Ať už se jmenují podle umouněných uhlířů, nebo vlasteneckých karbonářů, tyhle těstoviny jsou jednoduše dokonalé! Příprava je snadná, chce to jen trochu cviku a opravdu čerstvá vejce z důvěryhodného zdroje. Nejde ale jen o špagety s vajíčkem, v tradičním italském receptu na špagety carbonara je velmi důležitá dvojice sýrů pecorino a parmazán. Jídlo se možná tváří jako brunch, ale oceníte ho i jako rychlý oběd nebo večeři.
Postup
Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete. Do vroucí vody vsypte lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Vařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte kostičky pancetty i česnek. Na středním ohni je opékejte asi 5 minut. Míchejte, až slanina zezlátne a zkřupaví.
Česnek už svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod pánví udržujte velmi mírný oheň. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští či speciální sběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Nevadí, že na nich ulpěla voda.
K vejcím v misce zašlehejte většinu obou druhů sýra. Pánev s těstovinami odstavte z ohně a přilijte k nim vejce se sýrem. Kleštěmi či dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.
Přidejte pár lžic tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vláčná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.