Dopis čtenářky ohledně naší verze těstovin carbonara nás inspiroval, abychom se na příběh tohoto italského pokrmu, typického především pro hlavní město Řím, podívali podrobněji. Přicházíme tedy s puristickým receptem, který potěší všechny milovníky klasiky. Pokud by vám množství sýra a guanciale připadalo příliš malé, vězte, že existují i skromnější verze, než je naše střední cesta. O to důležitější je pořídit si opravdu dobré těstoviny.
Suroviny
Postup
V míse našlehejte metlou žloutky a bílek do bledé pěny. Přidejte sýr pecorino a dobře promíchejte, aby byla směs lesklá a hustá. Posypte trochou nahrubo umletého či drceného pepře, zakryjte a uložte na 20 minut do chladničky.
V hrnci přiveďte k varu vodu, pořádně ji osolte, vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (uvnitř pevné na skus). Pak je sceďte a uchovejte při tom hrnek vody, v níž se vařily. Horké těstoviny vraťte do hrnce.
Mezitím v pánvi na středním ohni opékejte guanciale cca 10 minut do světle zlatova, podle potřeby míchejte (nepřidávejte jiný tuk, guanciale ho uvolní dost). Pak odeberte lžící polovinu tuku (lze ho použít k jinému vaření) a pánev s guanciale a zbylým tukem odložte stranou.
Těstoviny zalijte vychlazenou vaječno-sýrovou směsí, pak přidejte křupavé guanciale a tuk. Všechno rychle promíchejte, přilijte trochu vody z vaření, omáčka má být hladká a krémová. Podávejte ihned, posypané dalším pecorinem podle chuti a trochou hrubě mletého či drceného černého pepře.