Letní pavlova s limetovou šlehačkou
Více než hodinu
Velmi snadné
Dort Pavlova se skvěle hodí k různým slavnostním příležitostem a připravit jej dokáže i začátečník. Suroviny pro přípravu navíc pravděpodobně najdete ve své spíži a lednici.
Základem dortu Pavlova jsou bílkové sněhové korpusy. Jejich povrch je křehce křupavý, vnitřek naopak vláčný. Inspiraci hledejte v baletu, symbolika je vidět pouhým okem. Dort tvoří několik pater nadýchaného sněhového korpusu doplněným o výrazné ovoce jako jsou jahody, kiwi, maliny nebo borůvky, který na pohled připomíná hedvábný šat primabalerín.
‚Pusinkovou‘ konzistenci zajistí dlouhý pobyt v troubě při nižší teplotě, kdy se těsto pomalu suší a vytváří dokonalou kombinaci neodolatelné křupavosti na povrchu a vláčné struktury uvnitř.
O původ Pavlovy se spolu přou Nový Zéland a Austrálie. Obě země poctila ve dvacátých letech minulého století svou návštěvou světoznámá balerína Anna Pavlovová (Pavlova), po které dezert nese své jméno. Obě země dodnes považují Pavlovu za svůj národní poklad.
Zdroj: Apetit