Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s kuskusem a meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1520 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 186 g
Tuky 33 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky směsi koření ras el hanout se bleskově přenesete do Maroka. Kromě neodolatelné vůně a chuti u této večeře zaručeně oceníte i expresní přípravu – v kuchyni totiž nestrávíte déle než 30 minut.

Související recepty

Suroviny

kuskus 200 g
česnek 2 stroužky
nadrobno
nakrájená na proužky
koření 1 ČL
ras el hanout (viz Něco navíc)
olivový olej 1 PL
+ další na opékání
sůl
mandle plátky 1 hrst
pevnější, rozpůlené a zbavené pecky
mrkev 2 ks
na tenká půlkolečka
kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná + plátky či klínky k podávání
petrželka 1 hrst
hladkolistá

Postup

1

Kuskus zalijte vroucí vodou, aby byl zhruba 1 cm pod hladinou, zakryjte a nechte nabobtnat. Jogurt promíchejte s polovinou česneku a dejte do lednice.

2

Maso smíchejte s kořením a lžící oleje, osolte a znovu promíchejte. Mandle vsypte do hlubší pánve a opražte je, přesypte do misky. Do pánve dejte meruňky řezem dolů a nechte lehce zkaramelizovat, vyjměte je a nakrájejte na klínky. Pánev vytřete, vlijte olej a opečte na něm kuřecí kousky dozlatova. Vyndejte je, vsypte mrkev a zbylý česnek a krátce opečte (česnek nesmí zhořknout), přidejte špenát a nechte ho zavadnout.

3

Kuskus načechrejte vidličkou a vsypte do pánve, přidejte meruňky, mandle, citronovou kůru, zastříkněte citronovou šťávou a vmíchejte petržel. Osolte a promíchejte. Rozdělte na talíře, na každý přidejte kuře a trochu česnekového jogurtu.

NĚCO NAVÍC
Ras el hanout je kořenicí směs namíchaná nejčastěji z kardamomu, římského kmínu, hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a květu, nového koření, mletého zázvoru, chilli, koriandru, pepře, sladké a pálivé papriky, fenyklu a kurkumy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín