Potřebujete novou inspiraci na rychlou snídani, oběd nebo večeři a klasické sýrové tousty už vás nebaví? Vyzkoušejte sendviče Monte Cristo podle Pavla Berkyho, který se inspiroval naším receptem z březnového vydání Apetitu 2024.
Monte Cristo je sendvič se šunkou a sýrem a brusinkami. Většinou se celý sendvič namáčí do vaječné směsi a poté se opéká na pánvi nebo na roštu. My jsme ale sendviče vyskládali do pekáčku, zalili mlékem s prošlehanými vejci a dali zapéct se sýrem. Stejně tak to udělal podle nás i Pavel Berky.
‚Do té doby, než jsem otevřel nové číslo Apetitu jsem o sendviči Monte Cristo vůbec nevěděl. Od teď budou moje snídaně mnohem zajímavější,‘ říká Pavel ve videu, které natočil.
Sendviče se připravují tak, že na jednu polovinu bílého chleba potřete dijonskou hořčicí a majonézou a druhou brusinkovým džemem. Na plátky s majonézou a hořčicí položte plátky šunky a navrch rozdělte nastrouhaný sýr.
Překrojené tousty následně vyskládejte do pekáčku a polijte mlékem s rozšlehanými vejci. Vše zasypte zbylým sýrem a pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů zhruba 30 minut.
‚Vršky se krásně upečou dokřupava a spodky sendvičů zůstanou zároveň krásně šťavnaté,‘ říká Pavel Berky.
Tipy redakce
- Použít můžete medovou hořčici nebo jinou ochucenou hořčici.
- Brusinkový džem můžete vyměnit za malinový, fíkový a dobře fungují i džemy k sýrům.
- Sendvič bude skvělý, když v natrefíte na chléb s brusinkami nebo fíky.
- Chcete-li ušetřit čas, připravte si vše večer, dejte do lednice a ráno jen přesuňte pekáček z lednice do vyhřáté trouby.
Sendvič Monte Cristo vznikl pravděpodobně kolem roku 1910 jako varianta podobného sendviče zvaného croque monsieur. Pochází z Paříže a ve 30. letech 20. století se stal populárním v USA. Objevil se v mnoha amerických kuchařkách pod názvy jako francouzský sendvič nebo opečený šunkový toust. Nikdo neví, proč dostal tento název, ale jeho vynálezce se pravděpodobně inspiroval dobrodružným románem Hrabě Monte Christo od Alexandra Dumase.
Zdroj: časopis Apetit