
Veganské těstoviny carbonara
Bob zahradní dodá pokrmu proteiny, vlákninu a vitaminy skupiny B.
Ingredience
- cca 200 g dlouhých bezvaječných těstovin (linguine, špagety, soba…)
- sůl
- 2–3 hrsti zelených bobů a/nebo mraženého hrášku
- 1–2 lžíce panenského olivového oleje
- 2–3 drobné žampiony, nakrájené na tenké plátky
- 1 stroužek česneku, drcený
- 100 g polníčku či mladého (baby) špenátu
- veganský parmazán k podávání (viz Něco navíc)
- 60 g kešú, namočených aspoň na 3 hodiny do studené vody
- 100 g máslové dýně (lze použít i mraženou), oloupané a tepelně upravené doměkka (třeba v páře, ale může být i pečená, hodí se i zbytky)
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 1–1,5 lžičky sójové omáčky tamari (podle chuti)
- citronová šťáva podle chuti (cca z 1/2 citronu)
- čerstvě mletý pepř podle chuti
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Zhruba 3–4 minuty před koncem vaření přidejte boby, hrášku dopřejte cca 2 minuty (podle údajů na obalu).
2 Na omáčku rozmixujte scezené kešú s dýní a ostatními přísadami na omáčku plus cca 80 ml vody. Podle chuti opepřete.
3 Mezitím v pánvi na oleji opečte houby a česnek (asi 3 minuty), pak vsypte polníček či špenát a krátce míchejte do zavadnutí.
4 Těstoviny s hráškem či boby sceďte a zahorka promíchejte s omáčkou a směsí z pánve. Podávejte s veganským parmazánem.
NĚCO NAVÍC
Na veganský parmazán rozmixujte najemno 100 g ořechů kešú, přidejte 3 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžičku soli a ochuťte špetkou sušeného česneku, krátce promixujte a přesypte do vzduchotěsné nádoby s víčkem. Uchovávejte v chladničce.
Přidat komentář