Svěží, lehký, bez pečení a z minima surovin – dezert přímo ideální na léto, kdy je k mání spousta čerstvého ovoce.
Suroviny
1 Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií (pro jistotu raději 2 vrstvami). Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem – na 1 kelímek smetany počítejte zhruba 1 sáček –, celkové množství podle velikosti formy. Na dno formy (nebo třeba i malých, jednoporcových formiček) rozložte v jedné vrstvě jeden vedle druhého piškoty, pak dejte poměrně tenkou vrstvu ovoce a navrch zakysanou smetanu. Vrstvy opakujte v uvedeném pořadí do spotřebování surovin. Ukončete vrstvou smetany a uhlaďte.
2 Dejte na noc do chladničky. Piškoty přes noc vsáknou tekutinu z ovoce, dezert tedy není rozbředlý a dort dobře drží.
3 Před podáváním vyjměte (vyklopte) dort z formy a odstraňte fólii. Podle chuti ozdobte malinami či jiným ovocem a čerstvými bylinkami.
NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete pro mražené ovoce, přesvědčte se na obalu, zda je vhodné k použití bez tepelné úpravy. V opačném případě ho raději pár minut povařte a před použitím nechte vychladnout.