Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

12 receptů na nebesky nadýchanou, slavnostní a přesto snadnou pavlovu

12 receptů na nebesky nadýchanou, slavnostní a přesto snadnou pavlovu
ZDROJ: Apetit

Dort Pavlova se skvěle hodí k různým slavnostním příležitostem a připravit jej dokáže i začátečník. Suroviny pro přípravu navíc pravděpodobně najdete ve své spíži a lednici. 

Základem dortu Pavlova jsou bílkové sněhové korpusy. Jejich povrch je křehce křupavý, vnitřek naopak vláčný. Inspiraci hledejte v baletu, symbolika je vidět pouhým okem. Dort tvoří několik pater nadýchaného sněhového korpusu doplněným o výrazné ovoce jako jsou jahody, kiwi, maliny nebo borůvky, který na pohled připomíná hedvábný šat primabalerín.

‚Pusinkovou‘ konzistenci zajistí dlouhý pobyt v troubě při nižší teplotě, kdy se těsto pomalu suší a vytváří dokonalou kombinaci neodolatelné křupavosti na povrchu a vláčné struktury uvnitř.

  • Tradiční pavlova se připravuje z bílků, které před přípravou necháme zahřát na pokojovou teplotu, cukru a špetky soli. Dokonalý tvar dortu můžeme podpořit přidáním ‚tužidel‘, které bílky stabilizují. K tomu nejlépe poslouží trocha vinného octa a kukuřičného škrobu.
  • Bílky pro sněhový korpus šlehejte v čisté odmaštěné nádobě, po chvilce přidejte špetku soli a na závěr postupně zašlehávejte cukr. Na předem připravený pečící papír následně opatrně přeneste vyšlehaný sníh. S tím, jak jej správně vytvarovat, vám pomůže postup v odkazu níže.

Mnoho tváří Pavlovy

  • Dort Pavlova lze doplnit téměř jakýmkoliv ovocem. Zatímco v létě skvěle zužitkujete jahody, a lesní ovoce, jindy můžete použít třeba sladké fíky nebo kyselejší kiwi.
  • Využít můžete ovocný rozvar, kterým lze Pavlovu efektně přelít a vytvořit tak kulinářské mistrovské dílo. 
  • Do základu klidně přidejte pár lžic holandského kakaa a vytvořte tak mramorovanou nebo čokoládovou Pavlovu. K té nejvíce ladí kombinace s hruškami, které můžete v průběhu pečení korpusu povařit v javorovém sirupu se zázvorem.

Spor u protinožců

O původ Pavlovy se spolu přou Nový Zéland a Austrálie. Obě země poctila ve dvacátých letech minulého století svou návštěvou světoznámá balerína Anna Pavlovová (Pavlova), po které dezert nese své jméno. Obě země dodnes považují Pavlovu za svůj národní poklad.

Zdroj: Apetit