Dort s malinovou pěnou & s bazalkovým cukrem

Dort s malinovou pěnou & s bazalkovým cukrem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (21)
Do hodiny Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10200 kcal
Bílkoviny 1345 g
Sacharidy 327 g
Tuky 382 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuhle dortu říkáme nebe na lžičce, je totiž doslova nebesky nadýchaný!

Související recepty

Suroviny

sušenky 200 g
oblíbené světlé sušenky (Bebe, věnečky, club…), drcené
máslo 80 g
rozpuštěné
Na malinovou pěnu
maliny 400 g
čerstvé nebo mražené
krupicový cukr 100 g
želatina 10 plátků
zakysaná smetana 200 g
smetana ke šlehání 750 ml
33%
moučkový cukr
podle chuti
Na bazalkový cukr
krystalový cukr 2 PL
lze použít i krupicový
bazalka 1 hrst
čerstvé lístky
Na dokončení
bazalka
čerstvé lístky
maliny
čerstvé

1 Formu o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky). Drcené sušenky promíchejte s máslem a vzniklou hmotu důkladně upěchujte na dno formy. Uložte do lednice, než uděláte pěnu.

2 Maliny na pěnu rozmixujte a přepasírujte přes jemné síto do rendlíku. Přidejte krupicový cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Malinové pyré nechte úplně vychladnout.

3 Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody. Malinové pyré smíchejte se zakysanou smetanou. Když jsou perfektně promíchané, opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. V případě potřeby doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Ze želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně na mírný stupeň ji zahřejte v rendlíku. Když se rozpustí, okamžitě stáhněte rendlík z plotny a přidejte k želatině 2 vrchovaté lžíce malinového krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs se želatinou do mísy s náplní a důkladně rozmíchejte.

4 Malinovou pěnu vlijte na vychlazený korpus, urovnejte povrch a dejte minimálně na 2 hodiny do lednice. Nejlepší je ovšem chlazení přes noc.

5 Krupicový cukr a bazalku (přidávejte ji postupně) v hmoždíři třete tak dlouho, dokud nevznikne krásně zelený bazalkový cukr bez větších kousků bylinky.

6 Hotový dort ozdobte bazalkovým cukrem, čerstvou bazalkou a malinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit