0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Studená polévka ajo blanco

Studená polévka ajo blanco

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1104 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 7 g
Tuky 109 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studená španělská polévka, které se někdy přezdívá ,bílé gazpacho‘. Její původ sahá až do dob starověkého Říma a dnes se jedná o tradiční andaluský pokrm.

Suroviny

chleba bílý 4 plátky
den starý, kvalitní
mandle 75 g
česnek 2 stroužky
oloupané
sůl mořská
olivový olej panenský 5 PL
+ navíc k podávání
sherry ocet 3 PL
lze nahradit červeným vinným octem
voda 4 hrnky
viz Něco navíc
mandle
opražené, k podávání
jedlé květy
k podávání, lze nahradit čerstvým ovocem (například hroznovým vínem)

1 Střídky chleba namočte do 1–2 hrnků vody a nechte vsáknout. V mixéru mezitím rozmixujte mandle a česnek. Vodou nasáklý chléb vyždímejte a přidejte do mixéru, osolte a opět rozmixujte. Postupně přilévejte olej a ocet. Nakonec přidejte vodu – zvolte množství podle toho, jak chcete mít polévku hustou (jde o přibližně 4 hrnky) a rozmixujte dohladka.

2 Podle chuti dosolte a dokyselte octem, pak dejte chladit do lednice zhruba na 2 hodiny. Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou dalším olivovým olejem, opraženými mandlemi a květy nebo čerstvým ovocem.

NĚCO NAVÍC
Vodu použijte nejlépe pramenitou, filtrovanou nebo alespoň převařenou a vychladlou kohoutkovou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit