0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Puristické těstoviny carbonara

Puristické těstoviny carbonara
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Puristické těstoviny carbonara

4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2707 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 124 g
Tuky 162 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopis čtenářky ohledně naší verze těstovin carbonara nás inspiroval, abychom se na příběh tohoto italského pokrmu, typického především pro hlavní město Řím, podívali podrobněji. Přicházíme tedy s puristickým receptem, který potěší všechny milovníky klasiky. Pokud by vám množství sýra a guanciale připadalo příliš malé, vězte, že existují i skromnější verze, než je naše střední cesta. O to důležitější je pořídit si opravdu dobré těstoviny.

Suroviny

žloutek 4 ks
vejce 1 ks
sýr pecorino 100 g
nastrouhaný co nejvíc najemno + k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý či drcený
špagety 400 g
kvalitní semolinové špegety (nejlépe spaghettoni) nebo krátké těstoviny rigatoni
slanina 150 g
guanciale (nasolený vepřový bok) – na kostičky či nudličky

Postup

1

V míse našlehejte metlou žloutky a bílek do bledé pěny. Přidejte sýr pecorino a dobře promíchejte, aby byla směs lesklá a hustá. Posypte trochou nahrubo umletého či drceného pepře, zakryjte a uložte na 20 minut do chladničky.

2

V hrnci přiveďte k varu vodu, pořádně ji osolte, vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (uvnitř pevné na skus). Pak je sceďte a uchovejte při tom hrnek vody, v níž se vařily. Horké těstoviny vraťte do hrnce.

3

Mezitím v pánvi na středním ohni opékejte guanciale cca 10 minut do světle zlatova, podle potřeby míchejte (nepřidávejte jiný tuk, guanciale ho uvolní dost). Pak odeberte lžící polovinu tuku (lze ho použít k jinému vaření) a pánev s guanciale a zbylým tukem odložte stranou.

4

Těstoviny zalijte vychlazenou vaječno-sýrovou směsí, pak přidejte křupavé guanciale a tuk. Všechno rychle promíchejte, přilijte trochu vody z vaření, omáčka má být hladká a krémová. Podávejte ihned, posypané dalším pecorinem podle chuti a trochou hrubě mletého či drceného černého pepře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit