Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní pavlova s limetovou šlehačkou
Letní pavlova s rybízem, jahodami, třešněmi, malinami a limetovou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní pavlova s limetovou šlehačkou

4/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3032 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 313 g
Tuky 165 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaná jako baletní sukně... Pavlova je dezert, který bere dech!

Suroviny

z vajec velikosti L
škrob 1 ČL
kukuřičný
vinný ocet bílý 1 ČL
Na dokončení
kůra nastrouhaná z celé limety + 1–2 lžíce šťávy
ovoce 500 g
červené letní ovoce – červený rybíz, maliny, třešně, přepůlené jahody

Postup

1

Troubu předehřejte na 140°C. Bílky vlijte do dokonale odmaštěné mísy robota a pomocí balonového nástavce šlehejte do měkkých špiček. Poté začněte postupně přidávat cukr. Vždy přisypte 1 lžíci a 30 sekund šlehejte, než přidáte další. Když je všechen cukr spotřebován, setřete stěrkou boky mísy a šlehejte dalších 5 minut, dokud není sníh pevný a lesklý. Poté přidejte ocet a škrob a dokonale zašlehejte.

2

Hotový sníh pomocí lžíce přeneste na plech vyložený pečicím papírem a ledabyle ho rozetřete do kruhu o průměru cca 22 cm (ten si můžete ze spodní strany papíru předkreslit tužkou). Lžící v povrchu korpusu vytvořte vlnky a špičky.

3

Vložte do trouby, ihned snižte teplotu na 100°C a pečte zhruba 120 minut. Potom troubu vypněte a nechte pavlovu zcela vychladnout uvnitř.

4

Smetanu vyšlehejte s cukrem do pevné šlehačky. Opatrně vmíchejte limetovou kůru (část odložte na ozdobení) a šťávu podle chuti. Připravenou šlehačku navrstvěte na pavlovu a ozdobte ovocem a limetovou kůrou.

NĚCO NAVÍC

Žloutky, které vám zbudou při pečení pavlovy, se vám budou hodit na vanilkovou omáčku v receptu na dampfnudeln s višněmi. Nebo naopak, pokud se pustíte do přípravy vanilkové omáčky a zůstanou vám bílky, uložte je v uzavíratelné nádobě do lednice nebo mrazáku, kde mohou pár dnů počkat, než je proměníte v pavlovu.
Pokud pavlovu nepřipravujete pro děti, můžete do limetové šlehačky vmíchat ještě 1 lžíci bílého rumu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...