Nadýchaná jako baletní sukně... Pavlova je dezert, který bere dech!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 140°C. Bílky vlijte do dokonale odmaštěné mísy robota a pomocí balonového nástavce šlehejte do měkkých špiček. Poté začněte postupně přidávat cukr. Vždy přisypte 1 lžíci a 30 sekund šlehejte, než přidáte další. Když je všechen cukr spotřebován, setřete stěrkou boky mísy a šlehejte dalších 5 minut, dokud není sníh pevný a lesklý. Poté přidejte ocet a škrob a dokonale zašlehejte.
2 Hotový sníh pomocí lžíce přeneste na plech vyložený pečicím papírem a ledabyle ho rozetřete do kruhu o průměru cca 22 cm (ten si můžete ze spodní strany papíru předkreslit tužkou). Lžící v povrchu korpusu vytvořte vlnky a špičky.
3Vložte do trouby, ihned snižte teplotu na 100°C a pečte zhruba 120 minut. Potom troubu vypněte a nechte pavlovu zcela vychladnout uvnitř.
4 Smetanu vyšlehejte s cukrem do pevné šlehačky. Opatrně vmíchejte limetovou kůru (část odložte na ozdobení) a šťávu podle chuti. Připravenou šlehačku navrstvěte na pavlovu a ozdobte ovocem a limetovou kůrou.
NĚCO NAVÍC
- Žloutky, které vám zbudou při pečení pavlovy, se vám budou hodit na vanilkovou omáčku v receptu na dampfnudeln s višněmi. Nebo naopak, pokud se pustíte do přípravy vanilkové omáčky a zůstanou vám bílky, uložte je v uzavíratelné nádobě do lednice nebo mrazáku, kde mohou pár dnů počkat, než je proměníte v pavlovu.
- Pokud pavlovu nepřipravujete pro děti, můžete do limetové šlehačky vmíchat ještě 1 lžíci bílého rumu.