Bylinková polévka s mandlemi

Bylinková polévka s mandlemi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3190 kcal
Bílkoviny 119 g
Cukr 207 g
Tuky 175 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévku můžete připravit předem, protože podávat ji lze jak teplou, tak studenou. Při ohřívání však dejte pozor, abyste ji nepřehřáli, jinak ztratí svěží barvu.  

Suroviny

rýže dlouhozrnná 150 g
bílá, dobře opláchnutá proudem studené vody
česnek 3 stroužky
nakrájený
vývar zeleninový 1 l
mandle 200 g
mleté + k podávání
estragon 20 g
máta 100 g
petrželka 100 g
hladkolistá
bazalka 100 g
jogurt řeckého typu 400 ml
olivový olej 75 ml
+ trocha navíc na pokapání
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
šťáva
bylinky 1 hrst
hrst nasekaného mixu bylinek, k podávání

1 Rýži a česnek vařte společně v dostatečném množství osolené vody; asi 20 minut (rýže by měla úplně změknout). Sceďte, propláchněte studenou vodou a vraťte zpátky do hrnce.

2 Přidejte vývar, mandle a dalších 200 ml vody. Pak zahřívejte na středním plameni těsně pod bod varu. Vložte do hrnce bylinky (příliš tuhé stonky odstraňte), jogurt, olej a ihned odstavte ze sporáku. Rozmixujte tyčovým mixérem, ochutnejte, podle potřeby přisolte a opepřete. Vmíchejte citronovou šťávu, posypte nasekanými bylinkami, troškou mletých mandlí a zakápněte olejem.

NĚCO NAVÍC:
K polévce můžete jako doprovod připravit sýrové muffiny: Smíchejte 170 ml slunečnicového oleje, 1 velké vejce, 285 ml podmáslí a 70 ml mléka. Ve velké míse promíchejte 500 g hladké mouky, 7 g prášku do pečiva, 1 lžíci práškové hořčice, velkou špetku kajenského pepře a 1 lžičku soli. Přidejte větší část ze 150 g nastrouhaného čedaru (něco si nechte na posypání muffinů) a 6 jarních cibulek nakrájených na tenká kolečka. Mokré ingredience vmíchejte do suchých, aby se lehce propojily. Vlijte těsto do forem na muffiny, posypte vršky čedarem a pečte asi 20 minut dozlatova a až zapíchnutá špejle vyjde ven suchá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit