Studená polévka ze žhavé Cordoby zasytí a osvěží. Na rozdíl od známějšího gazpacha stojí její chuť především na rajčatech a je doplněná plátkem šunky.
Suroviny
Postup
Rozehřejte pánev a nasucho na ní opražte římský kmín, asi 1–2 minuty. Občas pánví zatřeste, aby se kmín nespálil. Pak jej přesuňte do hmoždíře a nahrubo podrťte.
Oloupejte rajčata: Nařízněte vršek a spodek každého plodu do kříže, vložte do žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte minutu stát, pak slijte a zchlaďte studenou vodou, ideálně přihoďte pár kostek ledu. Malým nožíkem rajčata oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, vložte do cedníku a vymačkejte všechnu šťávu. Semínka vyhoďte, šťávu a dužinu vložte do stolního mixéru a promixujte. Přidejte natrhaný chleba a nechte chvíli stát, aby nasákl tekutinu.
Pak vložte česnek, papriky, sůl, římský kmín, sherry ocet a vše rozmixujte dohladka. Mixér znovu uveďte do chodu a postupně přilévejte olivový olej. Rozmixujte úplně dohladka a dokrémova. Ochutnejte a přidejte trochu soli nebo octa, je-li třeba. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.
Podávejte s nakrájeným vejcem, šunkou, nasekanou petrželkou a barevným pepřem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )
- Osvěžte se: Nejlepší studené polévky(6 receptů )
- Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu(17 receptů )