Svěží, lehký, bez pečení a z minima surovin. To je nepečený dort ze zakysané smetany s ovocem, které máte k dispozici. Je ideálním dezertem na léto, kdy je k mání spousta čerstvého sezónního ovoce. V zimě použijte kompot nebo mraženou směs.
Suroviny
Postup
Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií (pro jistotu raději 2 vrstvami). Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem – na 1 kelímek smetany počítejte zhruba 1 sáček – celkové množství volte podle velikosti formy.
Na dno formy (nebo třeba i malých jednoporcových formiček či mističek) rozložte v jedné vrstvě jeden vedle druhého piškoty, pak dejte tenkou vrstvu ovoce a navrch oslazenou zakysanou smetanu. Vrstvy opakujte v uvedeném pořadí do spotřebování surovin. Ukončete vrstvou smetany a uhlaďte.
Dejte na noc do lednice. Piškoty přes noc vsáknou tekutinu z ovoce a smetany, dezert tedy není rozbředlý a dort dobře drží. Před podáváním vyjměte dort z formy (nebo vyklopte dortíky z mističek) a odstraňte fólii. Podle chuti ozdobte malinami či jiným ovocem a čerstvými bylinkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte troubu odpočinout! Připravte si osvěžující nepečené dezerty s ovocem ze zahrady(21 receptů )
- 6 nepečených dezertů ze zakysané smetany(6 receptů )
- 25 rychlých dezertů k MDŽ: Oslňte ženy bleskovou sladkostí do 15 minut(25 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )