Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3631 kcal
Bílkoviny 35 g
Cukr 480 g
Tuky 157 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobyčejně efektní, přitom snadný dezert, který si můžete bez výčitek dopřát i po vydatnějším obědě. Skvělý je teplý i vychlazený, takže jej můžete připravit pohodlně dopředu.

Suroviny

Na hrušky
hrušky 3 ks
pevné
citron 1 ks
šťáva
skořice 1 ks
badyán 3 ks
kardamom 5 ks
1.5 PL
ibiškový květ karkade
jablečný džus 475 ml
pomerančová kůra 0.5 ks
kůra y půlky pomeranče, v širších pruzích
krupicový cukr 3 PL
zakysaná smetana
k podávání
tvaroh
jemný, k podávání
Na ořechy
máslo 1 PL
med 60 ml
pekanové ořechy 100 g
lze nahradit vlašskými

1 Hrušky oloupejte (stopku můžete ponechat), přepulte, vyjměte jádřince a důkladně je pokapejte citronovou šťávou, aby nehnědly. Do mělčího hrnce, kam se hrušky tak akorát vejdou, vložte všechny ostatní ingredience kromě zakysané smetany a cukru. Hrušky vložte v jedné vrstvě do hrnce řezem dolů. Vařte odkryté na mírném ohni asi 20 minut nebo podle typu hrušky. Hrušky by měly být měkké, ale stále pevné, aby se nerozpadaly. V polovině vaření je otočte. Hotové hrušky vyjměte a dejte stranou. Zesilte oheň, přidejte cukr a nechte tekutinu zredukovat, aby zhoustla na sirup.

2 Mezitím připravte ořechy. V rendlíčku rozpusťte máslo a přidejte med. Vsypte ořechy, míchejte a vařte 5 minut, aby se ořechy obalily v medu. Pak vlijte na nepřilnavou podložku nebo plech vyložený pečicím papírem a jemně ořechy oddělte od sebe. Nechte zchladnout.

Zakysanou smetanu rozmíchejte s tvarohem dohladka a rozdělte ji na talíře. Na směs položte vždy polovinu hrušky řezem nahoru, vše pokapejte sirupem a přidejte medové ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit