Studená polévka ajo blanco

Studená polévka ajo blanco

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1104 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 7 g
Tuky 109 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studená španělská polévka, které se někdy přezdívá ,bílé gazpacho‘. Její původ sahá až do dob starověkého Říma a dnes se jedná o tradiční andaluský pokrm.

Suroviny

chleba bílý 4 plátky
den starý, kvalitní
mandle 75 g
česnek 2 stroužky
oloupané
sůl mořská
olivový olej panenský 5 PL
+ navíc k podávání
sherry ocet 3 PL
lze nahradit červeným vinným octem
voda 4 hrnky
viz Něco navíc
mandle
opražené, k podávání
jedlé květy
k podávání, lze nahradit čerstvým ovocem (například hroznovým vínem)

1 Střídky chleba namočte do 1–2 hrnků vody a nechte vsáknout. V mixéru mezitím rozmixujte mandle a česnek. Vodou nasáklý chléb vyždímejte a přidejte do mixéru, osolte a opět rozmixujte. Postupně přilévejte olej a ocet. Nakonec přidejte vodu – zvolte množství podle toho, jak chcete mít polévku hustou (jde o přibližně 4 hrnky) a rozmixujte dohladka.

2 Podle chuti dosolte a dokyselte octem, pak dejte chladit do lednice zhruba na 2 hodiny. Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou dalším olivovým olejem, opraženými mandlemi a květy nebo čerstvým ovocem.

NĚCO NAVÍC
Vodu použijte nejlépe pramenitou, filtrovanou nebo alespoň převařenou a vychladlou kohoutkovou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit