10 receptů na lahodnou thajskou polévku, které se hodí i do horkého počasí

Pikantní thajské polévky jsou hitem. Jsou plné výrazných lahodných chutí, není potřeba dlouhých příprav a základní suroviny můžete mít doma v zásobě pořád. S našimi recepty je zvládnete sami a rozhodně přitom nemusíte čekat na sychravé počasí, které je pro konzumaci polévek u nás příznačné. Proč jsou ostré polévky vhodné i do veder?
Konzumace chili v teplejších podnebných pásech je zapříčiněna mimo jiné i tím, že vás spolu se zázvorem dokáže doslova ochladit zevnitř.
- Po pálivém koření a pikantním jídle se sice obvykle lehce zapotíme či zrudneme, po chvilce bychom se však naopak měli cítit dokonale svěže.
- Mimo to má při vysokých teplotách a v zemích s nižšími hygienickými standardy chili svůj význam i z hlediska desinfekčních účinků organismu.
- Hlavně jsou však thajské polévky plné mnoha dalších chutí, nejen pálivé. Čerstvé aromatické bylinky, silné omáčky. kari pasta a výrazné koření v kontrastu s jemnými rýžovými nudlemi, kousky masa a kokosovým mlékem z jídla dělají vždy opravdový zážitek.
Nejznámnější asijská polévka Tom Yum a Tom Kha
Polévky patří k nejznámějším pokrmům thajské kuchyně. Pokud jste se s ní již někdy setkali, pravděpodobně poznáte Tom Yum (psáno také Tom Yam) nebo Tom Kha. A pokud se chcete naučit vařit thajská jídla, polévky jsou jedny z nejjednodušších pokrmů, kterými můžete začít.
- Tom Yum je jedním z nejznámějších thajských jídel, pikantní, kyselá a aromatická polévka, která se tradičně podává s rýží.
- Skládá se ze šalotky, citronové trávy, rybí omáčky, mletého čerstvého zázvoru nebo galangalu, krevet, hub, listů kafírové limetky, limetkové šťávy a mletých thajských chilli papriček.
- Tom Yum se obvykle podává jako předkrm a tradičně se zdobí lístky koriandru. Vzhledem k její oblibě se v průběhu let začaly objevovat různé verze polévky, například Tom Yum Gai s přidaným kuřecím masem a Tom Yum Talay s rozmixovanými mořskými plody.
- Tom Kha je polévce Tom Yum velmi podobná, liší se zejména barvou. Tom Yum má naoranžovělou barvu od thajské kari pasty, z krevet a chilli papriček. Tom Kha je ovšem bílá polévka, za jejíž barvou stojí kosové mléko.
Proč a jak v Thajsku jedí polévky?
Polévka se v Thajsku tradičně podává spolu s dalšími pokrmy, jejichž základem je rýže. To je v ostrém kontrastu se západními jídly, kde je běžné jíst polévku samotnou nebo jako první chod.
- V thajských pokrmech, které se skládají z více jídel, plní polévky důležitou úlohu, protože zajišťují, aby celkové jídlo nebylo příliš suché, zejména pokud ostatní pokrmy neobsahují mnoho omáček, například smažené ryby nebo některá smažená jídla.
- Obvykle má každý strávník malou misku, zatímco velká společná mísa s polévkou stojí uprostřed stolu, obdobně jako u nás.
- Nudlové polévky se obvykle nepodávají stejným způsobem jako ostatní thajské polévky. Nedělí se o ně a nejsou součást rodinného jídla. Označuji je jako tzv. „sendviče“ thajské kuchyně a fungují jako samostatný pokrm.
Jak thajská polévka vypadá a chutná?
V Thajsku jsou obvyklé lehké, vývarové polévky, které se obohacují bylinkami, nejčastěji citronovou trávou, galangalem, listy limetky, thajským chilli a kurkumou.
- Vývar může být čirý, jako základ se používá voda nebo vývar např. slavná polévka Tom Yum Goong z krevet, nebo rybí verze Tom Yum Pla, která se připravuje z červeného karase, rybího vývaru, citronové trávy a rajčat a je ochucená rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Vývary se v Thajsku připravují také z kuřete.
- Polévka bývá často obohacena o kokosové mléko, což je případ polévky Tom Kha Gai, kuřecí polévky s galangalem.
- Z hlediska bílkovin má každá polévka své „klasické“ spojení od něhož se odvíjí i její název. Například nejčastější bílkovinou pro Tom Kha je kuřecí maso a pro Tom Yum jsou to krevety.
- Zelenina hraje v těchto polévkách obvykle druhořadou roli, často se v nich objevují houby a rajčata, i když do nich můžete přidat cokoli chcete (a někdy se zelenina nepřidává vůbec).
- Kořením je rybí omáčka, cukr, limetka a/nebo tamarind. Tyto polévky jsou téměř vždy pikantní a kyselost je vždy přítomna jako hlavní nebo vedlejší příchuť. V různých oblastech Thajska se někdy kromě rybí omáčky přidávají i fermentovaná slaná ochucovadla, aby se zvýšila chuť umami.
Zdroje: SeriousEats, InsanelyGoodRecipes, LocaliseAsia