Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1344 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 125 g
Tuky 44 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na prázdniny v Řecku vás vzít nemůžeme, ale vyčarovat tamní atmosféru zvládneme vcukuletu... Stačí jenom správný recept.

Suroviny

jehněčí krk 300 g
bez kosti, na kousky o velikosti sousta
fenyklová semínka 0.5 ČL
drcené
citron 0.5 ks
šťáva
chilli sušené 0.25 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na chlebové placky
150 g
bílý jogurt
mouka pšeničná hladká 170 g
+ na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
kopr 0.5 svazek
nasekané lístky
arašídový olej
na potření
Na tzatziki
jogurt bílý 150 g
kopr hrst
čerstvý, nasekaný
okurka 0.5 ks
(podle chuti oloupaná), bez semínek, na kostičky
česnek 1 stroužek
drcený

1 Maso promíchejte s fenyklem, citronovou šťávou, chilli, solí a pepřem. Nechte 1 hodinu marinovat.

2 Na chlebové placky dejte do mísy jogurt a vmíchejte do něj mouku, kypřicí prášek, kopr a 1/2 lžičky soli. Rychle prohněťte do těsta, pak nechte 30 minut stát v zakryté míse.

3 V misce promíchejte přísady na tzatziki, osolte, opepřete a uložte do chladničky.

4 Těsto rozdělte na čtvrtiny a na mírně pomoučněné ploše rozválejte na kruhy o průměru 18 cm. Rozehřejte těžkou nepřilnavou pánev na středním až silném ohni. Pak chlebové placky po jedné potřete olejem a opékejte na pánvi z každé strany 2–3 minuty, aby se nafoukly a zezlátly. Uchovávejte teplé, zabalené v alobalu a poté v utěrce, než opečete i ostatní.

5 Troubu předehřejte na 240°C. Maso napíchněte na 4 grilovací jehly a položte je přes mělký pekáček vyložený alobalem tak, aby se maso nedotýkalo dna ani stěn nádoby. Pečte 15 minut. Nechte 5 minut odpočívat pod alobalem a pak podávejte s chlebovými plackami a tzatziki.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit