Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort pavlova

Jemný a nadýchaný dort ze sněhových pusinek, proložených lahodným krémem a ozdobený ovocem. Přesně to je pavlova. Dezert, o jehož původu se pře Nový Zéland s Austrálií. Ale jedno je jisté, byl upečen pro kdysi věhlasnou ruskou balerínu Annu Pavlovou. Měl připomínat její nadýchanou baletní sukni a ladnost i křehkost jejího tance. Korpus připravíte z ušlehaných bílků, cukru, vinného octu a škrobu. Zvolit můžete průměr klasického dortu, připravit ale můžete i malinké mini pavlovy. Třípatrová pavlova s jahodami je nevšední dezert na svatby, narozeninové oslavy i jiné příležitosti. Vánoční pavlova zase rozsvítí štědrovečerní tabuli.

...

 

  • Délka pečení sněhové pusinky (korpusu pavlovy) závisí na její velikosti. Dortové to trvá přibližně dvě hodiny, menší sušte hodinu až hodinu a půl. Poté troubu vypněte a nechte korpusy v troubě doschnout až do vychladnutí.
  • Jak si poradit s přípravou pavlovy, píšeme v článku Škola pečení: dort pavlova.
  • Pusinky jsou velmi křehké, proto s nimi pracujte opatrně, aby nepopraskaly, nerozmačkaly se a nerozdrobily.
  • Plnit je můžete krémem lemon curd, slaným karamelem, čokoládovou ganache, ovocným pyré nebo přímo kousky ovoce. Navrch přidejte našlehanou smetanu nebo pařížskou šlehačku.
  • Dort Pavlova sestavujte až před podáváním, aby pláty stihly mírně navlhnout, ale nedošlo k jejich rozmáčení.
  • Samotné korpusy je možné napéct dopředu a uchovat v suchu v uzavíratelné nádobě minimálně týden.

Celý popis