Letní pavlova s limetovou šlehačkou

Letní pavlova s limetovou šlehačkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3032 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 313 g
Tuky 165 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaná jako baletní sukně... Pavlova je dezert, který bere dech!

Suroviny

bílek 4 ks
z vajec velikosti L
krupicový cukr 225 g
škrob 1 ČL
kukuřičný
vinný ocet bílý 1 ČL
Na dokončení
smetana ke šlehání 500 ml
40%
moučkový cukr 2 PL
limeta 1 ks
kůra nastrouhaná z celé limety + 1–2 lžíce šťávy
ovoce 500 g
červené letní ovoce – červený rybíz, maliny, třešně, přepůlené jahody

1 Troubu předehřejte na 140°C. Bílky vlijte do dokonale odmaštěné mísy robota a pomocí balonového nástavce šlehejte do měkkých špiček. Poté začněte postupně přidávat cukr. Vždy přisypte 1 lžíci a 30 sekund šlehejte, než přidáte další. Když je všechen cukr spotřebován, setřete stěrkou boky mísy a šlehejte dalších 5 minut, dokud není sníh pevný a lesklý. Poté přidejte ocet a škrob a dokonale zašlehejte.

2 Hotový sníh pomocí lžíce přeneste na plech vyložený pečicím papírem a ledabyle ho rozetřete do kruhu o průměru cca 22 cm (ten si můžete ze spodní strany papíru předkreslit tužkou). Lžící v povrchu korpusu vytvořte vlnky a špičky.

Vložte do trouby, ihned snižte teplotu na 100°C a pečte zhruba 120 minut. Potom troubu vypněte a nechte pavlovu zcela vychladnout uvnitř.

4 Smetanu vyšlehejte s cukrem do pevné šlehačky. Opatrně vmíchejte limetovou kůru (část odložte na ozdobení) a šťávu podle chuti. Připravenou šlehačku navrstvěte na pavlovu a ozdobte ovocem a limetovou kůrou.

NĚCO NAVÍC

  • Žloutky, které vám zbudou při pečení pavlovy, se vám budou hodit na vanilkovou omáčku v receptu na dampfnudeln s višněmi. Nebo naopak, pokud se pustíte do přípravy vanilkové omáčky a zůstanou vám bílky, uložte je v uzavíratelné nádobě do lednice nebo mrazáku, kde mohou pár dnů počkat, než je proměníte v pavlovu.
     
  • Pokud pavlovu nepřipravujete pro děti, můžete do limetové šlehačky vmíchat ještě 1 lžíci bílého rumu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit