Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pstruh lososovitý s nádivkou & tzatziki

Jako přílohu zvolte některou z níže uvedených. My doporučujeme šalotkovou bramborovou kaši nebo pusinky. Ale s klidem si můžete dát i odlehčený bramborový salát. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Maso

Ingredience

    • 1 pstruh lososovitý (2-2,5kg), zbavený páteře nebo 2 celé filety s kůží 
    • máslo na vymazání a pokladení
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 hrsti polníčku na ozdobení 
    • klínky citronu k podávání (mohou být pečené spolu s lososem)

    NA NÁDIVKU

    • 200g ciabatty, nakrájené na kostičky
    • 1 hrnek nahrubo nasekané petrželky
    • 1 hrnek nahrubo nasekaného kopru
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 100ml smetany ke šlehání

    NA TZATZIKI

    • 1/2 salátové okurky, nastrouhané nahrubo i se slupkou
    • 200g jogurtu řeckého typu
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 2 lžíce nasekaného kopru
    • panenský olivový olej na pokapání

Příprava jídla

1 Na tzatziki osolte nastrouhanou okurku a nechte ji 30 minut vykapávat. Pak vymačkejte tekutinu a okurku promíchejte se zbývajícími surovinami. Odložte do chladu. Před podáváním pokapejte olivovým olejem.

2 Na nádivku předehřejte troubu na 140°C. Kostičky chleba rozložte na plech a za občasného obracení pečte zhruba 15 minut dozlatova. Vmíchejte bylinky, citronovou kůru, česnek, smetanu, osolte a opepřete. 

3 Jeden filet ryby položte kůží dolů na pracovní plochu. Osolte ho a rozložte na něj nádivku. Zakryjte druhým osoleným filetem kůží nahoru. Po cca 10cm rozestupech svažte kuchyňským provázkem. Dejte do pekáčku vymazaného máslem, poklaďte máslem podle chuti a pečte 20-30 minut při 200°C. Podávejte s klínky citronu, tzatziki a případně lehkým listovým salátem.  

NĚCO NAVÍC

Stejně můžete připravit i jinou rybu, například lososa, ale podle tloušťky masa budete muset upravit dobu pečení. Také počítejte s tím, že při stejné hmotnosti koupíte jen půlku lososa (celý je mnohem větší), takže se tvar nebude efektně zužovat, ale půjde spíš o pravidelný obdélník.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Golden ring

Křenové bliny s červenou řepou a uzeným pstruhem

Hrášková polévka s uzeným lososem

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

Odlehčený bramborový salát

Vrstvený bramborový salát

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Menu na Štědrý večer

Přidat komentář