
„Sandtnerku do každé domácnosti,“ znělo ještě dlouho po období její slávy. Připomeňte si s námi odkaz prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, která dokázala ze základních potravin a s velmi omezeným rozpočtem vykouzlit neobyčejně chutná a vyvážená jídla.
Marie Sandtnerová brala v potaz dostupnost potravin, ale i omezený rozpočet běžné populace. Radila, učila a šířila skutečný gastronomický smysl a význam. Výsledkem vždy bylo jídlo nebesky chutné, o čemž svědčí i její popularita napříč společenskými vrstvami.
Ve Francii na zkušenou
Jako milovnice francouzské kuchyně vyrazila Marie Sandtnerová ve 20. letech 20. století do Francie, kde působila v několika pařížských hotelech. Největší inspirací se jí stala francouzská kuchařská škola Le Cordon Bleu, jejíž prestiž je dodnes uznávána po celém světě.
Přestože se o životě „Sandtnerky“ neví zdaleka tolik jako o její předchůdkyni Magdaleně Dobromile Rettigové, nadčasový kulinářský přístup z ní udělal naprostou hvězdu prvorepublikové kuchyně. Její rady a doporučení navíc můžeme v mnoha případech aplikovat dodnes.
Hospodyňka a žena v domácnosti? Kdepak!
I když sama trávila spoustu času v kuchyni a hlavním ochutnávačem byla rodina v čele s manželem Františkem Janků, odmítala Marie Sandtnerová označení pouhé hospodyně. To bylo vzhledem k její publicistické, pedagogické a kulinářské činnosti zcela pochopitelné.
- V pražské Vodičkově ulici vyučovala na Vyšší dívčí škole a v době první světové války vedla vývařovnu pro chudé, strádající a nemocné občany. Nabízenou spolupráci s nacisty odmítla.
- Udržela si také skálopevné přesvědčení, že správná kuchyně se nemá šidit.

- Svou první knihu vydala na popud svých žákyň, se kterými všechny uvedené recepty vyzkoušela během dlouholeté učitelské praxe.
- Zájem o recepty Marie Sandtnerové se natolik rozšířil, že vydala více než desítku publikací pro všechny žákyně, hospodyně a kuchařky, které její působení nadšeně sledovaly.
- Všechny publikace napsala v ženském rodě, jelikož se v té době zkrátka vůbec nepředpokládalo, že by doma vařili muži.
Podíváme-li se blíže do jejích děl, můžeme už podle názvu snadno rozpoznat ušlechtilý záměr a přístup ke gastronomii.
- Ve svém bestselleru Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů představuje v 1 349 receptech, jak chutně a levně vařit pro celou rodinu.
- Inspiraci v této knize našly i kuchařky v jídelnách, což bezesporu vedlo ke zlepšení hromadné závodní gastronomie.
Další slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
- Česká kuchařka: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů
- Lahůdková kuchyně: Příprava studených pokrmů v domácnosti
- Příručka pro vaření a nauku o potravinách pro občanské školy dívčí
- Zeleniny a saláty
- Rybí kuchařka
- Ryby: předpisy a rozpočty rybích pokrmů
- 60 obědu a večeří jednoduchých i složitých, s výměrem potravin pro pět osob podle čtyř ročních období
- Moučníky a zavařeniny
- Ovocné šťávy, zavařované ovoce, domácí vína, likéry
- Lesní plody a jejich úprava v domácnosti
- Lesní plody: Jejich sběr a zužitkování
- Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček
- Francouzská kuchyně: Pro zpestření jídelního lístku českých hospodyněk
Vaření od dětství
Marie Sandtnerová se narodila v roce 1885 do rodiny pražského litografa Otty Sandtnera a Josefy Novoveské. Svou vášeň pro vaření objevila v útlém věku, kdy pomáhala své mamince. Zemřela ve věku 60 let v Řevnicích, kde bydlela se svou rodinou.

Zdroje informací: předmluva ke knize Česká kuchařka a Klasická česká kuchařka, Wikipedia