Odkaz prvorepublikové kuchařky Marie Sandtnerové: Vařte chutně a poctivě!

Marie Janků-Sandtnerová
ZDROJ: Wikipedia
sdílet:

„Sandtnerku do každé domácnosti“ znělo ještě dlouho po období její slávy. Připomeňte si s námi odkaz prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, která dokázala ze základních potravin a s velmi omezeným rozpočtem vykouzlit neobyčejně chutná a vyvážená jídla.

Marie Sandtnerová brala v potaz dostupnost potravin, ale i omezený rozpočet běžné populace. Radila, učila a šířila skutečný gastronomický smysl a význam. Výsledkem vždy bylo jídlo nebesky chutné, o čemž svědčí i její popularita napříč společenskými vrstvami.

Ve Francii na zkušenou

Jako milovnice francouzské kuchyně vyrazila Marie Sandtnerová ve 20. letech 20. století do Francie, kde působila v několika pařížských hotelech. Největší inspirací se jí stala francouzská kuchařská škola Le Cordon Bleu, jejíž prestiž je dodnes uznávána po celém světě.

Přestože se o životě „Sandtnerky“ neví zdaleka tolik jako o její předchůdkyni Magdaleně Dobromile Rettigové, nadčasový kulinářský přístup z ní udělal naprostou hvězdu prvorepublikové kuchyně. Její rady a doporučení navíc můžeme v mnoha případech aplikovat dodnes.

Hospodyňka a žena v domácnosti? Kdepak!

I když sama trávila spoustu času v kuchyni a hlavním ochutnávačem byla rodina v čele s manželem Františkem Janků, odmítala Marie Sandtnerová označení pouhé hospodyně. To bylo vzhledem k její publicistické, pedagogické a kulinářské činnosti zcela pochopitelné.

  • V pražské Vodičkově ulici vyučovala na Vyšší dívčí škole a v době první světové války vedla vývařovnu pro chudé, strádající a nemocné občany. Nabízenou spolupráci s nacisty odmítla.
  • Udržela si také skálopevné přesvědčení, že správná kuchyně se nemá šidit.

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Více

  • Svou první knihu vydala na popud svých žákyň, se kterými všechny uvedené recepty vyzkoušela během dlouholeté učitelské praxe.
  • Zájem o recepty Marie Sandtnerové se natolik rozšířil, že vydala více než desítku publikací pro všechny žákyně, hospodyně a kuchařky, které její působení nadšeně sledovaly.
  • Všechny publikace napsala v ženském rodě, jelikož se v té době zkrátka vůbec nepředpokládalo, že by doma vařili muži.

Podíváme-li se blíže do jejích děl, můžeme už podle názvu snadno rozpoznat ušlechtilý záměr a přístup ke gastronomii.

  • Ve svém bestselleru Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů představuje v 1 349 receptech, jak chutně a levně vařit pro celou rodinu.
  • Inspiraci v této knize našly i kuchařky v jídelnách, což bezesporu vedlo ke zlepšení hromadné závodní gastronomie.

Další slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové

  • Česká kuchařka: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů
  • Lahůdková kuchyně: Příprava studených pokrmů v domácnosti
  • Příručka pro vaření a nauku o potravinách pro občanské školy dívčí
  • Zeleniny a saláty
  • Rybí kuchařka
  • Ryby: předpisy a rozpočty rybích pokrmů
  • 60 obědu a večeří jednoduchých i složitých, s výměrem potravin pro pět osob podle čtyř ročních období
  • Moučníky a zavařeniny
  • Ovocné šťávy, zavařované ovoce, domácí vína, likéry
  • Lesní plody a jejich úprava v domácnosti
  • Lesní plody: Jejich sběr a zužitkování
  • Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček
  • Francouzská kuchyně: Pro zpestření jídelního lístku českých hospodyněk

Vaření od dětství

Marie Sandtnerová se narodila v roce 1885 do rodiny pražského litografa Otty Sandtnera a Josefy Novoveské. Svou vášeň pro vaření objevila v útlém věku, kdy pomáhala své mamince.

Marie Sandtnerová zemřela ve věku 60 let v Řevnicích, kde bydlela se svou rodinou.

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Více

Související recepty

Související články

Jak na nejlepší ovocný koláč?
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta. ...
Beze zbytku aneb jak šetřit přírodu i vlastní kapsu
  • Tipy a triky

Beze zbytku aneb jak šetřit přírodu i vlastní kapsu

Pohled na přetékající popelnice, které se po odjezdu popelářského vozu opět téměř okamžitě zaplní, nás nutí k zamyšlení. Opravdu musíme kupovat tolik zboží zabaleného v několika vrstvách? Opravdu si musíme vzít na každý kus pečiva, ovoce a...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit