Osvěžte se: Nejlepší studené polévky

Polévky, které se podávají zastudena, mají většinou původ v teplých krajích. Fungují jako zdravá, lehká a chladivá svačina či večeře.
- Nejznámější je patrně španělské gazpacho, tedy polévka ze syrových paprik a rajčat. V Apetitu jsme si ji oblíbili natolik, že zde najdete hned několik verzí receptu.
- Další španělskou studenou polévkou je ajo blanco. Pochází z Andalusie a pro svoji světlou barvu je někdy nazýváno bílé gazpacho. Jeho základem jsou ale pouze mandle, česnek, olivový olej a starší bílý chléb. Zeleninu v ajo blanco nenajdete.
- Gazpachu se tak více podobá třetí španělská studená polévka salmorejo, která pochází z Cordoby. V její chuti dominují čerstvá, zralá rajčata.
Středomořskou inspiraci nezapře ani chlazená polévka z oliv. Na balkánském poloostrově, konkrétně v Bulharsku, narazíte zcela jistě v létě na studenou okurkovou polévku zvanou tarator.
- Okurky jsou vůbec oblíbenou surovinou studených polévek, o čemž svědčí i recept na ledovou okurkovou polévku.
- Bulharskému taratoru se způsobem přípravy podobá studená okurková polévka s mátou, místo koprem a česnekem je ale dochucená kromě máty ještě citronem a špetkou cukru.
Máta propůjčila hlavní chuťový akcent i cuketové chlazené polévce. A cukety (nebo okurky – volba je v tomto případě na vás) můžete společně s hráškem použít jako základ na další chlazenou polévkou, kterou jsme nazvali zelený tekutý salát s cuketami.
Všechny jmenované polévky se připravují (téměř) bez vaření převážně z čerstvé zeleniny.
- Odlišný typ je slavná polévka vichyssoise, jejíž hlavní ingrediencí je pórek. Polévka se nejprve uvaří a poté se zchladí. Podává se zastudena a v elegantním francouzském lázeňském městečku Vichy patřila svého času mezi noblesní předkrmy. Dnes se ve Francii podává jako jeden z chodů na svatbách
- Další polévkou, která se ohřívá, je bylinková polévka s mandlemi. Tu můžete podávat teplou i studenou.
- Východoevropským zástupcem v poli studených polévek je polský chlodnik. Jeho hlavní surovinou je červená řepa. Budete překvapeni, jak vás – navzdory svému severskému původu – osvěží.
Studené polévky lze kromě zeleniny připravit i z ovoce. Pak mohou být sladké – jako například melounová polévka s jahodami. Dětem ale zrovna tuto ovocnou polévku nepodávejte, v základu jsme použili bílé víno.
- Milovníci neobvyklých chutí a experimentátoři mohou vyzkoušet italskou melounovou polévku s parmskou šunkou, kde se sladké tóny cukrového melounu snoubí s výraznou a slanou chutí sušené šunky.