Umami, to je, oč tu běží!
Suroviny
Postup
Do hrnce dejte vařit vodu. V misce utřete žloutky s marmitem, nastrouhaným parmazánem a trochou pepře. Jakmile se voda začne vařit, osolte ji, vsypte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly špagety či linguine uvnitř pevné na skus čili al dente.
Do studené hlubší pánve dejte česnek a olivový olej, postavte ji na střední oheň a zvolna opékejte, aby česnek zezlátl a zkřupavěl (nesmí zčernat a připálit se). Pak stroužek vyjměte a vyhoďte.
Když jsou těstoviny uvařené, sceďte je a uchovejte přitom malý hrnek vody, v níž se vařily. Pánev s česnekovým olejem odstavte a vložte do ní těstoviny, směs s marmitem a trochu vody z vaření. Promíchejte tak, aby těstoviny byly lesklé a rovnoměrně obalené ve směsi. Podávejte se spoustou dalšího parmazánu a trochou petrželky.
NĚCO NAVÍC
Nejste-li vegetariáni a chcete posílit chuť umami, opečte spolu se stroužkem česneku 125 g pancetty nakrájené na kostičky.