Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Studená polévka salmorejo

Studená polévka salmorejo

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3799 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 139 g
Tuky 258 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studená polévka ze žhavé Cordoby zasytí a osvěží. Na rozdíl od známějšího gazpacha stojí její chuť především na rajčatech a je doplněná plátkem šunky.

Suroviny

římský kmín 1 ČL
celý
zralá, šťavnatá
chleba 200 g
starší, světlý, bez kůrky, natrhaný na kousky
česnek 1 stroužek
nasekaný najemno
papriky pečené, v oleji 2 ks
oloupané a bez semínek, lze použít naložené v oleji
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
sherry ocet 1 PL
olivový olej panenský 150 ml
+ další na zakápnutí
vejce 2 ks
uvařená natvrdo a nakrájená
španělská šunka serrano
petrželka 1 hrst
nasekaná

1 Rozehřejte pánev a nasucho na ní opražte římský kmín, asi 1–2 minuty. Občas pánví zatřeste, aby se kmín nespálil. Pak jej přesuňte do hmoždíře a nahrubo podrťte.

2 Oloupejte rajčata: Nařízněte vršek a spodek každého plodu do kříže, vložte do žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte minutu stát, pak slijte a zchlaďte studenou vodou, ideálně přihoďte pár kostek ledu. Malým nožíkem rajčata oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, vložte do cedníku a vymačkejte všechnu šťávu. Semínka vyhoďte, šťávu a dužinu vložte do stolního mixéru a promixujte. Přidejte natrhaný chleba a nechte chvíli stát, aby nasákl tekutinu.

3 Pak vložte česnek, papriky, sůl, římský kmín, sherry ocet a vše rozmixujte dohladka. Mixér znovu uveďte do chodu a postupně přilévejte olivový olej. Rozmixujte úplně dohladka a dokrémova. Ochutnejte a přidejte trochu soli nebo octa, je-li třeba. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.

4 Podávejte s nakrájeným vejcem, šunkou, nasekanou petrželkou a barevným pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč