0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře s kuskusem a meruňkami

Kuře s kuskusem a meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s kuskusem a meruňkami

3.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1520 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 186 g
Tuky 33 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky směsi koření ras el hanout se bleskově přenesete do Maroka. Kromě neodolatelné vůně a chuti u této večeře zaručeně oceníte i expresní přípravu – v kuchyni totiž nestrávíte déle než 30 minut.

Suroviny

kuskus 200 g
jogurt řeckého typu 150 g
česnek 2 stroužky
nadrobno
kuřecí prsa 2 ks
nakrájená na proužky
koření 1 ČL
ras el hanout (viz Něco navíc)
olivový olej 1 PL
+ další na opékání
sůl
mandle plátky 1 hrst
meruňky 3 ks
pevnější, rozpůlené a zbavené pecky
mrkev 2 ks
na tenká půlkolečka
baby špenát 2 hrsti
citron 1 ks
kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná + plátky či klínky k podávání
petrželka 1 hrst
hladkolistá

Postup

1

Kuskus zalijte vroucí vodou, aby byl zhruba 1 cm pod hladinou, zakryjte a nechte nabobtnat. Jogurt promíchejte s polovinou česneku a dejte do lednice.

2

Maso smíchejte s kořením a lžící oleje, osolte a znovu promíchejte. Mandle vsypte do hlubší pánve a opražte je, přesypte do misky. Do pánve dejte meruňky řezem dolů a nechte lehce zkaramelizovat, vyjměte je a nakrájejte na klínky. Pánev vytřete, vlijte olej a opečte na něm kuřecí kousky dozlatova. Vyndejte je, vsypte mrkev a zbylý česnek a krátce opečte (česnek nesmí zhořknout), přidejte špenát a nechte ho zavadnout.

3

Kuskus načechrejte vidličkou a vsypte do pánve, přidejte meruňky, mandle, citronovou kůru, zastříkněte citronovou šťávou a vmíchejte petržel. Osolte a promíchejte. Rozdělte na talíře, na každý přidejte kuře a trochu česnekového jogurtu.

NĚCO NAVÍC
Ras el hanout je kořenicí směs namíchaná nejčastěji z kardamomu, římského kmínu, hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a květu, nového koření, mletého zázvoru, chilli, koriandru, pepře, sladké a pálivé papriky, fenyklu a kurkumy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit