Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nepečený ovocný dort

Svěží, lehký, bez pečení a z minima surovin – dezert přímo ideální na léto, kdy je k mání spousta čerstvého ovoce.

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení přes noc
P
Dort

Ingredience

    • 2–3 kelímky zakysané smetany (nejlépe se 16% tuku)
    • 2–3 sáčky vanilkového cukru
    • 1 sáček (větší) kulatých piškotů
    • cca 400 g čerstvého ovoce podle vaší chuti, popřípadě cca 400 g mražené lesní směsi ovoce (viz Něco navíc) nebo obdobné množství okapaného kompotu – větší kusy nakrájejte
    • čerstvé maliny či jiné ovoce a máta či meduňka na ozdobení

Příprava jídla

1 Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií (pro jistotu raději 2 vrstvami). Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem – na 1 kelímek smetany počítejte zhruba 1 sáček –, celkové množství podle velikosti formy. Na dno formy (nebo třeba i malých, jednoporcových formiček) rozložte v jedné vrstvě jeden vedle druhého piškoty, pak dejte poměrně tenkou vrstvu ovoce a navrch zakysanou smetanu. Vrstvy opakujte v uvedeném pořadí do spotřebování surovin. Ukončete vrstvou smetany a uhlaďte.

2 Dejte na noc do chladničky. Piškoty přes noc vsáknou tekutinu z ovoce, dezert tedy není rozbředlý a dort dobře drží.

Před podáváním vyjměte (vyklopte) dort z formy a odstraňte fólii. Podle chuti ozdobte malinami či jiným ovocem a čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete pro mražené ovoce, přesvědčte se na obalu, zda je vhodné k použití bez tepelné úpravy. V opačném případě ho raději pár minut povařte a před použitím nechte vychladnout.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář