků místo nádobí.
  • The Chef at War. Jak připravit guláš pro 1000 vojáků? Nejen to najdete v kuchaře The Chew at War.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč