Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 receptů na lahodnou thajskou polévku, které se hodí i do horkého počasí

10 receptů na lahodnou thajskou polévku, které se hodí i do horkého počasí
ZDROJ: Max Griss/ Unsplash

Pikantní thajské polévky jsou hitem. Jsou plné výrazných lahodných chutí, není potřeba dlouhých příprav a základní suroviny můžete mít doma v zásobě pořád. S našimi recepty je zvládnete sami a rozhodně přitom nemusíte čekat na sychravé počasí, které je pro konzumaci polévek u nás příznačné. Proč jsou ostré polévky vhodné i do veder?

Konzumace chili v teplejších podnebných pásech je zapříčiněna mimo jiné i tím, že vás spolu se zázvorem dokáže doslova ochladit zevnitř

  • Po pálivém koření a pikantním jídle se sice obvykle lehce zapotíme či zrudneme, po chvilce bychom se však naopak měli cítit dokonale svěže.
  • Mimo to má při vysokých teplotách a v zemích s nižšími hygienickými standardy chili svůj význam i z hlediska desinfekčních účinků organismu.
  • Hlavně jsou však thajské polévky plné mnoha dalších chutí, nejen pálivé. Čerstvé aromatické bylinky, silné omáčky. kari pasta a výrazné koření v kontrastu s jemnými rýžovými nudlemi, kousky masa a kokosovým mlékem z jídla dělají vždy opravdový zážitek.

Nejznámnější asijská polévka Tom Yum a Tom Kha

Polévky patří k nejznámějším pokrmům thajské kuchyně. Pokud jste se s ní již někdy setkali, pravděpodobně poznáte Tom Yum (psáno také Tom Yam) nebo Tom Kha. A pokud se chcete naučit vařit thajská jídla, polévky jsou jedny z nejjednodušších pokrmů, kterými můžete začít

  • Tom Yum je jedním z nejznámějších thajských jídel, pikantní, kyselá a aromatická polévka, která se tradičně podává s rýží
  • Skládá se ze šalotky, citronové trávy, rybí omáčky, mletého čerstvého zázvoru nebo galangalu, krevet, hub, listů kafírové limetky, limetkové šťávy a mletých thajských chilli papriček.
  • Tom Yum se obvykle podává jako předkrm a tradičně se zdobí lístky koriandru. Vzhledem k její oblibě se v průběhu let začaly objevovat různé verze polévky, například Tom Yum Gai s přidaným kuřecím masem a Tom Yum Talay s rozmixovanými mořskými plody.
  • Tom Kha je polévce Tom Yum velmi podobná, liší se zejména barvou. Tom Yum má naoranžovělou barvu od thajské kari pasty, z krevet a chilli papriček. Tom Kha je ovšem bílá polévka, za jejíž barvou stojí kosové mléko

Proč a jak v Thajsku jedí polévky?

Polévka se v Thajsku tradičně podává spolu s dalšími pokrmy, jejichž základem je rýže. To je v ostrém kontrastu se západními jídly, kde je běžné jíst polévku samotnou nebo jako první chod.

  • V thajských pokrmech, které se skládají z více jídel, plní polévky důležitou úlohu, protože zajišťují, aby celkové jídlo nebylo příliš suché, zejména pokud ostatní pokrmy neobsahují mnoho omáček, například smažené ryby nebo některá smažená jídla. 
  • Obvykle má každý strávník malou misku, zatímco velká společná mísa s polévkou stojí uprostřed stolu, obdobně jako u nás.
  • Nudlové polévky se obvykle nepodávají stejným způsobem jako ostatní thajské polévky. Nedělí se o ně a nejsou součást rodinného jídla. Označuji je jako tzv. „sendviče“ thajské kuchyně a fungují jako samostatný pokrm.

Jak thajská polévka vypadá a chutná?

V Thajsku jsou obvyklé lehké, vývarové polévky, které se obohacují bylinkami, nejčastěji citronovou trávou, galangalem, listy limetky, thajským chilli a kurkumou

  • Vývar může být čirý, jako základ se používá voda nebo vývar např. slavná polévka Tom Yum Goong z krevet, nebo rybí verze Tom Yum Pla, která se připravuje z červeného karase, rybího vývaru, citronové trávy a rajčat a je ochucená rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Vývary se v Thajsku připravují také z kuřete.
  • Polévka bývá často obohacena o kokosové mléko, což je případ polévky Tom Kha Gai, kuřecí polévky s galangalem.
  • Z hlediska bílkovin má každá polévka své „klasické“ spojení od něhož se odvíjí i její název. Například nejčastější bílkovinou pro Tom Kha je kuřecí maso a pro Tom Yum jsou to krevety
  • Zelenina hraje v těchto polévkách obvykle druhořadou roli, často se v nich objevují houby a rajčata, i když do nich můžete přidat cokoli chcete (a někdy se zelenina nepřidává vůbec).
  • Kořením je rybí omáčka, cukr, limetka a/nebo tamarind. Tyto polévky jsou téměř vždy pikantní a kyselost je vždy přítomna jako hlavní nebo vedlejší příchuť. V různých oblastech Thajska se někdy kromě rybí omáčky přidávají i fermentovaná slaná ochucovadla, aby se zvýšila chuť umami.

Zdroje: SeriousEats, InsanelyGoodRecipes, LocaliseAsia

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč