0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

5 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1715 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 209 g
Tuky 86 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobyčejně efektní, přitom snadný dezert, který si můžete bez výčitek dopřát i po vydatnějším obědě. Skvělý je teplý i vychlazený, takže jej můžete připravit pohodlně dopředu.

Suroviny

Na hrušky
hruška 3 ks
pevné
citron 1 ks
šťáva vymačkaná
skořice 1 svitek
badyán 3 hvězdičky
kardamom 5 tobolek
ibišek 1.5 PL
ibiškový květ (karkade)
jablečný džus 475 ml
pomerančová kůra
kůra z půlky pomeranče, v širších pruzích
krupicový cukr 3 PL
zakysaná smetana
k podávání
tvaroh měkký
jemný, k podávání
Na ořechy
máslo 1 PL
med 60 ml
pekanové ořechy 100 g
lze nahradit vlašskými

Postup

1

Hrušky oloupejte (stopku můžete ponechat), přepulte, vyjměte jádřince a důkladně je pokapejte citronovou šťávou, aby nehnědly.

2

Do mělčího hrnce, kam se hrušky tak akorát vejdou, vložte všechny ostatní ingredience kromě zakysané smetany a cukru.

3

Hrušky vložte v jedné vrstvě do hrnce řezem dolů. Vařte odkryté na mírném ohni asi 20 minut nebo podle typu hrušky. Hrušky by měly být měkké, ale stále pevné, aby se nerozpadaly. V polovině vaření je otočte.

4

Hotové hrušky vyjměte a dejte stranou. Zesilte oheň, přidejte cukr a nechte tekutinu zredukovat, aby zhoustla na sirup.

5

Mezitím připravte ořechy. V rendlíčku rozpusťte máslo a přidejte med. Vsypte ořechy, míchejte a vařte 5 minut, aby se ořechy obalily v medu. Pak vlijte na nepřilnavou podložku nebo plech vyložený pečicím papírem a jemně ořechy oddělte od sebe. Nechte zchladnout.

6

Zakysanou smetanu rozmíchejte s tvarohem dohladka a rozdělte ji na talíře. Na směs položte vždy polovinu hrušky řezem nahoru, vše pokapejte sirupem a přidejte medové ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit