Špagety carbonara

Špagety carbonara
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špagety carbonara

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2746 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 263 g
Tuky 140 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ať už se jmenují podle umouněných uhlířů, nebo vlasteneckých karbonářů, jsou jednoduše dokonalé! Příprava je snadná, chce to jen trochu cviku a opravdu čerstvá vejce z důvěryhodného zdroje.

Suroviny

vejce 3 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bucatini 350 g
nebo špagety
máslo 50 g
pancetta 100 g
nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
oloupané a zmáčknuté naplocho nožem
sýr pecorino 50 g
nastrouhaný najemno
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno

Postup

1

Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete. Do vroucí vody vsypte lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Vařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

2

Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte kostičky pancetty i česnek. Na středním ohni je opékejte asi 5 minut. Míchejte, až slanina zezlátne a zkřupaví. Česnek už svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod pánví udržujte velmi mírný oheň. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští či speciální sběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Nevadí, že na nich ulpěla voda.

3

K vejcím v misce zašlehejte většinu obou druhů sýra. Pánev s těstovinami odstavte z ohně a přilijte k nim vejce se sýrem. Kleštěmi či dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vláčná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.

4

Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit