Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Řecka: Když jsem se vdávala, netušila jsem, že v Řecku budu trvale žít, píše Hana

Athény
ZDROJ: Se souhlasem Hany Katzourakisové
sdílet:

Když jsem se na přelomu tisíciletí vdávala v Anglii za svého muže – Řeka –, netušila jsem, že za pár let budu v Řecku trvale žít. Nyní jsem v Athénách už 16 let, soukromě učím češtinu jako cizí jazyk a o sobotách vyučuji děti z česko-řeckých rodin. Ráda cestuji, poznávám nová místa a samozřejmě i nové chutě, o které v Řecku není nouze.

Řecká kuchyně je opravdu výjimečná, je totiž nesmírně rozmanitá a používá jen ty nejlepší suroviny. Všechno je tady čerstvé, se spoustou voňavých bylinek a všudypřítomným zlatě zeleným olivovým olejem.

Začala jsem objevovat řeckou kuchyni a rychle jsem si ji zamilovala. Všichni asi znáte musaku, tzatziki, řecký salát s olivami, gyros... Jenže zdejší kuchyně je nekonečně bohatší a stejně rozmanitá jako celé Řecko.

Všechno je čerstvé a skvělé

Řekové ve své kuchyni dokážou zpracovat snad všechno, co je zelené. Řecké pokrmy neobsahují mnoho druhů koření, zato spoustu bylinek. Z listů pampelišek i jiných bylin se například dělá výborný salát chorta. Lodyhy mladých kopřiv nebo vlčích máků se zase přidávají spolu se špenátem do slaných koláčů, kterým se tady říká pites.

  • Žádné jídlo se samozřejmě neobejde bez kvalitního olivového oleje, kterým se tu rozhodně nešetří. A neodmyslitelnou součástí řecké kuchyně jsou také luštěniny – čočka, cizrna, malé i velké fazole a speciální žlutý hrách. Fasolada (fazolová polévka) se dokonce považuje za řecký národní pokrm!
  • V Řecku jsou velké rozdíly mezi přímořskou kuchyní na ostrovech a vnitrozemskou v hornatých částech. U moře ochutnáte ryby a mořské plody včetně chobotnic, olihní, krevet nebo mušlí. Opravdovou lahůdkou jsou mořští ježci, ano, ti, co se jim v moři ostražitě vyhýbáte – Řekové je pojídají syrové, pokapané citronovou šťávou. V horách naopak převládají masité pokrmy, převážně z jehněčího nebo kůzlečího masa, ale často najdete na jídelníčku i zvěřinu jako divoké prase nebo jelena. A věděli jste, že tradičním krétským pokrmem jsou hlemýždi?

Přestože v každém městě najdete supermarkety s kompletní nabídkou surovin, většina Řeků nakupuje ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, med, vejce i ryby na trhu, maso v řeznictví a chléb v pekárně. Znají své dodavatele a vědí, odkud suroviny pocházejí.

Máte-li děti, určitě se z nákupů nevrátí hladové. Na trhu jim dají banán, očistí okurku nebo mrkev, v pekárně dostanou sušenku, v obchodě plátek sýra nebo šunky a v lékárně zase lízátko.

Kvalita masa i sýrů je tady úžasná

Maso pochází téměř výhradně z volných chovů. Hovězí nebo skopové tu téměř nenajdete. Řekové vaří z telecího a jehněčího. Řezník vám navíc na počkání maso naporcuje a připraví přesně podle vašeho přání.

Řekové milují kávu, snad nikde na světě nenajdete tolik druhů kávy jako v řecké kavárně. Správný Řek chodí s kelímkem kávy v ruce na pracoviště, do parku, na pláž i do školy. A úspěšná kavárna musí nabízet také rozvoz kávy po městě.

Zajímavostí kolem kuchyně je tady spousta

Třeba rybí polévka, která je v Čechách součástí slavnostní vánoční tabule, se v Řecku tradičně podává během pohřební hostiny. Překvapila mě také reakce cukráře, který mi za žádnou cenu nechtěl prodat stříbrné cukrové kuličky, kterými jsem chtěla ozdobit narozeninový dort své dcery. Proč? Používají se výhradně do výslužek pro účastníky zádušní mše!

Chybí mi jen rohlíky

Řecký jídelníček je natolik pestrý, že nemohu říci, že by mi tu něco z české kuchyně kromě rohlíků vyloženě chybělo. Občas uvařím český knedlík, guláš, kachnu nebo řízek s bramborovým salátem, ale spíše mi na návštěvě v Čechách chybí řecké suroviny a jejich kvalita.

  • Co tu neznají, je mák, tvaroh, kyselé zelí nebo borůvky, ale tyhle suroviny lze najít v obchodech s polskými nebo ukrajinskými produkty. Na makové buchty ovšem místní často reagují udiveně: „Vždyť je v tom opium!“

Speciální odrůda žlutého hrachu, první zmínky o ní jsou z ostrova Santorini z dávných dob antiky. Postupně se
z řeckých ostrovů rozšířila po celém Středomoří i Blízkém východě. Řekové z ní vaří hlavně kaši, která se podává jako příloha, doplněná syrovou cibulí a olivovým olejem a třeba kapary.

5 řeckých jídel na ochutnání

JEMISTA: Zelenina (nejčastěji rajčata, ale mohou to být i papriky, cukety nebo lilky) nadívaná směsí rýže s bylinkami a pečená v troubě. Je to jedno z nejoblíbenějších řeckých jídel a jeho název znamená řecky ‚plněný‘.

CHOBOTNICE: Řekové je milují a připravují na mnoho způsobů, klasika je ale chobotnice na grilu nebo vařená chobotnice s octem (chtapodi xidato). Aby bylo její maso měkké, musí se chobotnice hned po výlovu otlouct o skaliska a pak vyvěsit na slunce – maso tak vyschne a zkřehne.

DOLMADAKIA: Vařené závitky z vinných listů plněné rýží a bylinkami jsou nedílnou součástí tradičních mezze neboli mnoha vynikajících předkrmů, které na začátku každé hostiny zaplní stůl. Do listů vinné révy můžete zabalit
i směs mletého jehněčího masa s rýží.

ACHINI: Chuť mořského ježka neboli ježovky je zvláštně nahořklá, ale zároveň jemná. Loví se samičí ježovky, které obsahují jikry. Ty se konzumují zasyrova, pokapané citronovou šťávou, nejlépe hned nebo do pár hodin po vylovení. Už od antických dob jsou jikry z ježovek pokládané za účinné afrodiziakum pro muže.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...