
Studená polévka salmorejo
Studená polévka ze žhavé Cordoby zasytí a osvěží. Na rozdíl od známějšího gazpacha stojí její chuť především na rajčatech a je doplněná plátkem šunky.
Ingredience
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 kg zralých šťavnatých rajčat
- 200 g staršího světlého chleba, bez kůrky a natrhaného na kousky
- 1 malý stroužek česneku, nasekaný najemno
- 2 pečené papriky, oloupané a bez semínek (lze použít naložené v oleji)
- sůl a čerstvě mletý barevný pepř
- 1 lžíce sherry octa
- 150 ml panenského olivového oleje + další na zakápnutí
- 2 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená
- 4 plátky španělské šunky serrano
- malá hrst nasekané petrželky
Příprava jídla
1 Rozehřejte pánev a nasucho na ní opražte římský kmín, asi 1–2 minuty. Občas pánví zatřeste, aby se kmín nespálil. Pak jej přesuňte do hmoždíře a nahrubo podrťte.
2 Oloupejte rajčata: Nařízněte vršek a spodek každého plodu do kříže, vložte do žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte minutu stát, pak slijte a zchlaďte studenou vodou, ideálně přihoďte pár kostek ledu. Malým nožíkem rajčata oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, vložte do cedníku a vymačkejte všechnu šťávu. Semínka vyhoďte, šťávu a dužinu vložte do stolního mixéru a promixujte. Přidejte natrhaný chleba a nechte chvíli stát, aby nasákl tekutinu.
3 Pak vložte česnek, papriky, sůl, římský kmín, sherry ocet a vše rozmixujte dohladka. Mixér znovu uveďte do chodu a postupně přilévejte olivový olej. Rozmixujte úplně dohladka a dokrémova. Ochutnejte a přidejte trochu soli nebo octa, je-li třeba. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.
4 Podávejte s nakrájeným vejcem, šunkou, nasekanou petrželkou a barevným pepřem.
Přidat komentář