6 nepečených dezertů ze zakysané smetany
Sametová hutná s jemně nakyslou dochutí a s báječnou schopností ztuhnout – to je zakysaná smetana. Hodí se pro použití jak ve slaných, tak sladkých receptech. Použít ji můžete rovnou do těsta. Zakysanka je však královnou zejména nepečených dezertů.
Zakysanou smetanu se vyplatí mít pro případ v lednici hned z několika důvodů. Snadno z ní vykouzlíte chutný dip, vláčné těsto i rychlý nepečený dezert.
- Zakysaná (nebo kysaná) smetana musí mít minimálně 10 % tuku, obvykle mívá od 12 do 16 % tuku, podobně jako třeba klasická smetana na vaření.
- Výjimkou je pak tzv. crème fraîche, což je tučnější verze zakysané smetany, která obsahuje minimálně 30 % tuku, je tužší a jemnější.
- Za zkysnutím a kyselostí zakysané smetany stojí přidané kultury – bakterie mléčného kvašení (Streptococcus lactis). Ty příznivě ovlivňují trávicí trakt.
- Zakysaná smetana je zdrojem mléčných bílkovin, mléčného tuku, vitamínů i vápníku.
Krémy ze zakysané smetany
Zakysanou smetanu můžete použít jako jednu z vrstev tzv. trifle neboli vrstveného dezertu do skla.
- Zvolit korpus (mohou to být třeba jen rozdrobené kousky vašich oblíbených sušenek či piškoty), ovoce (nejlépe to, které je zrovna v sezóně nebo kterého máte přebytek) a doplňte ho o vrstvu krému ze zakysané smetany.
- Zakysanou smetanu můžete libovolně dochutit např. marmeládou, kakaem, rozpuštěnou čokoládou, skořicí nebo limetkou.
- Hustý a nadýchaný krém, který bude držet tvar, vznikne, pokud do kysané smetany přidáte trochu šlehačky. Tímto krémem naplňte piškotovou roládu nebo ho rovnou vrstvěte na piškoty či sušenky a doplňte například čerstvými jahodami.
Cheesecake a jiné nepečené koláče s náplní
Nepečené koláče jsou skvělým kompromisem. Chcete-li aby sladká tečka působila, že jste si s ní dali práci, ale nemuseli jste přitom zapnout troubu, sáhněte po receptu na nepečený cheesecake z kysané smetany či obdobný dezert.
- Zakysaná smetana je ideální volbou, ať už v kombinaci s želatinou, mascarpone, ricottou, žervé nebo jiným ze smetanových sýrů.
- Její použití nezatíží vaší peněženku a dodá koláčové náplni typicky nakyslou chuť, která by cheesecaku neměla chybět.
- Krém už jen stačí doplnit sušenkovým korpusem a nechat vychladit v lednici.
Zakysaná smetana jako třešnička na dortu
V neposlední řadě lze zakysané smetany využít jako součást nebo doprovod již hotových moučníků.
- Vrstvou zakysané smetany ať už ochucené nebo jen slazené – můžete ozdobit a elegantně zarovnat cheesecake, řez či koláč. Můžete ji nechat jen tak bílou nebo ji například poprášit před podáváním kakaem. Tento trik se osvědčí zejména, pokud se při pečení potrhal korpus nebo je potřeba mistrně zamaskovat nedokonalosti.
- Výborně se hodí ke všem jablečným koláčům v čele se štrúdlem či francouzským tarte Tatin.
- Zajímavým kontrast vytváří lžíce kysané smetany k čokoládovému dortu, brownies nebo Pavlově namísto šlehačky.
- Můžete na to však jít i od lesa a zakysanou smetanou doplnit horké ovoce, jakým jsou třeba pošírované hrušky nebo jablečný kompot.
Zdroj informací: Vyhláška č. 397/2016 Sb., bezpecnostpotravin.cz