Pstruh lososovitý s nádivkou & tzatziki

Pstruh lososovitý s nádivkou & tzatziki

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 843 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 45 g
Tuky 49 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jako přílohu zvolte některou z níže uvedených. My doporučujeme šalotkovou bramborovou kaši nebo pusinky. Ale s klidem si můžete dát i odlehčený bramborový salát. 

Suroviny

pstruh lososovitý 1 ks
cca 2-2,5 kg, zbavený páteře nebo 2 celé filety z kůží
máslo
na vymazání a pokladení
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
polníček 2 hrst
na ozdobení
citron
klínky, k podávání, možno péct spolu s lososem
Na nádivku
200 g
cibatta na kostičky
petrželka 1 hrnek
nahrubo
kopr 1 hrnek
nahrubo
citron 1 ks
bio, kůra, strouhaná
česnek 1 stroužek
drcený
smetana ke šlehání 100 ml
Na tzatziki
okurka 0.5 ks
nastrouhaná nahrubo i se slupkou
jogurt 200 g
řeckého typu
česnek 1 stroužek
drcený
kopr 2 PL
nasekaný
olivový olej
panenský, na pokapání

1 Na tzatziki osolte nastrouhanou okurku a nechte ji 30 minut vykapávat. Pak vymačkejte tekutinu a okurku promíchejte se zbývajícími surovinami. Odložte do chladu. Před podáváním pokapejte olivovým olejem.

2 Na nádivku předehřejte troubu na 140°C. Kostičky chleba rozložte na plech a za občasného obracení pečte zhruba 15 minut dozlatova. Vmíchejte bylinky, citronovou kůru, česnek, smetanu, osolte a opepřete. 

3 Jeden filet ryby položte kůží dolů na pracovní plochu. Osolte ho a rozložte na něj nádivku. Zakryjte druhým osoleným filetem kůží nahoru. Po cca 10cm rozestupech svažte kuchyňským provázkem. Dejte do pekáčku vymazaného máslem, poklaďte máslem podle chuti a pečte 20-30 minut při 200°C. Podávejte s klínky citronu, tzatziki a případně lehkým listovým salátem.  

NĚCO NAVÍC

Stejně můžete připravit i jinou rybu, například lososa, ale podle tloušťky masa budete muset upravit dobu pečení. Také počítejte s tím, že při stejné hmotnosti koupíte jen půlku lososa (celý je mnohem větší), takže se tvar nebude efektně zužovat, ale půjde spíš o pravidelný obdélník.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit