0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Puristické těstoviny carbonara

Puristické těstoviny carbonara
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Puristické těstoviny carbonara

4.1 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2707 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 124 g
Tuky 162 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopis čtenářky ohledně naší verze těstovin carbonara nás inspiroval, abychom se na příběh tohoto italského pokrmu, typického především pro hlavní město Řím, podívali podrobněji. Přicházíme tedy s puristickým receptem, který potěší všechny milovníky klasiky. Pokud by vám množství sýra a guanciale připadalo příliš malé, vězte, že existují i skromnější verze, než je naše střední cesta. O to důležitější je pořídit si opravdu dobré těstoviny.

Suroviny

žloutek 4 ks
vejce 1 ks
sýr pecorino 100 g
nastrouhaný co nejvíc najemno + k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý či drcený
špagety (těstoviny) 400 g
kvalitní semolinové špegety (nejlépe spaghettoni) nebo krátké těstoviny rigatoni
slanina 150 g
guanciale (nasolený vepřový bok) – na kostičky či nudličky

Postup

1

V míse našlehejte metlou žloutky a bílek do bledé pěny. Přidejte sýr pecorino a dobře promíchejte, aby byla směs lesklá a hustá. Posypte trochou nahrubo umletého či drceného pepře, zakryjte a uložte na 20 minut do chladničky.

2

V hrnci přiveďte k varu vodu, pořádně ji osolte, vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (uvnitř pevné na skus). Pak je sceďte a uchovejte při tom hrnek vody, v níž se vařily. Horké těstoviny vraťte do hrnce.

3

Mezitím v pánvi na středním ohni opékejte guanciale cca 10 minut do světle zlatova, podle potřeby míchejte (nepřidávejte jiný tuk, guanciale ho uvolní dost). Pak odeberte lžící polovinu tuku (lze ho použít k jinému vaření) a pánev s guanciale a zbylým tukem odložte stranou.

4

Těstoviny zalijte vychlazenou vaječno-sýrovou směsí, pak přidejte křupavé guanciale a tuk. Všechno rychle promíchejte, přilijte trochu vody z vaření, omáčka má být hladká a krémová. Podávejte ihned, posypané dalším pecorinem podle chuti a trochou hrubě mletého či drceného černého pepře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč