Studené španělské polévce ajo blanco se někdy přezdívá ,bílé gazpacho‘. Její původ sahá až do dob starověkého Říma a dnes se jedná o tradiční andaluský pokrm.
Suroviny
Postup
Střídky chleba namočte do 1–2 hrnků vody a nechte vsáknout. V mixéru mezitím rozmixujte mandle a česnek.
Vodou nasáklý chléb vyždímejte a přidejte do mixéru, osolte a opět rozmixujte. Postupně přilévejte olej a ocet. Nakonec přidejte vodu – zvolte množství podle toho, jak chcete mít polévku hustou (jde o přibližně 4 hrnky) a rozmixujte dohladka.
Podle chuti dosolte a dokyselte octem, pak dejte chladit do lednice zhruba na 2 hodiny.
Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou dalším olivovým olejem, opraženými mandlemi a květy nebo čerstvým ovocem.
NĚCO NAVÍC
Vodu použijte nejlépe pramenitou, filtrovanou nebo alespoň převařenou a vychladlou kohoutkovou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé letní polévky(20 receptů )
- Osvěžte se: Nejlepší studené polévky(6 receptů )
- Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu(17 receptů )
- Skvělé večeře pro horké letní dny, u kterých se nezapotíte: Uvařte si jednoduché špagety puttanesca nebo tabouleh (59 receptů )