0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7/5 Počet hodnocení: 164
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2479 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 417 g
Tuky 72 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží, lehký, bez pečení a z minima surovin – dezert přímo ideální na léto, kdy je k mání spousta čerstvého ovoce.

Suroviny

nejlépe 16 % tuku
vanilkový cukr 3 bal
piškoty 1 bal
kulaté, větší sáček
ovoce 400 g
podle vaší chuti, lze nahradit 400 g mražené lesní směsi (viz Něco navíc) či okapaným kompotem (větší kusy nakrájejte)
čerstvé, lze nahradit jiným ovocem, na ozdobení
máta
lze nahradit meduňkou, na ozdobení

1 Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií (pro jistotu raději 2 vrstvami). Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem – na 1 kelímek smetany počítejte zhruba 1 sáček –, celkové množství podle velikosti formy. Na dno formy (nebo třeba i malých, jednoporcových formiček) rozložte v jedné vrstvě jeden vedle druhého piškoty, pak dejte poměrně tenkou vrstvu ovoce a navrch zakysanou smetanu. Vrstvy opakujte v uvedeném pořadí do spotřebování surovin. Ukončete vrstvou smetany a uhlaďte.

2 Dejte na noc do chladničky. Piškoty přes noc vsáknou tekutinu z ovoce, dezert tedy není rozbředlý a dort dobře drží.

3 Před podáváním vyjměte (vyklopte) dort z formy a odstraňte fólii. Podle chuti ozdobte malinami či jiným ovocem a čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete pro mražené ovoce, přesvědčte se na obalu, zda je vhodné k použití bez tepelné úpravy. V opačném případě ho raději pár minut povařte a před použitím nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...