Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagety carbonara
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 86
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2746 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 263 g
Tuky 140 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ať už se jmenují podle umouněných uhlířů, nebo vlasteneckých karbonářů, tyhle těstoviny jsou jednoduše dokonalé! Příprava je snadná, chce to jen trochu cviku a opravdu čerstvá vejce z důvěryhodného zdroje. Nejde ale jen o špagety s vajíčkem, v tradičním italském receptu na špagety carbonara je velmi důležitá dvojice sýrů pecorino a parmazán. Jídlo se možná tváří jako brunch, ale oceníte ho i jako rychlý oběd nebo večeři.

Související recepty

Suroviny

vejce 3 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bucatini 350 g
nebo špagety
nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
oloupané a zmáčknuté naplocho nožem
nastrouhaný najemno
nastrouhaný najemno

Postup

1

Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete. Do vroucí vody vsypte lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Vařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

2

Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte kostičky pancetty i česnek. Na středním ohni je opékejte asi 5 minut. Míchejte, až slanina zezlátne a zkřupaví.

3

Česnek už svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod pánví udržujte velmi mírný oheň. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští či speciální sběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Nevadí, že na nich ulpěla voda.

4

K vejcím v misce zašlehejte většinu obou druhů sýra. Pánev s těstovinami odstavte z ohně a přilijte k nim vejce se sýrem. Kleštěmi či dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.

5

Přidejte pár lžic tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vláčná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.

6

Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín