Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Osvěžte se: Nejlepší studené polévky

V létě, zejména v horkých tropických dnech, kdy se zdá, že vedro nikdy neskončí, ani nemáme chuť na něco teplého. Energii i vitaminy nám dodá osvěžující studená polévka.

Polévky, které se podávají zastudena, mají většinou původ v teplých krajích. Fungují jako zdravá, lehká a chladivá svačina či večeře.

Nejznámější je patrně španělské gazpacho, tedy polévka ze syrových paprik a rajčat. V Apetitu jsme si ji oblíbili natolik, že na webu najdete hned několik verzí receptu. Další španělskou studenou polévkou je ajo blanco. Pochází z Andalusie a pro svoji světlou barvu je někdy nazýváno bílé gazpacho. Jeho základem jsou ale pouze mandle, česnek, olivový olej a starší bílý chléb. Zeleninu v ajo blanco nenajdete. Gazpachu se tak více podobá třetí španělská studená polévka salmorejo, která pochází z Cordoby. V její chuti dominují čerstvá, zralá rajčata.

Středomořskou inspiraci nezapře ani chlazená polévka z oliv. Na balkánském poloostrově, konkrétně v Bulharsku, narazíte zcela jistě v létě na studenou okurkovou polévku zvanou tarator. Okurky jsou vůbec oblíbenou surovinou studených polévek, o čemž svědčí i recept na ledovou okurkovou polévku. Bulharskému taratoru se způsobem přípravy podobá studená okurková polévka s mátou, místo koprem a česnekem je ale dochucená kromě máty ještě citronem a špetkou cukru.

Máta propůjčila hlavní chuťový akcent i cuketové chlazené polévce.  A cukety (nebo okurky – volba je v tomto případě na vás) můžete společně s hráškem použít jako základ na další chlazenou polévkou, kterou jsme nazvali zelený tekutý salát s cuketami.

Všechny dosud jmenované polévky se připravují (téměř) bez vaření převážně z čerstvé zeleniny. Odlišný typ je slavná polévka vichyssoise, jejíž hlavní ingrediencí je pórek. Polévka se nejprve uvaří a poté se zchladí. Podává se zastudena a v elegantním francouzském lázeňském městečku Vichy patřila svého času mezi noblesní předkrmy. Dnes se ve Francii podává jako jeden z chodů na svatbách.

Vichyssoise

Už léta je na jídelníčku všech světových restaurací. Půvab polévky pocházející z lázeňského města Vichy spočívá i v tom...
Další polévkou, která se ohřívá, je bylinková polévka s mandlemi. Tu můžete podávat teplou i studenou.
 

Východoevropským zástupcem v poli studených polévek je polský chlodnik. Jeho hlavní surovinou je červená řepa. Budete překvapeni, jak vás  – navzdory svému severskému původu – osvěží.

Studené polévky lze kromě zeleniny připravit i z ovoce. Pak mohou být sladké – jako například melounová polévka s jahodami. Dětem ale zrovna tuto ovocnou polévku nepodávejte, v základu jsme použili bílé víno. Milovníci neobvyklých chutí a experimentátoři mohou vyzkoušet italskou melounovou polévku s parmskou šunkou, kde se sladké tóny cukrového melounu snoubí s výraznou a slanou chutí sušené šunky.

Úvodní foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

REKLAMA

Přidat komentář